Neistina

Podnošenje budžeta tek u decembru nije u skladu sa zakonom

Ministarstvo finansija i trezora BiH dužno je najkasnije do 1. oktobra tekuće godine dostaviti nacrt državnog budžeta za iduću godinu, suprotno tvrdnji resornog ministra Srđana Amidžića.

Screenshot: Alternativna televizija

Govoreći u kontekstu donošenja budžeta institucija BiH za 2024. godinu, ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić (SNSD) izjavio je 14. februara 2024. godine da je ovo ministarstvo “poslalo prijedlog budžeta, onako kako to zakon kaže, u decembru 2023. godine”.

Kada je u pitanju sam budžet, mi smo poslali prijedlog budžeta, onako kako to zakon kaže, u decembru 2023. godine. Taj budžet nije dobio saglasnost, iz tog razloga što smo mi unutar ministarstva zauzeli jedan čvrst stav. Taj stav podrazumijeva da nema većih izdvajanja iz entiteta zato što se život obavlja i život je u entitetima.

Srđan Amidžić, 14.2.2024.

Prema Zakonu o finansiranju institucija BiH (član 8), Ministarstvo finansija i trezora treba za narednu godinu podnijeti nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH Vijeću ministara najkasnije do 1. oktobra tekuće godine. Kako dalje ovaj zakon predviđa (član 10), Vijeće ministara obavezno je Predsjedništvu BiH podnijeti nacrt zakona o budžetu najkasnije do 15. oktobra.

Predsjedništvo BiH dužno je podnijeti prijedlog zakona o budžetu Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) do 1. novembra, a PSBiH treba usvojiti budžet do 31. decembra.

Ministarstvo finansija i trezora BiH uputilo je Nacrt budžeta za 2024. godinu Vijeću ministara u decembru 2023. godine. Međutim, kako su iz ovog ministarstva naveli za portal Faktor 7. februara 2024, još uvijek se čekaju institucije BiH da eventualno dopune svoje prijedloge finansiranja kako bi Vijeće ministara konačno razmatralo nacrt budžeta.

Budući da Zakon o finansiranju institucija BiH nalaže da je Ministarstvo finansija i trezora dužno do 1. oktobra Vijeću ministara podnijeti nacrt državnog budžeta, tvrdnju Srđana Amidžića da je to zakonski moguće učiniti i u decembru Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Napomena 21.2.2024.

Pitajte Istinomjer!