Radi se na tome

U toku nabavka kamera za tijelo policijskim službenicima u KS

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Kantona Sarajevo (KS) Admir Katica se nakon hapšenja novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević 6. marta 2021. godine obratio javnosti na svojoj Facebook stranici te, između ostalog, najavio modernizaciju opreme policijskih službenika u KS.

FOTO: Vlada KS

Katica je tom prilikom izjavio da će uskoro svi policajci na terenu biti opremljeni kamerama:

Najavljujem da će svi policajci Kantona Sarajevo na terenu uskoro biti opremljeni kamerama koje će stalno biti uključene upravo kako bismo podigli kvalitet rada i transparentnosti.

Admir Katica, 6.4.2021.


Mjesec i po kasnije, 22. aprila, iz Vlade KS saopštili su da su prihvatili “projekt Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o nabavci body kamera koje će nositi policijski službenici prilikom kontakta sa građanima, odnosno učesnicima u saobraćaju”.

Kako je rekao ministar Katica, Vlada je osigurala 460.000 KM za finansiranje ovog projekta:

Kamera nošena na tijelu je jedan od načina rješavanja novih izazova i općenito poboljšanje prakse provođenja zakona. Projekt nabavke ‘body’ kamera koje će nositi policijski službenici MUP-a u budućnosti danas je usvojen na Vladi KS i time je osigurano 460.000 KM za njegovo finansiranje. Projekt će omogućiti poboljšanje kvaliteta rada policije i zaštititi integritet policijskih službenika. Primjena ‘body’ kamera će takođe zaštiti i građane od mogućih zloupotreba od strane policijskih službenika, te podići transparentnost rada policije na viši nivo.

Admir Katica, 22.4.2021.

Iz Vlade su zaključili da ova tehnologija “nudi informacije u stvarnom vremenu o svim aktivnostima policijskog službenika u kontaktima sa članovima zajednice”, a kao prednost su istakli činjenicu da će kamere “osigurati kvalitetan nadzorni alat za promociju sigurnosti i efikasnosti u sprečavanju kriminala”.

Inače, u ovogodišnjem budžetu KS, za stavku “Nabavka specijalne opreme (vojne i policijske) – Uprava policije” planirano je ukupno izdvajanje od 3.980.000 KM. Također, Istinomjer u sklopu monitoringa predizbornih obećanja Vlade KS prati i obećanje “Ulaganje u bolju opremljenost policije”, koje je, nakon prvih 100 dana mandata nove vlade, ocijenjeno kao započeto.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 6. decembra 2021. godine objavilo Odluku kojom se određuje “pokretanje postupka nabavke mini video kamera sa pripadajućom opremom neophodnom za funkcionisanje cjelokupnog sistema za potrebe Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo”. Prema ovoj odluci, procijenjena vrijednosti nabavke kamera sa opremom iznosi 418.804,42 KM, bez PDV-a.

Istinomjer za dosad učinjeno na nabavci kamera za policijske službenike ministru Admiru Katici daje ocjenu radi se na tome, a u narednom periodu pratit ćemo dalje aktivnosti na implementaciji ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!