Neistina

Ustav BiH može se mijenjati u Parlamentarnoj skupštini BiH

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik, gostujući u emisiji “Telering” na RTRS-u, govorio je o aktuelnim političkim, ekonomskim i društvenim temama u Republici Srpskoj i BiH. Tom prilikom iznio je neistinitu tvrdnju u pogledu izmjena Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Izvor: Facebook/СНСД – SNSD

Dejtonski sporazum kaže: strane koje mogu da mijenjaju Dejtonski sporazum jesu Republika Srpska i Federacija. Ne Bosna i Hercegovina, nego Republika Srpska i Federacija. Oni su kreacijom visokog predstavnika, dajući mu ovlaštenja koja ne postoje, odluke Ustavnog suda sa tri stranca, kreirali sasvim nešto drugo. Nema strana. Pogledajte međunarodno pravo. A zašto bih ja to poštovao ako oni ne poštuju i zašto se ja ne bih vratio na prethodni status, a to je nezavisna Republika Srpska? Il ćemo sjesti u ovoj zemlji i reći šta je moguće. OK, evo piše ovdje devet nadležnosti BiH, ajde da vidimo šta je još održivo, al’ ovo što imate sigurno nije.

Milorad Dodik, 5.4.2023.

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, parafiran je 21. novembra 1995. godine u Daytonu, a potpisan je 14. decembra 1995. godine u Parizu. Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja Ustav Bosne i Hercegovine.

Moguće “izmjene” predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom odnose se na izmjene Ustava BiH.

Tvrdnju Milorada Dodika da “Dayton mogu mijenjati RS i FBiH” demantuje član X Ustava BiH (Izmjene i dopune), kojim je definisano da se Ustav BiH može mijenjati i dopunjavati odlukom dvije trećine prisutnih zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH:

1. Amandmanska procedura

Ovaj Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu.

Ustav BiH

Podsjećamo, Istinomjer je nedavno neistinitim ocijenio tvrdnje delegata u Domu naroda PSBiH Ilije Cvitanovića da je visoki predstavnik imao intervencije na Ustav BiH i da je za promjene Ustava potrebna dvotrećinska većina u oba doma PSBiH.

S obzirom na to da je Ustavom BiH definisano da se Ustav BiH može mijenjati odlukom dvije trećine prisutnih zastupnika koji su glasali u Predstavničkom domu PSBiH, Istinomjer tvrdnju Milorada Dodika “da Dayton mogu mijenjati samo RS i FBiH” ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!