Poluistina

Njemačka nije jedina zemlja s kojom BiH ima pozitivan vanjskotrgovinski bilans

Iako Bosna i Hercegovina ima pozitivan bilans vanjskotrgovinske razmjene s Njemačkom, još je nekoliko država u koje BiH više izvozi nego što uvozi.

Screenshot: BN TV

Tokom gostovanja na BN televiziji 9. februara 2024. godine, predsjednik PDP-a i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović izjavio je da je Njemačka jedina zemlja s kojom BiH ima pozitivan bilans vanjskotrgovinske razmjene.

Naš najvažniji, najveći spoljnotrgovinski partner je Njemačka kada je u pitanju izvoz. Mi najviše izvozimo proizvoda u Njemačku, od koje uvozimo jedan dio proizvoda, gdje imamo jedino sa njima pozitivan taj spoljnotrgovinski bilans; više izvozimo nego što uvozimo. Sa ostalim zemljama imamo tu neku vrstu debalansa.

Branislav Borenović, 9.2.2024.

U odgovoru na upit Istinomjera 15. februara 2024. godine, Borenović je pojasnio da je kao izvor za navedenu tvrdnju koristio statistiku Vanjskotrgovinske komore BiH, i to za period prvih devet mjeseci u 2023. godini.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH za period januar–septembar 2023. godine, BiH je najviše izvezla u Njemačku, ukupne vrijednosti 2,1 milijardu KM. S ovom zemljom, kako je i ustvrdio Borenović, zabilježen je pozitivan vanjskotrgovinski bilans, budući da je uvezeno robe u vrijednosti 1,9 milijardi KM.

Međutim, Njemačka nije jedina država s kojom je BiH imala pozitivan vanjskotrogvinski bilans. U ovoj kategoriji nalazi se i Austrija, za koju je vrijednost izvoza iznosila 1,3 milijarde KM, a uvoza 1,1 milijardu KM.

Među 20 zemalja u koje je BiH najviše izvozila nalaze se i Crna Gora (471 milion KM) i Francuska (250 miliona KM), a ove dvije države ne nalaze se među 20 iz kojih je BiH najviše uvozila (na 20. mjestu je Sjeverna Makedonija – 160 miliona KM), što govori da je i s Crnom Gorom i Francuskom ostvaren pozitivan bilans vanjskotrgovinske razmjene.

Posmatrajući kompletnu 2023. godinu, vrijednost izvoza iznosi 17,2 milijarde KM, što je manje za 1,20 milijardi KM ili 6,57% u odnosu na 2022. godinu. Uvezena je roba u ukupnoj vrijednosti od 28,2 milijarde KM, što je manje za 875,60 miliona KM ili 3,01% u odnosu na godinu ranije. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 11.074.114 KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom 60,8%.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri po obimu trgovine jesu Hrvatska sa 17,32% učešća u ukupnom obimu razmjene BiH, zatim Srbija (13,17%), Njemačka (11,63%), Slovenija (8,38%,) i Italija (7,99%). Po pokrivenosti uvoza izvozom, najznačajniji partneri su Austrija (116%) i Njemačka (106%). Istovremeno, najveći izvoz BiH bilježi u Njemačku (2,7 milijardi KM), Hrvatsku (2,6 milijardi KM) i Srbiju (2,1 milijardu KM), a najviše uvozimo iz Hrvatske (5,3 milijarde KM), Srbije (3,9 milijardi KM) i Njemačke (2,6 milijardi KM).

Pregled 20 vodećih tržišta za uvoz i izvoz BiH (Izvor: Vanjskotrgovinska komora BiH)

 

Budući da BiH od januara do septembra 2023. godine jeste imala pozitivan bilans vanjskotrgovinske razmjene s Njemačkom, ali da to nije jedina zemlja u koju je BiH više izvozila nego što je uvozila, tvrdnju Branislava Borenovića Istinomjer ocjenjuje poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!