Radi se na tome

U toku izgradnja dva kružna toka u Ulici Džemala Bijedića

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić komentarisao je za BHT1 8. marta 2023. godine aktuelne projekte u ovoj lokalnoj zajednici, uključujući i planove o izgradnji dva kružna toka u Ulici Džemala Bijedića.

Izvor: Vlada KS

Efendić je naveo kako očekuje da će tokom ove godine biti završena izgradnja kružnog toka na spoju ulica Džemala Bijedića, Srđana Aleksića i Velikih drveta, kao i onog na spoju Ulice Džemala Bijedića i IX transverzale:

Ovaj konkretan ugovor ima vrijednost oko 1,5 miliona KM, to je na jednoj strani rekonstruirane Ulice Džemala Bijedića, koja je proširena, završena je nabavka i za drugi kružni tok na spoju Džemala Bijedića i IX transverzale, njegova vrijednost je nešto veća, dva miliona KM, i mi očekujemo u ovoj godini da se na neki način taj posao kompletira, da se izvedu i jedna i druga raskrsnica u formi kružnih tokova i da putem IX transverzale sve bude spojeno sa gradskim autoputem.

Semir Efendić, 8.3.2023.

U Općini Novi Grad Sarajevo 6.3.2023. godine potpisan je okvirni sporazum za izvođenje radova na izgradnji kružnog toka kod KJKP Gras, na spoju ulica Džemala Bijedića, Srđana Aleksića i Velikih drveta. Kako su naveli iz ove općine, radi se o prvom od dva kružna toka koja će se u ovoj godini graditi u Ulici Džemala Bijedića, gdje su ranije urađeni rekonstrukcija i proširenje kilometar saobraćajnice s dvije na četiri trake i kružnim tokom na ulazu u Bingo City Centar Sarajevo.

Sporazum su potpisali općinski načelnik Semir Efendić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i predstavnik izvođača radova firme “Mevludin Commerc” d.o.o. Sarajevo Elvir Bučan.

Prilikom potpisivanja ugovora za izgradnju kružnog toka kod preduzeća Gras, Efendić je govorio o skorom početku izgradnje i drugog kružnog toka u Ulici Džemala Bijedića, na spoju s IX transverzalom:

Ranije je izvršena rekonstrukcija i proširenje Ulice Džemala Bijedića u dužini od oko kilometra, od IX transverzale pa do preduzeća Gras, a u ovoj godini bi trebali raditi izgradnju dva kružna toka. Danas potpisujemo ugovor za kružni tok na lokalitetu kod preduzeća Gras, dok je za drugi kružni tok koji će se graditi na drugom kraju rekonstruisanog dijela Ulice Džemala Bijedića, na spoju sa IX transverzalom, pri kraju procedura javne nabavke. Ukoliko ne bude nekih proceduralnih razloga da se to produži, ubrzo će biti potpisan i drugi ugovor. Bit će to dva kružna toka, pored postojećeg u Ulici Džemala Bijedića.

Semir Efendić, 6.3.2023.

Iz Vlade Kantona Sarajevo 13.6.2023. godine saopćili su da su u Ulici Džemala Bijedića, na dionici od FIS-a do spoja s X transverzalom, u toku završni radovi, odnosno da je postavljen završni sloj asfalta, a da će u narednom periodu, shodno vremenskim prilikama, biti završena i signalizacija.

Pored toga, kako su naveli iz Vlade KS, u toku je rušenje objekata kod Grasa, gdje će biti izgrađen kružni tok koji će upotpuniti cjelinu s već ranije izgrađenom saobraćajnicom u Ulici Džemala Bijedića.

O toku radova, odnosno pripremama za izgradnju kružne raskrsnice kod preduzeća Gras, na svom Facebook profilu pisao je tri dana ranije i načelnik Efendić.

Istinomjer će pratiti da li će dva kružna toka u Ulici Džemala Bijedića biti izgrađena tokom ove godine, kako je najavio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, te u međuvremenu ovom obećanju daje ocjenu radi se na tome.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!