Analize

Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu “zaleđena” u infrastrukturnom smislu

Tokom panel-diskusije “Vizija razvoja Kantona Sarajevo”, koju je 14.4.2023. godine organizovao Institut za razvoj i evropske integracije (IREI), premijer Kantona Sarajevo (KS) Nihad Uk istakao je da je među ključnim planovima koji su dio vizije budućeg uređenja grada i izgradnja zgrade Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu. Međutim, a kako su mediji prenijeli u izvještajima sa skupa, Uk je izjavio da je izgradnja nove zgrade ASU primjer korumpiranosti i loših praksi u prošlosti, dodavši i da je prilikom analize trenutnog stanja izgradnje ovoga objekta utvrđen niz ozbiljnih građevinskih propusta s prizvukom korupcijskog djelovanja, koja postavljaju pitanje dalje budućnosti ovoga važnog projekta za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Klix.ba

Izgradnja nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti traje već čitavih 14 godina te je, pored tog podatka, zanimljivo i da je početak izgradnje novog objekta ASU u Sarajevu svečano obilježavan dva puta, i to prvi put u augustu 2009. godine, a zatim i u julu 2010, kada su radovi i započeli. O tome, kao i problemima u vezi s izgradnjom ovog objekta u narednih deset godina, Istinomjer je detaljno pisao u analizi “Zgrada ASU gradi se već deceniju, a kraj se još ne nazire”, objavljenoj polovinom 2020. godine.

Dilema premijera KS da li će se ova zgrada zbog propusta uopšte moći staviti u funkciju, kao i izjave direktorice Zavoda za izgradnju KS Belme Barlov, bacaju novo svjetlo na projekat izgradnje ovog objekta. Naime, nova zgrada ASU još uvijek nije dobila dozvolu, pri čemu je Barlov potvrdila da postoje određeni problemi sa zgradom.

“Objekat je rađen od 2009. godine i to je kapitalni projekt koji ne može u jednoj godini biti završen. Naravno, on je trebao ranije biti završen”, izjavila je direktorica Zavoda za izgradnju KS te navela da je zgrada ASU imala garanciju na željeznu konstrukciju u trajanju deset godina, ali da je garancija istekla, a objekt nije otvoren.

Neko je trebao održavati tu zgradu da bi bila funkcionalna. Deset godina radite na nečemu, a u tom periodu moraju se neki dijelovi popravljati. Zgrada je upotrebljiva, ali ima nedostataka jer nije održava, različiti izvođači radova ulaze, niko ne vodi računa o tome.

Belma Barlov, 18.4.2023.

Potvrdivši da su u objekat uvedeni ljudi s Građevinskog fakulteta u Sarajevu kako bi napravili analizu, Barlov je izjavila da su rezultati ispitivanja “ok” te da samo trebaju “reparacija i sanacija”.

Ispitivanja su izvršili i rezultati su ok, samo treba reparacija i sanacija, šarafi su neki poispadali. Samo je problem neodržavanja.

Belma Barlov, 18.4.2023.

Ističući da se radi na tome da ASU preuzme objekat i osposobi bar dio za upotrebu, Barlov je dodala da je potrebno još pet do deset miliona KM za opremu te, uz napomenu da će se najverovatnije pokušati u ovoj godini osposobiti dio zgrade, dodala i da “ima nekog curenja vode u podrumi, ali je sad već normalno”.

Proteklih godina Istinomjer je neispunjenim ocijenio niz obećanja u vezi s izgradnjom Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Jedno od takvih je i ono tadašnjeg premijera KS Edina Forte, dato u martu 2019. godine, kao i Vlade KS iz maja 2021. godine.

Aktuelni premijer KS Nihad Uk u svom ekspozeu 24.3.2023. godine, pored ostalog, naveo je da će “napokon biti završena zgrada Akademije scenskih umjetnosti, koja je stajala u mjestu do prije par godina”.

Ponukani navedenim izjavama premijera Uka i direktorice Zavoda za izgradnju KS, ali i obećanjem iz premijerovog ekspozea, Istinomjer je 18.4.2023. godine na adresu kabineta premijera poslao molbu za odgovore na nekoliko pitanja. Međutim, na naša pitanja o kakvim se tačno nepravilnostima i građevinskim propustima radi nije odgovoreno.

S druge strane, na upite Istinomjera o ovoj temi odgovorio je dekan Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Faruk Lončarević.

Odgovarajući na pitanje u kakvim uslovima trenutno radi ASU, dekan Lončarević je podsjetio da Akademija trenutno radi u nekih 2000 m2 na dvije lokacije, od kojih je, kako je naveo, originalna lokacija na Obali Kulina bana, gdje je Akademiji “ljubaznošću Pedagoškog fakulteta već 42 godine ustupljen sprat i prizemne prostorije u kojim je i Otvorena scena Obala”, dok im je drugi prostor iznajmila Opština Stari Grad.

Drugi prostor, koji nam je postao nužan kako se ASU širila, iznajmljujemo od Opštine Stari grad, ali njihovom ljubaznošću imamo privilegovanu kiriju. Prostori su, nažalost, prilično stari, instalacije su jako loše, tako da redovno imamo poplave, vlagu, prokišnjavanja, energetska neefikasnost nam povećava troškove za energiju. Sve u svemu, neuslovno i krajnje neadekvatno aktivnostima koje su dio našeg nastavnog procesa.

Faruk Lončarević, 26.4.2023.

Lončarević je podsjetio da, očekujući novu zgradu “evo, već nekih 15 godina”, ASU nije mogla investirati sredstva u renoviranje postojećeg prostora koji je svake godine sve lošiji i sve stariji te podvukao da je zbog toga, u infrastrukturnom smislu, ASU “zaleđena” i da je “držana u mraku”.

I dalje nemamo svojih prostora iako upisujemo sve više studenata, otvaramo nove odsjeke, a rezultati naših nastavnika i saradnika, kao i studenta i alumna, govore za sebe. Možemo reći da je ASU u infrastrukturnom smislu zaleđena. Kako smo mi nešto što se naziva krajnji korisnik nove zgrade, praktično do 2019. niko nas nije ni slušao, a najčešće ni pitao ništa vezano za novu zgradu, ne znamo zašto je sve tako sporo išlo. Držani smo u mraku.

Faruk Lončarević, 26.4.2023.

O komunikaciji s nadležnim institucijama na temu okončanja izgradnje nove zgrade i eventualnog preseljenja Akademije na novu lokaciju, kao i posljednjim informacijama koje ASU ima u vezi s tim, Lončarević je izrazio vjeru u iskrene namjere da se zgrada konačno završi i ASU useli u nove prostorije.

Naravno, period 2020–2022. nije baš bio najsretniji širom svijeta, iako smo vidjeli dosta građevinskih aktivnosti u Sarajevu. Ali danas, inicijativom prethodne Vlade KS i djelovanjem rektora i posebno prorektora za finansije UNSA, čija je ASU sastavna jedinica, osnovana je komisija koja se redovno sastaje, a u kojoj su članovi i prorektor, dekan ASU i naš tehnički direktor, kao i članovi iz Vlade, nadležnih ministarstva i implementatora projekta. Ova komisija je tijelo koje će odlučivati o daljim radovima i, prvi put, oni će biti fokusirani na ono što je potrebno Akademiji scenskih umjetnosti i Univerzitetu. Tako da je komunikacija posljednjih mjeseci odlična. Problema ima, ali nismo imali dojam da su nerješivi. Ako se volja da se radovi okončaju nastavi u ovoj Vladi KS, mislim da ćemo dobiti novu zgradu ASU.

Faruk Lončarević, 26.4.2023.

U okviru kapitalnih transfera u budžetu KS za 2023. godinu predviđena su sredstva od 1.500.000 KM, dok je samo za opremu, u skladu s tvrdnjom direktorice Zavoda za izgradnju KS, potrebno pet do deset miliona KM.

No, jasno je da finansiranje dovršetka izgradnje nove zgrade ASU nije jedini problem.

Tvrdnje Uka o “nizu ozbiljnih građevinskih propusta s prizvukom korupcijskog djelovanja” te činjenica da je još neotvorenoj zgradi istekla desetogodišnja garancija na željeznu konstrukciju baca novo svjetlo na budućnost ovog projekta te se, kako je i sam premijer izjavio, postavlja pitanje da li će se ova zgrada uopšte i moći staviti u funkciju.

U međuvremenu, ASU ostaje “podstanar” uz “privilegovanu kiriju”, dok su prostorije koje iznajmljuje, kako je potvrdio dekan Lončarević, stare te često plave i prokišnjavaju.

Bosanskohercegovački filmski umjetnici/e, pored mnogih drugih evropskih i svjetskih priznanja, u svoju su zemlju donijeli i Oscara. Javnost i publika u našoj zemlji s pažnjom čekaju njihova nova kako pozorišna, tako i filmska djela, uz pitanje kada će imati priliku da gleda film zvani “Useljenje Akademije scenskih umjetnosti u novu zgradu”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!