Neispunjeno

Ni 2023. godine nije završena izgradnja pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić govorio je za RTVIS 20. aprila 2023. godine o aktuelnim projektima u ovom gradu, pritom spomenuvši i pozorište u Istočnom Novom Sarajevu, koje je godinama u izgradnji.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Ćosić je najavio da će izgradnja pozorišta konačno biti kompletirana tokom 2023. godine:

Ovdje u Istočnom Novom Sarajevu će se konačno ove godine otvoriti pozorište, kažem konačno zato što su sve te peripetije oko javnih nabavki produžile ovaj proces.

Ljubiša Ćosić, 20.4.2023.

Kako su saopštili iz Gradske uprave Istočno Sarajevo, projekat izgradnje pozorišta počeo je još 2003. godine, dok su 2013. godine krenuli intenzivni radovi.

Završetak izgradnje pozorišta bilo je jedno od predizbornih Ćosićevih obećanja u kampanji za načelnika Opštine Istočno Novo Sarajevo 2012. godine. Ipak, u mandatu 2012–2016. Istinomjer nije zabilježio aktivnosti na realizaciji ovog obećanja.

Direktor Javne ustanove Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković sredinom 2020. godine najavio je da bi ova opština do jeseni te godine trebala da dobije “multifunkcionalno, savremeno opremljeno gradsko pozorište”. I ovo obećanje ocijenjeno je neispunjenim.

Iako izgradnja pozorišta nije završena, Vlada Republike Srpske usvojila je u augustu 2022. godine Odluku o osnivanju Javne ustanove Narodno pozorište Istočno Sarajevo, a kojom su utvrđeni djelokrug i način rada, organi upravljanja i rukovođenja te druga pitanja od značaja za djelatnost i poslovanje pozorišta.

Kako su tada naveli iz Vlade RS, zajedno s Gradom Istočno Sarajevo do sredine 2022. godine uloženo je oko pet miliona KM za izgradnju i opremanje pozorišta u ovom gradu.

Početkom aprila 2023. godine gradonačelnik Ljubiša Ćosić, v.d. direktorice Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo Aleksandra Damjanović i načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić razgovarali su s ministricom prosvjete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić o završnoj fazi izgradnje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo.

Tom prilikom Damjanović je predstavila buduće planove rada Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo, naglasivši da su u toku radovi treće, odnosno završne faze u vezi s audio i video sistemom. Kako je navela, uskoro se očekuje priprema plana i osmišljavanja programskog koncepta pozorišta.

Međutim, na upit Istinomjera, iz JU Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo 21. decembra 2023. godine odgovorili su da su radovi na izgradnji pozorišta još uvijek u toku. Iz Općine Istočno Novo Sarajevo i Grada Istočno Sarajevo nisu odgovorili na pitanja o trenutnom stanju implementacije ovog projekta.

U skladu s činjenicom da izgradnja pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu nije završena do kraja 2023. godine, obećanje gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!