Analize

Pregled sedmice: Stare Dodikove neistine, ravnopravnost spolova i nova obećanja

U sedmici iza nas Istinomjer se bavio temama rodne ravnopravnosti u organima vlasti, obećanjima o izgradnji igrališta, kao i tvrdnjama najčešće ocjenjivanog aktera – Milorada Dodika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iznio je tvrdnju da Sjedinjene Američke Države u svom zakonodavnom sistemu strane nevladine organizacije nazivaju stranim agentima. Nakon uvida u nekoliko zakonskih propisa ove zemlje, Dodikova tvrdnja ocijenjena je neutemeljenom.

Dodik je nekoliko dana kasnije, na pres-konferenciji vladajuće koalicije u RS, iznio nekoliko tvrdnji koje je Istinomjer u više navrata ocjenjivao neistinitim. Istu ocjenu dobio je i ovaj put za izjave da je Bosna i Hercegovina državna zajednica sastavljena od dva entiteta te da je Dejtonskim mirovnim sporazumom predviđeno da državna imovina pripada entitetima.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović komentarisao je zaduženost Republike Srpske i iznos penzija u odnosu na Federaciju BiH. S obzirom na to da Republika Srpska nije dvostruko više zadužena od Federacije BiH i da najniža penzija u RS jeste skoro dvostruko niža od penzije u FBiH, Borenovićeva tvrdnja ocijenjena je poluistinitom.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić iznijela je istinite tvrdnje o zastupljenosti žena u državnim organima i Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU rekavši da Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH predviđa zastupljenost jednog spola u državnim tijelima najmanje u procentu 40% te da je garantovanje slobode izražavanja i medija definisano unutar 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

O sličnoj temi govorio je i predsjedavajući Skupštine Kantona (KS) Sarajevo Elvedin Okerić. On je izjavio da kriterij o zastupljenosti jednog spola u državnim tijelima u minimalnom procentu 40% nije “u potpunosti obavezujući”, ali da bi bio ispoštovan kada bi još jedna žena ušla u sastav nove Vlade KS. Budući da se u predloženom sazivu Vlade KS među 13 predloženih kandidata/kinja nalaze samo tri žene, odnosno da Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH propisuje da političke stranke moraju osigurati ravnopravnu zastupljenost jednog od spolova najmanje u procentu 40%, Okerićeve tvrdnje ocijenjene su neistinitim.

U rubrici obećanja ocjenu neispunjeno dobio je načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović shodno činjenici da izgradnja igrališta u naselju Hrasno Brdo nije završena u roku 150 radnih dana, odnosno do kraja februara 2023. godine.

Od protekle sedmice Istinomjer prati i pet novih najava. Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto najavio je konkretne korake koje će do kraja godine preduzeti u okviru procesa digitalizacije televizijskog signala u BiH.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Amir Purić najavio je da će uskoro podnijeti inicijativu o izmjeni Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika/ca općina u FBiH.

Tokom obilaska izgradnje dječijeg igrališta u parku “Mladen Stojanović” 4. marta 2023. godine gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković naveo je da će igralište biti otvoreno u roku od mjesec.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić govorio je o planovima za izgradnju dva kružna toka u Ulici Džemala Bijedića, iznijevši očekivanje da će oba biti završena u tekućoj godini.

Posljednju u nizu najava dao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji je rekao da će novoformirana vlast na državnom nivou “uskoro krenuti u formalno ispunjavanje 14 obaveza koje su pred nas postavljene na EU putu” te da bi do oktobra ove godine “nešto od tih obaveza trebalo biti isporučeno”.

O problemu deponije na Šišeti u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, koji je prisutan duže od decenije, Istinomjer je pisao u analizi Deponija na Šišeti: Od “najpovoljnijeg rješenja” do širenja po okolinu opasnih materija. Tom prilikom podsjetili smo na nekoliko tekstova u vezi s odlaganjem čvrstog otpada u BiH te na neispunjena obećanja koja su se odnosila na sanaciju divlje deponije Šišeta.

Konačno, u analizi Zbog otežanog procesa doniranja, hrana u BiH se uništava i baca pisali smo o inicijativi za ukidanjem poreza na doniranu hranu i hranu pred istek roka trajanja, porastu potražnje za javnim kuhinjama u BiH, zakonskoj regulativi o doniranju hrane, kao i negativnom uticaju na okoliš koji uništavanje hrane proizvodi.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!