Analize

Respiratori u retrovizoru Istinomjera

Prošle su tri godine od kako su respiratori, medicinski uređaji namijenjeni mehaničkoj potpori disanja, dospjeli u fokus bh. javnosti. Povodom izricanja prvostepene presude u predmetu “Fadil Novalić i drugi” prisjetit ćemo se izjava i analiza koje su se ticale respiratora u prvim danima pandemije, ali i godinu kasnije, kada je pandemija odnijela najviše života u BiH.

U Sudu Bosne i Hercegovine 5.4.2023. godine izrečena je prvostepena presuda optuženima u predmetu “Fadil Novalić i drugi”. Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić osuđeni su da su počinili produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH, a optuženi Fahrudin Solak i za krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 389. istog zakona. Riječ je o prvostepenoj presudi na koju osuđeni imaju pravo žalbe u roku 15 dana. Nakon toga, presuda će biti ili potvrđena ili promijenjena.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić o nabavci respiratora govorio je početkom aprila 2020. za televiziju N1. Tada je rekao da se pregovara o nabavci 100 kliničkih respiratora iz Kanade.

To je specijalizirana oprema koja je potrebna da bi se zdravstveni sektor lakše nosio s ovom pandemijom, jer primijetili ste da virus ulazi u zdravstvene ustanove. Tu je, prije svega, stotinu respiratora, pregovaramo za nabavku iz Kanade – visokoprofesionalni respiratori za kliničke centre, ali i za druge ustanove.

Fadil Novalić, 1.4.2020.

Ovi medicinski uređaji bili su tema sastanaka u sjedištu Stranke demokratske akcije (SDA) 7. aprila. 2020. godine, a u saopštenju koje je uslijedilo navedeno je da se očekuje dopremanje novih 100 respiratora sa po dva izlaza, što je bila prva informacija o kakvim je respiratorima riječ.

Kada su 25. aprila 2020. godine respiratori marke ACM812A, plaćeni 10,5 miliona KM, stigli na sarajevski aerodrom, dočekao ih je premijer Novalić u društvu medija. Tada je rekao da su to uređaji koji snabdijevaju dva pacijenta istovremeno te da je riječ o vrhu ponude u toj branši.

…tako da je to 100 respiratora koji predstavljaju sami vrh ponude u ovoj branši. Naime, ovo je respirator koji snabdijeva dva pacijenta odjednom, što bismo rekli, dupli, i sa naših 250 koje imamo ovo predstavlja sad mogućnost 450 pacijenata i približili smo se tom evropskom standardu na 1.000 stanovnika.

Fadil Novalić, 25.4.2020.

Dva dana nakon isporuke, 27. aprila 2020. godine, mediji su objavili kako je respiratore uvezla kompanija koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća “F.H. Srebrena malina d.o.o.”, dok je iz saopštenja za javnost Agencije za javne nabavke BiH otkriveno da je riječ o firmi koja nije navedena kao ponuđač u javnoj nabavci niti je registrovana firma na Portalu javnih nabavki.

Prilikom gostovanja u Dnevniku 2 Federalne televizije 28.4.2020. godine, upitan na osnovu čega je firma “Srebrena malina” dobila pravo uvoza respiratora iz Kine, Novalić je odgovorio da “Vlada FBiH nije nikakva i ničija nabavna služba”. Istinomjer se ovim gostovanjem bavio u analizi “Amnezija premijera Novalića”.

Nedugo zatim, 11.5.2020. godine, Tužilaštvo BiH obavještava javnost “da nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije”.

U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid 19. Dakle, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije.

Tužilaštvo BiH, 11.5.2020.

Nakon što je Tužilaštvo BiH preuzelo slučaj, ostalo je neodgovoreno pitanje da li su nabavljeni respiratori adekvatni za upotrebu u bolnicama.

U analizi “Da li je 100 respiratora upotrebljivo ili ne?” Istinomjer se bavio oprečnim tvrdnjama o upotrebljivosti kineskih respiratora. Iako je Tužilaštvo BiH putem stručnog vještačenja utvrdilo da respiratori nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege, uslijedio je prilično neodređen odgovor Instituta za mjeriteljstvo BiH prema Komisiji Doma naroda Parlamenta FBiH, u kom je, između ostalog, navedeno da oni spadaju u visoku klasu rizika. Unatoč tome, uslijedili su zahtjevi da se respiratori ipak stave u upotrebu.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović bio je jedan od onih koji su pozivali da se respiratori raspodijele u bolnice, iako je sredinom jula 2020. godine njemački institut TÜV Rheinland LGA Products GmbH naveo da se respiratori koje je nabavio FUCZ “obično koriste u vozilima hitne pomoći”.

U vezi afere „Respiratori“, skrećem pažnju na izvještaj Instituta za mjeriteljstvo BiH, koji je jedini ovlašten da daje stručno mišljenje o ovom pitanju. Ocjena ovog Instituta je da su respiratori namijenjeni prevashodno za stacionarnu upotrebu. Dakle, to nisu mobilni respiratori. Oni su prevashodno stacionarni respiratori. Mogu biti korišteni i kao mobilni. Tako da je vrijeme da se konačno izvrši raspodjela po medicinskim ustanovama na području FBiH.

Bakir Izetbegović, 5.8.2020.

TÜV Rheinland LGA Products GmbH je tijelo pri Evropskoj uniji koje je, između ostalog, nadležno i za provjeru i potvrdu usklađenosti tehničkih sistema i proizvoda, a među kojima su i oni za medicinsku upotrebu.

Izetbegović je više puta stao u odbranu respiratora ACM812A. Tako je u aprilu 2021. godine, u periodu kada BiH bilježi veliki broj smrtnih slučajeva, iznio i neistinitu tvrdnju o kvaliteti tih uređaja.

40 zemalja je kupilo taj respirator, 20.000 primjeraka. To su podaci iz kineske ambasade i nigdje nema taj problem osim u Federaciji i u Sarajevu. Niko takve stvari ne tvrdi. Sad pazite, taj respirator ima CE (novinar dodaje: oznaku) certifikat juropien. On je ispitan tu negdje u laboratorijama evropskim. Onda naši ljudi onako odoka kažu, ne valja to ništa, vid’ ga kakav je.

Bakir Izetbegović, 20.4 2021.

U analizi “Da li oznaka CE na respiratorima znači da su testirani?” detaljno smo objasnili šta znači oznaka CE i zašto Izetbegovićeva tvrdnja nije tačna. Isto tako, ukazali smo i na to da su respiratori marke ACM812A u Sjedinjenim Američkim Državama završili na deponiji – neotpakovani.

Petnaest dana kasnije Izetbegović je opet stao u odbranu respiratora poredeći ih s automobilom Yugo 45, čime je zaslužio da se nađe u rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer”.

Taj respirator očito nije neka klasa, ali Yugo 45 i Stojadin je auto koje vas može spasiti, ne daj Bože da morate pobjeći iz neke situacije, a ne možete pješke.

Bakir Izetbegović, 8.5.2021.

Sudski epilog u vezi s javnom nabavkom respiratora dobit ćemo nakon izricanja drugostepene presude u predmetu “Fadil Novalić i drugi”. Na kraju, postavlja se pitanje hoćemo li ikada saznati da li je i kakve posljedice ostavila upotreba respiratora marke ACM812A.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!