Analize

Rasplet afere “Respiratori” i nova neispunjena obećanja

Tokom sedmice iza nas Istinomjer je pratio progres i zaključio nekoliko obećanja s različitih nivoa vlasti, a u kategoriji istinitosti analizirana je tvrdnja Milorada Dodika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gostujući u emisiji “Telering” na RTRS-u, izjavio je da Dejtonski mirovni sporazum mogu mijenjati entiteti Republika Srpska i Federacija BiH. Ovu tvrdnju demantuje Ustav BiH, kojim je definisano da se ovaj pravni akt može mijenjati i dopunjavati odlukom Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom posjete Trebinju 22. marta 2023. godine premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će izgradnja bolnice u ovom gradu započeti do kraja marta, do čega nije došlo, čime je Viškovićvo obećanje ocijenjeno neispunjenim.

Istu ocjenu dobilo je obećanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je po treći put u posljednjih nekoliko mjeseci izrazio uvjerenje da će se, ovoga puta do 6. aprila ove godine, imenovati nova Vlada FBiH.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić 13.3.2023. izjavio je da bi uređenje pješačkog platoa na raskrsnici ulica Kranjčevićeva i Maršala Tita trebalo da bude okončano u roku od mjesec. Svi radovi kompletirani su već nakon tri sedmice te je Mandićevo obećanje ocijenjeno kao ispunjeno.

S obzirom na to da je izgradnja zaobilaznice u Stocu u toku, Istinomjer je obećanju zvaničnika iz Cesta FBiH da će projekat biti okončan do početka turističke sezone dao ocjenu radi se na tome.

Obrazlažući šta će sve značiti izgradnja IX transverzale za građane/ke Općine Novi Grad Sarajevo, načelnik Semir Efendić najavio je da će taj projekat biti okončan do kraja 2023. godine, što je obećanje koje će Istinomjer pratiti u narednom periodu.

Povodom izricanja prvostepene presude u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, u tekstu “Respiratori u retrovizoru Istinomjera” prisjetili smo se izjava i analiza koje su se ticale respiratora u prvim danima pandemije, ali i godinu kasnije, kada je pandemija odnijela najviše života u BiH.

Konačno, u analizi “Deminiranje u Bosni i Hercegovini: Nedostatak finansijskih sredstava i manjak ljudskih kapaciteta” ukazali smo na činjenicu da se deminiranje odvija usporenom dinamikom, što još uvijek ostavlja procenat površine BiH sumnjivo opasnom, koja se upravo iz tog razloga ne koristi i predstavlja prijetnju lokalnom stanovništvu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!