Neispunjeno

Kružni tokovi u Ulici Džemala Bijedića još uvijek nisu izgrađeni

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (Stranka za BiH) komentarisao je za BHT1 8. marta 2023. godine aktuelne projekte u ovoj lokalnoj zajednici, uključujući i planove o izgradnji dva kružna toka u Ulici Džemala Bijedića.

Izvor: Općina Novi Grad Sarajevo

Efendić je naveo kako očekuje da će tokom ove godine biti završena izgradnja kružnog toka na spoju ulica Džemala Bijedića, Srđana Aleksića i Velikih drveta, kao i onog na spoju Ulice Džemala Bijedića i IX transverzale:

Ovaj konkretan ugovor ima vrijednost oko 1,5 miliona KM, to je na jednoj strani rekonstruirane Ulice Džemala Bijedića, koja je proširena, završena je nabavka i za drugi kružni tok na spoju Džemala Bijedića i IX transverzale; njegova vrijednost je nešto veća, dva miliona KM, i mi očekujemo u ovoj godini da se na neki način taj posao kompletira, da se izvedu i jedna i druga raskrsnica u formi kružnih tokova i da putem IX transverzale sve bude spojeno sa gradskim autoputem.

Semir Efendić, 8.3.2023.

U Općini Novi Grad Sarajevo 6.3.2023. godine potpisan je okvirni sporazum za izvođenje radova na izgradnji kružnog toka kod KJKP Gras, na spoju ulica Džemala Bijedića, Srđana Aleksića i Velikih drveta. Kako su naveli iz ove općine, radi se o prvom od dva kružna toka koja će se u ovoj godini graditi u Ulici Džemala Bijedića, gdje su ranije urađeni rekonstrukcija i proširenje kilometar saobraćajnice s dvije na četiri trake i kružnim tokom na ulazu u Bingo City Centar Sarajevo.

Sporazum su potpisali općinski načelnik Semir Efendić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i predstavnik izvođača radova firme “Mevludin Commerc” d.o.o. Sarajevo Elvir Bučan.

Prilikom potpisivanja ugovora za izgradnju kružnog toka kod preduzeća Gras, Efendić je govorio o skorom početku izgradnje i drugog kružnog toka u Ulici Džemala Bijedića, na spoju s IX transverzalom:

Ranije je izvršena rekonstrukcija i proširenje Ulice Džemala Bijedića u dužini od oko kilometra, od IX transverzale pa do preduzeća Gras, a u ovoj godini bi trebali raditi izgradnju dva kružna toka. Danas potpisujemo ugovor za kružni tok na lokalitetu kod preduzeća Gras, dok je za drugi kružni tok, koji će se graditi na drugom kraju rekonstruisanog dijela Ulice Džemala Bijedića, na spoju sa IX transverzalom, pri kraju procedura javne nabavke. Ukoliko ne bude nekih proceduralnih razloga da se to produži, ubrzo će biti potpisan i drugi ugovor. Bit će to dva kružna toka, pored postojećeg u Ulici Džemala Bijedića.

Semir Efendić, 6.3.2023.

Na upit Istinomjera, iz Direkcije za puteve KS odgovorili su 19.12.2023. godine da je izgradnja kružne raskrsnice na spoju ulica Džemala Bijedića, Srđana Aleksića i Velikih drveta pauzirana do proljeća 2023. godine:

Na projektu izgradnje kružne raskrsnice na spoju ulica Džemala Bijedića, Srđana Aleksića i Velikih drveta izvođač je uveden u posao 12.6.2023.g. uz rok od 11 mjeseci. U okviru ovog projekta vrši se izmještanje vodovodnih, kanalizacionih, elektro i gasnih instalacija. Veći dio ovih instalacija je izmješten, završeni su radovi na iskopima i izradi nasipa. Radi sezone grijanja, KJKP “Sarajevogas” obavijestio je sudionike u građenju da trenutno nije u mogućnosti izvršiti izmještanje svojih instalacija, to je prolongirano za proljeće 2024.g. Nakon okončanja poslova na izmještanju instalacija, preostali radovi na izgradnji kružnog toka će relativno brzo biti završeni i u predviđenom roku. Projekat je finansiran od strane Direkcije za puteve KS i Općine Novi Grad Sarajevo.

Direkcija za puteve KS, 19.12.2023.

Na projektu izgradnje kružne raskrsnice na spoju IX transverzale i ulica Džemala Bijedića i Ive Andrića, kako su naveli iz Direkcije za puteve KS, izvođač radova uveden je u posao 23.10.2023. godine s rokom za izvođenje od 11 mjeseci, te su “izvršeni pripremni radovi i trenutno se vrše pripreme za izmještanje instalacija prema dinamičkom planu”.

S obzirom na činjenicu da izgradnja dva kružna toka u Ulici Džemala Bijedića nije okončana do kraja 2023. godine, obećanje Semira Efendića Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!