Poluistina

BiH najviše izvozi u Njemačku, ali suficit ostvaruje i s drugim državama

Bosna i Hercegovina je u 2023. godini ostvarila najveću vrijednost izvoza u Njemačku, ali to nije jedina država s kojom BiH ima pozitivan bilans vanjskotrgovinske razmjene.

Izvor: Vlada FBiH

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je 16. februara 2024. godine da je Njemačka glavni trgovinski partner BiH po pitanju izvoza, kao i da se radi o jedinoj zemlji s kojom BiH ima suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni:

Naša industrija je jako vezana za industriju Njemačke, jer to nam je najveći partner gdje najviše izvozimo, i kada govorimo o pomoći, to je zemlja za koju zaista možemo reći da vjerovatno najviše pomaže Bosni i Hercegovini. Zašto? Pa to je jedina zemlja s kojom imamo suficit kada je u pitanju naš odnos, više izvozimo nego što uvozimo. Iz svih drugih zemalja neuporedivo više uvozimo, pogotovo iz ovih zemalja koji se trse da su im ovdje prijatelji neki u Bosni i Hercegovini.

Nermin Nikšić, 16.2.2024.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, kako je i ustvrdio Nikšić, BiH je tokom 2023. godine najviše izvezla u Njemačku, ukupne vrijednosti 2,7 milijardi KM. Međutim, nije zabilježen pozitivan vanjskotrgovinski bilans s ovom zemljom, budući da je uvezeno robe u vrijednosti 3,3 milijarde KM.

Osim toga, za razliku od Njemačke, BiH je u prošloj godini imala pozitivan vanjskotrgovinski bilans s Austrijom, Hrvatskom, Litvanijom, Luksemburgom, Nizozemskom, Slovenijom, Norveškom, Švicarskom i Crnom Gorom.

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH djelimično se razlikuju od onih Agencije za statistiku BiH, najprije zbog drugačijeg obračuna uvoza.

Kako su za Istinomjer pojasnili iz Vanjskotrgovinske komore, razlog zbog čega se podaci razlikuju jeste metodologija njihove obrade. Agencija za statistiku objavljuje podatke o robnoj razmjeni između zemalja na osnovu porijekla robe, a Vanjskotrgovinska komora i neke druge institucije na osnovu zemlje trgovine. Dakle, ako je neka roba porijeklom npr. iz Kine ili neke druge zemlje, a uvezena npr. iz Hrvatske, ona se kod Agencije za statistiku vodi kao roba uvezena iz Kine, dok kod Vanjskotrgovinske komore i nekih drugih institucija kao roba uvezena iz Hrvatske.

Prema statistici Vanjskotrgovinske komore, uvoz iz Njemačke u BiH iznosio je 2,6 milijardi KM. Prema ovim podacima, BiH jeste imala pozitivan vanjskotrgovinski bilans s Njemačkom.

Ipak, ni prema ovoj metodi obračuna, Njemačka nije jedina zemlja s kojom je BiH imala pozitivan vanjskotrgovinski bilans. Među 20 zemalja s kojima je ostvaren najveći promet uvoza i izvoza nalazi se i Austrija, za koju je vrijednost izvoza iznosila 1,3 milijarde KM, a uvoza 1,1 milijardu KM.

S obzirom na činjenicu da je u 2023. godini BiH najviše izvozila u Njemačku, ali da se ne radi o jedinoj zemlji s kojom je BiH ostvarila suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, tvrdnju Nermina Nikšića Istinomjer ocjenjuje poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!