Analize

O sigurnosti pješaka/inja, vanrednim izborima i sankcijama za političare/ke

Tokom protekle sedmice Istinomjer je ponovo pisao o sigurnosti u saobraćaju u KS, ali smo obratili pažnju i na nekoliko tvrdnji zvaničnika u pogledu njihove istinitosti te na nova data obećanja, prije svega u pogledu ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Nakon tragične saobraćajne nesreće koja se desila krajem maja ove godine u Sarajevu, zvaničnici iz Kantona Sarajevo obećali su poduzeti odlučne korake u cilju povećanja sigurnosti na putevima. Nažalost, ove vrste nesreća, u kojima stradaju pješaci/kinje, dešavale su se često i u proteklim godinama, a nadležni su i tada obećavali provođenje mjera u cilju povećanja sigurnosti, posebno u saobraćaju unutar naseljenih mjesta. Ipak, mnogo toga nije unaprijeđeno, pa je tako u Bosni i Hercegovini broj stradalih putnika/ca na milion stanovnika daleko iznad evropskog prosjeka. Istinomjer se temom najavljenih i realizovanih mjera za povećanje sigurnosti u saobraćaju u KS bavio protekle sedmice u opširnoj analizi.

Na kraju 5. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), održane 31. maja 2023. godine, zamjenik predsjedavajućeg Doma Kemal Ademović (NiP) najavio je iduću sjednicu ovog zakonodavnog tijela i ustvrdio da će dnevni red sadržati preko 50 tačaka. Međutim, suprotno Ademovićevoj najavi, na dnevnom redu ove sjednice našle su se 22 tačke, pa je Istinomjer ranije dato obećanje ocijenio neispunjenim.

Istu ocjenu dobio je ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP-a Elmedin Konaković za obećanje da će zastupnik u federalnom Parlamentu Halil Bajramović (NiP), koji je snimljen u liftu sarajevskog hotela Holiday kako šamara savjetnika premijera USK Sulejmana Samardžića (NES), biti sankcionisan. Međutim, tri mjeseca nakon incidenta Istinomjer je uvidom u zvaničnu stranicu NiP-a utvrdio da je Halil Bajramović i dalje član Predsjedništva NiP-a, da u tom svojstvu redovno učestvuje na sjednicama tog organa stranke te da je član Kluba Povjerenje (Narod i pravda, SPU BIH) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Od protekle sedmice Istinomjer u svojoj rubrici “Najave” prati i obećanje lidera HDZ-a Dragana Čovića da 14 prioriteta mora biti ispunjeno u ovoj godini.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić (SDA) gostovao je u emisiji “Špica” na TVSA, a tom prilikom najavio je da će projekat rekonstrukcije sportske plohe ispred OŠ “Hašim Spahić” biti završen do jeseni.

Obećanje Milana Miličevića, tadašnjeg vršioca dužnosti predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS), koji je još 10. decembra 2022. godine najavio izbor novog rukovodstva SDS-a do kraja maja 2023. godine, ocijenjeno je kao ispunjeno sa zakašnjenjem, s obzirom na to da je taj proces, nakon kojeg je Miličević i imenovan za predsjednika ove stranke, okončan 11. juna 2023. godine.

Nakon što je najviši zakonodavni organ Republike Srpske usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija RS, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima RS, Istinomjer je obećanju ministra pravde u Vladi RS Miloša Bukejlovića da će se to desiti tokom 2023. godine dao ocjenu radi se na tome.

S obzirom na sadržaj odluke Ustavnog suda RS, činjenicu da je vanjska politika u nadležnosti državnog nivoa u BiH, ranije donesene odluke nadležnih institucija BiH, kao i na trenutni status i aktivnosti naše zemlje kada se govori o njenom odnosu spram NATO saveza, tvrdnju Staše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, o postojanju validnih, adekvatnih i obavezujućih odluka institucija Republike Srpske o vojnoj neutralnosti Istinomjer je ocijenio neistinitim.

Neutemeljenom je ocijenjena tvrdnja načelnika Općine Novo Sarajevo Hasana Tanovića koji je ustvrdio da se u slučaju opoziva načelnika/ce lokalne samouprave raspisuju “vanredni izbori”. Međutim, kako ova mogućnost ne postoji u Izbornom zakonu BiH, ova tvrdnja ocijenjena je neutemeljenom.

Govoreći u kontekstu izbornih rezultata Nermina Nikšića na listi na kojoj je bio nosilac na Općim izborima 2022. godine, Stojanović je ustvrdio da SDP BiH u toj izbornoj jedinici nikada nije osvojio direktan mandat za taj nivo. Istinomjer je izvršio uvid u rezultate općih izbora održanih u BiH od 1996. godine do danas za izbornu jedinicu 2A, u kojoj je Nermin Nikšić bio nosilac liste SDP-a BiH na općim izborima 2018. i 2022. godine, iz kojih je evidentno da Nikšić nije osvajao direktan mandat, pa je Stojanovićeva tvrdnja ocijenjena kao istinita.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!