Neutemeljeno

Strane nevladine organizacije u SAD-u nisu strani agenti

Komentarišući najave izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske (KZRS), kojima bi se kriminalizirale kleveta i uvreda, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je novi zakon u Republici Srpskoj, kojim bi se na udaru našle nevladine organizacije i slična udruženja.

Izvor: Facebook/Milorad Dodik
Izvor: Facebook/Milorad Dodik

Samo da kažem da ćemo ovih dana predložiti jedan novi zakon, o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja na prostoru Republike Srpske. On će biti doslovno prepisan zakon Sjedinjenih Američkih Država. Sjedinjene Američke Države u svom zakonu te strane nevladine organizacije ili one koje se finansiraju od stranaca, nazivaju stranim agentima na prostoru Sjedinjenih Američkih Država. Mi ćemo svu tu terminologiju preuzeti i ponudićemo taj zakon.

Milorad Dodik, 8.3.2023.

Nevladine organizacije (NVO) u Sjedinjenim Američkim Državama

Prema podacima američkog State Departmenta, odjeljenja američke vlade odgovornog za vanjsku politiku i međunarodne odnose, u SAD-u djeluje oko 1,5 miliona nevladinih organizacija sa različitim spektrom aktivnosti kao što su vanjska politika, izbori, okoliš, zdravstvena zaštita, prava žena, ekonomski razvoj i mnoga druga pitanja.

Kao oblasti djelovanja, i izvori finansiranja nevladinih organizacija u SAD-u su različiti, i kreću se od privatnih donacija, do stranih vlada:

Njihovi izvori finansiranja uključuju donacije privatnih lica (američkih ili stranih), profitnih kompanija privatnog sektora, filantropskih fondacija ili grantove savezne, državne ili lokalne vlade. Izvori finansiranja mogu takođe uključivati strane vlade. U američkom zakonu ne postoji zabrana stranog finansiranja nevladinih organizacija; neovisno da li to strano finansiranje dolazi iz vladinih ili nevladinih izvora.

State Department

Prema zakonima SAD-a, postoji vrlo malo ograničenja na slobodu izražavanja i udruživanja nevladinih organizacija. Američka vlada ne spriječava nevladine organizacije da se zalažu za politička pitanja ili kritikuju vladu. Tako je i sa stranim nevladinim organizacijama koje djeluju u SAD-u, a koje su u potpunosti finansirane od stranih vlada.

Sjedinjene Američke Države su domaćini brojnim stranim nevladinim organizacijama koje rade važan i vrijedan posao u našoj zemlji. Strane nevladine organizacije mogu se registrovati u SAD podnošenjem jednostavnog obrasca kao neprofitni entitet. (…) U potpunosti finansirani od strane vlada stranih država, ovi instituti stranih stranaka nemaju posebna ograničenja za svoje aktivnosti u Sjedinjenim Državama, mogu slobodno održavati sastanke i objavljivati materijale i nisu u obavezi da dostavljaju izvještaje drugim federalnim vladinim agencijama SAD-a, pod uvjetom da se registruju i podnose poreske prijave prema dolje opisanim zahtjevima.

State Department

Američki zakon ne nameće ograničenja ili ograničenja za primanje stranih sredstava od strane nevladinih organizacija koje djeluju u Sjedinjenim Američkim Državama, a Ustav SAD-a pruža snažnu zaštitu slobode izražavanja i ostavlja otvoren prostor za debatu koja je neophodna u demokratskim društvima, uključujući zaštitu ideja koje vrijeđaju, šokiraju ili uznemiravaju.

Zakon o registraciji stranih agenata (FARA)

S druge strane, u Sjedinjenim Američkim Državama, od 1938. godine postoji Zakon o registraciji stranih agenata (FARA). Ovaj zakon, prvenstveno je donesen kako bi se suzbila propaganda i politički utjecaj nacističke Njemačke pred Drugi svjetski rat. Ovim zakonom, jasno je definisano ko se smatra stranim agentom u SAD-u:

Agent stranog principala je svaka osoba koja djeluje unutar Sjedinjenih Država „kao agent, predstavnik, zaposlenik ili sluga, ili bilo koja osoba koja djeluje u bilo kojem drugom svojstvu po nalogu, zahtjevu ili pod vodstvom ili kontrolom nekog stranog principala ili osobe čije aktivnosti direktno ili indirektno nadzire, usmjerava, kontroliše, finansira ili u cijelosti ili većim dijelom subvencionira strani principal” i koje se bavi određenim političkim ili kvazipolitičkim aktivnostima.

State Department

Zakon o registraciji stranih agenata (FARA) stranim agentima ne smatra osobe čije su aktivnosti “održavanje bona fide vjerskih, školskih, akademskih ili naučnih aktivnosti ili likovne umjetnosti”, aktivnosti kao što je određeno traženje sredstava za medicinsku pomoć, za „hranu i odjeću za ublažavanje ljudskih patnji“, i izuzima od registracije osobe akreditirane pri međunarodnim organizacijama koje su obavijestile State Department u skladu sa odredbama Zakona o imunitetu međunarodnih organizacija.

State Department navodi da FARA ne ograničava političke slobode niti slobodu izražavanja u SAD-u, kao što to tvrde neke vlade:

Neke vlade su pogrešno tvrdile da FARA ograničava političke slobode u Sjedinjenim Državama. Naprotiv, FARA ne sprječava slobodu izražavanja, ne regulira sadržaj informacija koje se šire, ne postavlja nikakva ograničenja na lobiranje ili objavljivanje informativnih ili zagovaračkih materijala i neutralna je u svom tretmanu prema svim zemljama. Što se tiče stranog finansiranja, FARA ne nameće ograničenja ili ograničenja za primanje stranih sredstava od strane nevladinih organizacija koje djeluju u Sjedinjenim Državama, niti nameće porez.

State Department

Uredi Fondacije Otvoreno društvo na Balkanu

Nakon najave donošenja zakona o nevladinim organizacijama i sličnim udruženjima u Republici Srpskoj, Dodik je komentarisao i fondaciju Georgea Sorosa, i navodno izmještanje sjedišta ove fondacije iz Tirane u Sarajevo:

S druge strane, ja želim da vas obavijestim da Soroš, koji zna se kako radi i šta radi, i kako proizvodi žute i svakakve revolucije, svoje sjedište za Balkan, koje je dosad bilo u Tirani, sada prenosi u Sarajevo.

Milorad Dodik, 8.3.2023.

Prema službenoj stranici Fondacije Otvoreno društvo, uredi sa jednakim statusom se nalaze i u glavnom gradu Albanije, Tirani, i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu.

Ured ove fondacije u Tirani, otvoren 1992. godine ima svoju službenu web stranicu, kao što svoju ima ured u Sarajevu, otvoren 1993. godine, sa Zdravkom Grebom kao prvim direktorom. Ni na jednoj od web stranica ove fondacije se ne spominje izmještanje ureda iz Tirane u Sarajevo.

Shodno tome da Sjedinjene Američke Države u svom zakonu jasno definišu pojam stranog agenta, a ne strane nevladine organizacije ili one koje se finansiraju od stranaca, i činjenici da nigdje nije najavljeno izmještanje ureda Fondacije Otvoreno društvo iz Tirane u Sarajevo, Istinomjer tvrdnje Milorada Dodika ocjenjuje neutemeljenima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!