Neistina

Mato Zovko nije bio jedini kandidat na izborima za načelnika Žepča

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza (HDS) Ivo Tadić iznio je neistinitu tvrdnju da se na čelu Općine Žepče posljednjih 30 godina nalazi isti načelnik koji je uvijek bio “jedini kandidat”.

Izvor: Fena

Gostujući u programu BHRT-a 15.2.2024. godine, Tadić je iznio stav da bi pri eventualnim izmjenama Izbornog zakona trebalo i broj mandata načelnika ograničiti na dva, kao što je to slučaj, naprimjer, s Predsjedništvom BiH, te je dodao da je načelnik Žepča Mato Zovko “posljednjih 30 godina jedini kandidat za ovu funkciju”.

Tadić: Vi imate situaciju u Žepču 30 godina nakon prvih demokratskih izbora, dolazi osoba i stane na čelo i tu je 30 godina. I svi problemi su i krenuli unutar ZDK zbog te osobe. I svaki puta demokratski niste mogli djelovati unutar stranke da ne bi napravili općinsku organizaciju koja će kazati: “Želimo novog načelnika”. I onda se radilo ovako kako se radilo.

Voditelj: Ali taj načelnik je 30 godina izlazio na izbornu utakmicu i dobijao podršku?

Tadić: Ali taj načelnik je bio jedini kandidat. Uvijek je bio jedini kandidat, i sad će po prvi puta imati ozbiljnog kandidata unutar hrvatskog naroda i vidjet ćete kako će završiti.

Ivo Tadić, 15.2.2024.

Tragom tvrdnje Ive Tadića da je Mato Zovko bio jedini kandidat za načelnika Žepča, Istinomjer je izvršio uvid u rezultate lokalnih izbora od 2008. do 2020. godine.

Mato Zovko (HDZ BiH) je na Lokalnim izborima 2020. godine pobijedio u utrci za načelnika Općine Žepče. Protukandidat mu je bio Mirsad Ćizmić iz SDA.

Četiri godine ranije, na Lokalnim izborima 2016. godine, Zovko je pobijedio u utrci za načelnika Žepča s 54,58% osvojenih glasova. Pored Zovke, u utrci za načelnika Žepča 2016. godine bila su još tri kandidata: Kenan Kahriman (SDA/SBB), Suvad Kesić (SDP BiH), Nikica Radić (nezavisni) i Vinko Marić (HDZ 1990).

Na Lokalnim izborima 2012. godine, kandidati za načelnika Žepča bili su Vinko Marić (HDZ 1990), Edin Šišić (SDA), Ivica Mandura (SDP BiH) i Rusmir Agić (SBiH).

Na Lokalnim izborima 2008. godine Vinko Marić također je bio kandidat HDZ-a 1990 za načelnika Žepča. Pored njega, kandidati su bili Ašir Mehić, Mirko Trifunović i Drago Barbarić. I ove je godine pobjedu odnio Mato Zovko.

S obzirom na to da je od 2008. naovamo na lokalnim izborima za načelnika Žepča bilo više od jednog kandidata, Istinomjer tvrdnju Ive Tadića da je “načelnik Žepča (Mato Zovko op.a.) 30 godina bio jedini kandidat” za ovu funkciju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!