Ispunjeno sa zakašnjenjem

Izabrano novo rukovodstvo SDS-a

Milan Miličević, tadašnji vršilac dužnosti predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS), govorio je za Nezavisne novine 10. decembra 2022. godine o postizbornim dešavanjima u ovoj političkoj opciji i pritom najavio izbor novog rukovodstva SDS-a.

FOTO: SDS

Kako je Miličević tada rekao, novi predsjednik i rukovodstvo SDS-a trebali su biti izabrani do maja 2023. godine:

Srpska demokratska stranka će do maja dobiti novo rukovodstvo, sa predsjednikom stranke na čelu. Vjerujem da ćemo izabrati najbolje i da smo svi na istom zadatku.

Milan Miličević, 10.12.2022.

Sjednica Predsjedništva SDS-a na kojoj su Mirko Šarović, kao predsjednik stranke, i kompletno rukovodstvo ove stranke podnijeli ostavke održana je 3.11.2022. godine.

Na sjednici Glavnog odbora stranke 12. novembra Šarović je potvrdio ostavku i sva ovlaštenja, do izbora novog lidera stranke, prenio na predsjednika Glavnog odbora Milana Miličevića

Nakon toga, Miličević je u nekoliko navrata najavio da će novo rukovodstvo SDS-a biti izabrano do kraja petog mjeseca naredne godine, ustvrdivši najprije nakon sjednice Glavnog odbora 26.11. da će u maju 2023. biti održana izborna skupština SDS-a “na kojoj će biti izabran predsjednik, Glavni odbor, a kasnije i ostali organi stranke“. Slično je ponovio i na Skupštini stranke 11. decembra, kada je saopćio da se završetak unutarstranačkih izbora očekuje u maju, nakon čega će izborna skupština SDS-a u novom sazivu izabrati predsjednika, Glavni odbor i druge organe stranke.

Miličević je 17. maja 2023. godine, nakon sjednice Predsjedništva SDS-a, najavio da će Izborna skupština stranke biti održana 11. juna.

Nakon što je okončano biranje rukovodstva SDS-ovih lokalnih podružnica, na Izbornoj skupštini u Banjaluci 11. juna 2023. godine, voljom 347 od 352 prisutna delegata/kinje, Milan Miličević izabran je kao jedini kandidat za osmog po redu predsjednika SDS-a.

Kako su saopštili iz stranke, na Izbornoj skupštini izabran je i Glavni odbor SDS-a. U svom obraćanju, Miličević je najavio da će politika SDS-a biti “jasna i konstruktivna, sa nuđenjem rješenja, prijedloga zakona i sa mnogo jasnih i direktnih stavova”:

Nećemo se baviti pukom kritikom vlasti, već ćemo aktivno nuditi rješenja i već smo to krenuli raditi sa prijedlozima novih zakonskih rješenja. Ponudićemo rješenja za novi Izborni zakon jer je postojeći stvaran za one koji su spremni za krađu izbora.

Milan Miličević, 11.6.2023.

Budući da je novo rukovodstvo SDS-a izabrano 11. juna 2023. godine, obećanje Milana Miličevića da će se to desiti tokom maja Istinomjer ocjenjuje ispunjenim sa zakašnjenjem.

(Isitnomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!