Djelimično ispunjeno

Izgradnja kružnog toka na Devetoj transverzali

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Ekonomija

Završiti kružni tok na Devetoj transverzali i spojiti Ulicu Džemala Bijedića s Ulicom Safeta Zajke;

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022.

Početkom augusta 2022. godine uklonjeno je devet objekata na Devetoj transverzali, čime je omogućen nastavak radova i završetak kružnog toka.

FOTO: Vlada KS

Nakon zastoja na izgradnji kružnog toka na Devetoj transverzali, zbog problema na izradi zaštitnog zida, radovi na ovoj dionici nastavljeni su u martu 2021. Međutim, iako je najavljeno da su radovi okončati tog mjeseca, izgradnja kružnog toka, koji će spojiti Devetu transverzalu i autoput A1, počela je tek 15. novembra 2021. godine.

Nakon što su donesene odluke koje se tiču kupoprodaje privremenih objekata, početkom augusta 2022. godine uklonjeno je devet objekata na Devetoj transverzali, čime je omogućen nastavak radova i završetak kružnog toka.

Prema riječima resornog ministra Adnana Štete, Ministarstvo saobraćaja izdvojilo je 2,5 miliona KM za isplatu objekata koji se uklanjaju, a prvobitna građevinska dozvola mijenjana je više puta kako bi se pronašla najbolja rješenja za objekte koji se nalaze na trasi, što je u određenim momentima usporilo realizaciju.

Važnost ovog višemilionskog projekta najviše se ogleda u velikom rasterećenju gužvi, sigurnosti u saobraćaju i kvalitetu saobraćajnica. Završetkom radova na ovom kružnom toku, te završetkom radova na spoju IX transverzale i Autoputa A1, imat ćemo spojenu funkcionalnu cjelinu koja će značajno promijeniti sliku Sarajeva. Do sada je za radove za ovu cjelinu, uključujući i saobraćajnicu Džemala Bijedića, isplanirano i uloženo oko 27 miliona KM, a u pripremi je uz radove na IX transverzali i dodatna obnova i izgradnja određenih dijelova u ulici Džemala Bijedića. Nastavljamo graditi, brinući o potrebama građana, uprkos svim izazovima sa kojima se susrećemo.

Adnan Šteta, 7.8.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!