Analize

Pregled sedmice: Ponovljene netačne tvrdnje o Schmidtu i neispunjena obećanja o nabavci kamera za MUP KS i početku izgradnje pruge ka Hrasnici

Tokom protekle sedmice, Istinomjer je provjerio tačnost tvrdnji Ilije Cvitanovića i Fahrudina Radončića, ispunjenim je ocijenio obećanje federalne ministrice Edite Đapo, dok su obećanja o početku radova na izgradnji pruge ka Hrasnici i nabavci kamera za policijske službenike u KS ocijenjena kao neispunjena.

Kada su u pitanju ocjene u kontekstu tačnosti tvrdnji političkih aktera u BiH, Istinomjer je tokom prethodne sedmice zabilježio jednu poluistinitu i jednu neistinitu tvrdnju.

Tokom gostovanja na Radio-televiziji Herceg Bosne, predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović komentarisao je izmjene Izbornog zakona koje je krajem prošlog mjeseca donio visoki predstavnik Christian Schmidt. Cvitanović je izrazio nezadovoljstvo posljednjim Schmidtovim potezom, ustvrdivši da se radi o iskusnom političaru koji je, kako je konstatovao, bio ministar u Saveznoj vladi Njemačke i zastupnik u Evropskom parlamentu. Kako je i naveo Cvitanović, Schmidt je u dva navrata bio član Savezne vlade Njemačke, i to u funkciji saveznog ministra za hranu i poljoprivredu (2014 – 2018) te saveznog ministra saobraćaja i digitalne infrastrukture (2017 – 2018). Međutim, suprotno nastavku tvrdnje predsjednika HDZ-a 1990, Schmidt nikad nije bio zastupnik u Evropskom parlamentu zbog čega je njegova tvrdnja ocijenjena kao poluistinita.

Tokom gostovanja u emisiji “Telering”, emitovanoj na RTRS, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić iznio je netačne tvrdnje o izbornim pravilima koja se primjenjuju u BiH, odnosno ostatku svijeta. Kako je Radončić najprije konstatovao, BiH je jedina zemlja u Evropi u kojoj se na biračkim mjestima ne koriste skeneri, dok je u nastavku gostovanja ustvrdio da je BiH jedina zemlja na svijetu koja prilikom izbora predsjednika nema drugi izborni krug.
U svojoj bazi podataka Međunarodni institut za demokratiju i izbornu pomoć (IDEA) navodi da je elektronsko glasanje, u oblicima o kojim Radončić govori, prisutno u samo 12 država svijeta. Radi se o optičkom prepoznavanju znakova (OMR), koje se koristi u osam država (Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Dominikanskoj Republici, Iraku, Kirgistanu, Mongoliji, Filipinima i Rusiji), te elektronskim štampačima glasačkih listića (EBP), koji su u upotrebi u četiri države (Argentini, Demokratskoj Republici Kongo, Belgiji i Fidžiju). Postoje i drugi načini elektronskog glasanja koji ne praktikuju korištenje “skenera”, kako ih je Radončić nazvao, a opcija koja se najčešće koristi, i to u 17 ispitanih zemalja svijeta, jesu aparati za direktno snimanje elektronskih glasova (DRE), kao i glasanje putem interneta, prisutno u 13 svjetskih država.
Kada je u pitanju korištenje tehnologije za identifikaciju birača/ica na biračkim mjestima, IDEA navodi da se ovakav sistem primjenjuje u 46 država svijeta, od čega je 12 evropskih. U 34 države vrši se offline evidencija, odnosno aparati imaju pristup podacima sa određenog biračkog mjesta, dok 12 država koristi online sisteme koji su povezani sa centralnim biračkim spiskom.
Kada je u pitanju druga tvrdnja, podsjećamo da je Istinomjer prije manje od mjesec već obrazložio da ova tvrdnja nije tačna, kada smo analizirali Radončićeve izjave prilikom gostovanja na N1 televiziji. Pored BiH, prema podacima IDEA-e, još 21 zemlja svijeta predsjednika, odnosno šefa države, bira neposrednim glasanjem u prvom, odnosno jedinom krugu glasanja.

Tokom protekle sedmice, zabilježena su dva neispunjena i jedno ispunjeno obećanje.

Naime, nakon što su 8.8.2022. godine turistički vaučeri pušteni u promet putem online platformi u FBiH, obećanje federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo da će u prvim danima augusta ove godine građanima/kama Federacije BiH biti dostupni turistički vaučeri ocijenjeno je kao ispunjeno. Vaučeri su pušteni u promet kao sredstva za promociju domaćeg turizma subvencioniranjem boravka građana i građanki Federacije BiH u turističko-ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge smještaja na području FBiH. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 19.6.2022. godine, a na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za razvoj turizma u FBiH, utvrđenih budžetom FBiH za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 5.000.000 KM.

Neispunjenim je ocijenjeno obećanje ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete da će radovi na izgradnji pruge do Hrasnice početi do ljeta 2022. godine, kao i obećanje ministra unutrašnjih poslova Admira Katice iz marta 2021. godine da će “svi policajci Kantona Sarajevo na terenu uskoro biti opremljeni kamerama”. Budući da je od najave prošlo 16 mjeseci, a da je tek “završena II faza postupka javnih nabavki (odabir kvalifikovanih ponuđača), nakon koje će Komisija Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo provesti postupak odabira najkvalifikovanijeg ponuđača, te policijskom komesaru predložiti odabranu pravnu osobu sa kojom će se zaključiti ugovor o nabavci, a sve u skladu sa uslovima iz Tendera za javnu nabavku” i da je “rok za isporuku tražene opreme 90 dana od dana potpisivanja ugovora o nabavci”, obećanje je ocijenjeno kao neispunjeno.

Kada su u pitanju najave, Istinomjer prati obećanje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića koji je saopćio 11. augusta 2022. godine da je počela izgradnja igrališta pored Sokolskog doma, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Stanivuković je naveo da bi igralište trebalo biti izgrađeno u narednih mjesec i po, odnosno do kraja septembra.

U kotekstu praćenja progresa ispunjenosti predizbornih obećanja koja Istinomjer prati u 16 lokalnih samouprava u BiH i u Kantonu Sarajevu tokom protekle sedmice zabilježene su aktivnosti na ispunjenu obećanja u općini Ilidža i u KS.

Nakon što su u Multimedijalnom centru Ilidža 2021. godine upriličene projekcije filmova sa Sarajevo Film Festivala, filmovi se na navedenoj lokaciji prikazuju i ove godine, te je obećanje Decentralizacija održavanja kulturnih manifestacija u Kantonu Sarajevo i uključivanje Ilidže u sve vrste događaja koje Kanton finansira ocijenjeno kao započeto.

U općini Ilidža su tokom 2022. godine zabilježene aktivnosti na sanaciji postojećih i izgradnji novih sportskih ploha i sportsko-rekreativnih centara, a protekle sedmice najavljena je sanacija njih još nekoliko zbog čega je obećanje Sanacija i izgradnja sportskih igrališta dobilo ocjenu u progresu.

I obećanje Vlade KS o izgradnji kružnog toka na Devetoj transverzali dobilo je ocjenu u progresu s obzirom na činjenicu da je početkom augusta 2022. godine uklonjeno devet objekata na Devetoj transverzali, čime je omogućen nastavak radova i završetak kružnog toka.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!