Analize

Pregled sedmice: Tvrdnje o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH i donošenju državnog budžeta u fokusu Istinomjera

Istinomjer je tokom prošle sedmice zabilježio tri neistinite i tri poluistinite tvrdnje političkih aktera iz BiH, dok je jedno obećanje dobilo ocjenu radi se na tome. Analizirali smo i tvrdnje premijera Federacije BiH Nermina Nikšića koje je iznio tokom gostovanja na RTV 7 Tuzla.

Predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Ivo Tadić izjavio je da se na čelu Općine Žepče posljednjih 30 godina nalazi isti načelnik i da je on uvijek bio “jedini kandidat”, pri čemu je mislio na aktuelnog načelnika Matu Zovku (HDZ BiH). Suprotno Tadićevoj tvrdnji, u posljednja četiri izborna ciklusa postojali su i drugi kandidati za načelnika, od čega se u tri izborna ciklusa kandidovao i kandidat HDZ-a 1990 Vinko Marić. Istinomjer je ovu tvrdnju ocijenio neistinitom.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ustvrdio je da je Njemačka jedina zemlja s kojom BiH ima pozitivan bilans vanjskotrgovinske razmjene, a za Istinomjer je pojasnio da se prilikom navedene izjave referisao na podatke Vanjskotrgovinske komore BiH. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, zabilježen je pozitivan vanjskotrgovinski bialns, ali se u ovoj kategoriji nalazi i Austrija, stoga je Istinomjer tvrdnju Branislava Borenovića ocijenio poluistinitom.

Sličnu tvrdnju iznio je i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, te je Istinomjer i njegovu tvrdnju ocijenio poluistinitom.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske kazao je da je Bosna i Hercegovina “nastala sporazumno”, misleći pri tome na Dejtonski mirovni sporazum. S obzirom na činjenicu da je prema važećem Ustavu BiH, ali i ustavima SFRJ i SRBiH, jasno da je Bosna i Hercegovina i prije referenduma za nezavisnost, te samim tim i Dejtonskog mirovnog sporazuma, bila država, Istinomjer je tvrdnju Marka Romića ocijenio neistinitom.

Neistinitom smo ocijenili i tvrdnju ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića da je ovo ministarstvo poslalo prijedlog budžeta u decembru 2023. godine, tj. prema njegovim riječima, “onako kako zakon nalaže”. Njegovu tvrdnju demantuju odredbe Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima je propisano da Ministarstvo finansija i trezora treba podnijeti nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH najkasnije do 1. oktobra tekuće godine.

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić izjavio je 16. februara 2024. godine da je aktuelna Vlada FBiH formirana bez programa rada te da ga nikada nije ni usvojila. Prije formiranja Vlade FBiH krajem aprila predstavnici stranaka koje učestvuju u radu Vlade potpisali su sporazum kojim su se obavezali da će prije potvrđivanja Vlade predstaviti i njen program rada. Međutim, program rada nove Vlade usvojen je nakon njenog imenovanja. S tim u vezi, Istinomjer je ovu izjavu Semira Efendića ocijenio kao poluistinitu.

Kada je riječ o obećanjima zvaničnika, na jednom od obećanja zabilježili smo aktivnosti na ispunjavanju, a od prošle sedmice pratimo još jedno obećanje.

Od decembra 2023. godine Istinomjer prati obećanje načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića da će do kraja prvog kvartala 2024. godine biti osnovano novo općinsko javno preduzeće, koje će se, između ostalog, baviti aktivnostima izdavanja parkinga građanima/kama. Tokom prošle sedmice Čengić je Općinskom vijeću dostavio akte kojima se osniva javno komunalno preduzeće, stoga je Istinomjer njegovom obećanju dao ocjenu radi se na tome.

Od prošle sedmice Istinomjer prati i najavu gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića koji je sa sigurnošću ustvrdio da će na predstojećim lokalnim izborima ponovo biti kandidat za gradonačelnika ispred PDP-a.

U prošlosedmičnoj analizi osvrnuli smo se na rad Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tokom prve godine mandata. Prvu godinu mandata obilježio je aktivniji rad ovog zakonodavnog tijela u odnosu na cijeli prethodni mandat, a ovom analizom bavio se i naš partnerski portal Javna rasprava.

U protekloj sedmici analizirali smo i gostovanje premijera Federacije BiH Nermina Nikšića na RTV 7 Tuzla. Nikšić je govorio o ovogodišnjem entitetskom budžetu, izgradnji Bloka 7, integracijama BiH u EU te drugim temama, o čemu više možete pročitati u analizi Istinomjera.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!