Analize

Protekla sedmica u sjeni poruka iz RS i nametanja odluka visokog predstavnika

U protekloj sedmici neistinitom je ocijenjena zajednička izjava političkih aktera iz RS, kao i izjava visokog predstavnika Christian Schmidta iz oktobra 2022. godine. Zabilježili smo i nekoliko najava, a bavili smo se problemima reciklaže i problemima gradnje Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Iako je Christian Schmidt 2.10.2022. godine, u izjavi naslovljenoj “Paket funkcionalnosti”, ustvrdio da će se tadašnjim izmjenama osigurati funkcionalnost Federacije BiH te da nakon njih “nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani zvaničnik, neće više moći držati Federaciju taocem”, to se u narednim mjesecima ispostavilo netačnim. Detaljnu analizu možete čitati na ovom linku.

Nakon Zajedničke izjave o državnoj imovini BiH, najviši/e zvaničnici/e iz RS, ali i opozicioni lideri iz toga entiteta, još jednom su iznijeli/e neistinite tvrdnje ujedinjeni/e oko neistine da državna imovina pripada tom entitetu, da država BiH nema svoju imovinu, odnosno da državna imovina pripada entitetu Republika Srpska. Tvrdnje Radovana Viškovića, Nenada Stevandića, Milorada Dodika, Željke Cvijanović, Milana Miličevića i Branislava Borenovića ocijenjene su neistinitim, a opširnije o svemu možete čitati uz analizi Vlast i opozicija RS ujedinjeni oko neistine da državna imovina pripada tom entitetu.

Predstavnici pojedinih političkih partija iz Republike Srpske održali su 21.4.2023. sastanak u Banjoj Luci na kojem je utvrđena zajednička izjava kao odgovor na izjavu političara iz Federacije BiH po pitanju državne imovine. Istinomjer je tim povodom analizirao niz neistinitih i neutemeljenih tvrdnji iz ove izjave u pogledu državne imovine, “granice” između entiteta, nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH, “obaveznosti” rezolucije o vojnoj neutralnosti RS te mogućnosti “mirnog razdruživanja”. Opširnije čitajte u analizi Niz neistinitih i neutemeljenih tvrdnji u zajedničkoj izjavi partija iz RS.

Bavili smo se i nedovršenom zgradom Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Povod za to bile su tvrdnje premijera KS Nihada Uka da je izgradnja nove zgrade ASU primjer korumpiranosti i loših praksi u prošlosti te da se postavlja pitanje dalje budućnosti ovog važnog projekta. U čemu je problem s projektom izgradnje ove zgrade, koja nije okončana ni nakon 14 godina, čitajte u analizi Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu “zaleđena” u infrastrukturnom smislu.

Analizom smo tematizirali i reciklažu otpada u FBiH. Postavljanje reciklomata u dva grada FBiH doprinijelo je povećanju količine prikupljenog ambalažnog otpada, ali nedostatak sistemskih rješenja i podjela nadležnosti različitih nivoa vlasti usporavaju implementaciju sličnih projekata iz ove oblasti. U analizi Reciklaža ambalažnog otpada u FBiH: Kako do postavljenih ciljeva? možete pronaći detaljnije informacije.

Tvrdnja gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića u kojoj se navodi da su u Izvještaju o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2020. godinu navedene desetine nepravilnosti ocijenjena je poluistinitom. Opširnije čitajte na ovom linku.

U protekloj sedmici zabilježene su i tri najave infrastrukturnih projekata na lokalnom nivou. Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur najavio je da će trg u centralnom dijelu Ilidže biti funkcionalan od druge polovine jula ove godine. Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Denis Bećirović najavio je završetak radova na proširenju Međunarodnog aerodroma Tuzla do augusta 2023. godine, dok je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić najavio da će pozorište u Istočnom Novom Sarajevu biti otvoreno do kraja godine.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!