Istina

SDP BiH u Nikšićevoj izbornoj jedinici nikada nije osvojio direktan mandat za državni Parlament

Gostujući u emisiji “Dan uživo” N1 televizije 12.6.2023. godine, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) i član Predsjedništva SDP-a BiH Igor Stojanović komentarisao je i produženje mandata Nerminu Nikšiću u svojstvu predsjednika SDP-a BiH. Govoreći u kontekstu Nikšićevih izbornih rezultata na listi na kojoj je bio nosilac na Opštim izborima 2022. godine, Stojanović je ustvrdio da SDP BiH u toj izbornoj jedinici nikada nije osvojio direktan mandat za taj nivo.

Izvor: Facebook/Igor Stojanović

Na pitanje voditeljice da li je u dosadašnjem periodu Nikšić bio dobar predsjednik SDP-a, Stojanović je odgovorio da je, pogotovo u prvom svom mandatu, aktuelni predsjednik SDP-a BiH stabilizovao stranku i vratio je ideološki na jedan pravac s kojeg je, kako je Stojanović naveo, SDP BiH u jednom periodu između 2010. i 2014. godine skrenuo.

Na potpitanje zašto to glasači nisu prepoznali te konstataciju voditeljice da se Nikšiću često spočitava kompenzacioni mandat, Stojanović je, između ostalog, ustvrdio da SDP BiH u Nikšićevoj izbornoj jedinici nikada nije dobio direktni mandat.

Pa, kao prvo, u Hercegovini SDP nikada nije dobio direktni mandat u državnom Parlamentu, to moram reći. Ta borba u Hercegovini da mi dođemo, evo, vidite, sada kroz formiranje Vlade HNK, u kojem je SDP u Hercegovini u izuzetno komplikovanoj situaciji između SDA i HDZ-a…

Igor Stojanović, 12.6.2023.

U nastavku, na pitanje šta je razlog što Nikšić nije imao dovoljno glasova, Stojanović je izjavio da je predsjednik SDP-a BiH na Opštim izborima 2020. godine osvojio preko 5.500 glasova, pri čemu je “on preuzeo odgovornost da se dole bori na taj način…”

Istinomjer je izvršio uvid u rezultate opštih izbora održanih u BiH od 1996. godine do danas za izbornu jedinicu 2A, u kojoj je Nermin Nikšić bio nosilac liste SDP-a BiH na opštim izborima 2018. i 2022. godine.

U skladu sa Stojanovićem tvrdnjom, Nikšić je 2022. godine kao nosilac liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH (ZDPSBiH) u toj izbornoj jedinici osvojio više od 5.500 glasova, tačnije 5.582 glasa, što nije bila dovoljna podrška za direktni mandat, pri čemu je SDP BiH ostao i bez kompenzacionog mandata.

Na Opštim izborima 2018. godine predsjednik SDP-a BiH osvojio je 5.922 glasa, što uz ukupnih 11.417 glasova za tu stranku također nije bilo dovoljno za direktni mandat, ali je SDP, odnosno Nermin Nikšić, mandat dobio putem kompenzacione liste.

Listu SDP-a BiH u navedenoj izbornoj jedinici na Opštim izborima 2014. godine nosio je Zoran Mikulić, a ukupno 7.253 glasa, koliko je imala lista SDP-a BiH, također nije bilo dovoljno za osvajanje direktnog mandata.

Iako je četiri godine ranije, na Opštim izborima 2010. godine, SDP BiH osvojio duplo više glasova, 15.267, odnosno 11,42 %, i tom je prilikom ostao bez direktnog mandata za državni Parlament u navedenoj izbornoj jedinici. I tada je nosilac liste bio Zoran Mikulić, a najviše glasova na SDP-ovoj listi dobio je Samir Hadžihuseinović, koji je kao četvrti na listi osvojio 2.568 glasova podrške birača/ica.

Kao i na posljednja četiri izborna ciklusa, SDP BiH ni na Opštim izborima 2006. godine nije osvojio direktni mandat, što je u izbornoj jedinici 2A bio slučaj i na opštim izborima 2002, 2000, 1998, kao i 1996. godine, na prvim opštim izborima održanim nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovim Istinomjer tvrdnju Igora Stojanovića da SDP BiH u izbornoj jedinici 2A, odnosno onoj u kojoj je aktuelni predsjednik Nermin Nikšić u dva navrata bio nosilac liste te stranke za ZDPSBiH, nikada nije osvojio direktni mandat ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!