Analize

Predizborna obećanja Vlade FBiH, politiziranje Dana žalosti i par neistinitih tvrdnji

Istinomjer je tokom protekle sedmice ocijenio stav Staše Košarca, tvrdnje Zorana Adžića i Draška Stanivukovića te realizaciju nekoliko obećanja. Također, kroz analizu smo se osvrnuli na pitanje neradne nedelje, a tokom protekle sedmice objavili smo i monitoring ispunjenosti predizbornih obećanja Vlade FBiH tokom prvih 100 dana rada.

Istinomjer je tokom protekle sedmice objavio monitoring ispunjenosti predizbornih obećanja tokom prvih 100 dana rada Vlade Federacije BiH.

Tokom prvih 100 dana Vlada FBiH provodila aktivnosti na ispunjenju 1/4 obećanja, od 490 ukupno datih predizbornih obećanja koje je Istinomjer prikupio iz predizbornih programa pet partija koje su 28. aprila ove godine formirale federalnu vladu. Najviše aktivnosti zabilježeno je na ispunjavanju obećanja iz oblasti socijalne politike i ekonomije, po 40 obećanja. Zatim slijede oblast obrazovanja s 31 započetim obećanjem, oblast državnog uređenje s tri, zdravstva dva, dok su iz oblasti pravne države sva obećanja i dalje nezapočeta.

U političkom i javnom prostoru u Federaciji BiH ponovo je aktuelizovana tema neradne nedjelje. Iako su još ranije pojedine lokalne zajednice u BiH donijele odluku o neradnoj nedjelji, kako sada stvari stoje, takva odluka na entitetskom nivou još uvijek je daleko. Istinomjer se na ovu temu osvrnuo u prošlosedmičnoj analizi “Kojim putem do zabrane rada nedjeljom u FBiH?”.

Tokom protekle sedmice, dvije tvrdnje ocijenjene su kao neistinite.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić je iznio više neistinitih tvrdnji koje se tiču mandata visokog predstavnika i ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine. Radi se o tvrdnjama koje je Istinomjer već ranije u nekoliko navrata ocijenio kao neistinite, od tvrdnje da da je aktuelni visoki predstavnika Christian Schmidt prvi koji je imenovan bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a, da visoki predstavnik ne može donositi zakone do tvrdnje da strane sudije nisu članovi Ustavnih sudova u drugim zemljama svijeta.

Neistinitom je ocijenjena tvrdnja i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da odluke gradske skupštine nisu objavljivane u Službenom glasniku Banjaluke u posljednjih 150 dana. Suprotno njegovoj tvrdnji, u posljednjih 150 dana, odnosno od sredine marta 2023. godine, Skupština Grada Banjaluka objavila je 14 službenih glasnika. Među njima, suprotno Stanivukovićevoj tvrdnji, u četiri se nalaze i akti koje je donijela gradska skupština, odnosno potpisao predsjednik ili potpredsjednik Skupštine Grada.

Tokom prošle sedmice, Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku da se povodom ubistva Nizame Hećimović i još dvije osobe u Bosni i Hercegovini proglasi dan žalosti. Prema informacijama iz medija, ministri iz Republike Srpske Nenad Nešić i Staša Košarac nisu nikako glasali po ovom pitanju. Nakon sjednice, Staša Košarac se oglasio i naveo da ministri iz RS “nisu bili protiv proglašavanja dana žalosti, ali je proglašenje Dana žalosti u nadležnosti entiteta”.

Ipak, prethodni saziv Vijeća ministara BiH, u kojem je Košarac također obnašao funkciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, je u dva navrata donijelo odluku o proglašenju Dana žalost u BiH – u januaru 2021. godine zbog smrti osmero mladih iz općine Posušje od posljedica gušenja plinom i u maju 2023. godine povodom ubistva osmero djece i zaštitara u osnovnoj školi u Beogradu. Imajući u vidu da je Staša Košarac u dva navrata podržao proglašenje Dana žalosti na državnom nivou, što nije uradio povodom ubistva Nizame Hećimović i još dvije osobe, pravdajući to prijenosom nadležnosti, Istinomjer je njegov stav ocijenio nedosljednim.

U sekciji “Nevjerovatno ali Istinomjer”, osvrnuli smo se na izjavu banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića koji je, prema vlastitoj tvrdnji, na dobrom putu da se na poziciji gradonačelnika ustoliči po uzoru na vrhovnog vođu Sjeverne Koreje:

Ja znam da od toga nema ništa, znam da taj doktor nema hrabrost, a na kraju, ja ga i provociram da to uradi, jer ja moram reći da meni to lično politički odgovara, znači da on sad krene, saplete se, završi političku karijeru, ja nastavim dalje, pobijedim, i opoziv, i 2024, i onda budem ovdje kao Kim Jong Un.

Draško Stanivuković, 16.8.2023.

Kada je u pitanju realizacija obećanja političkih aktera, Istinomjer je tokom protekle sedmice zabilježio aktivnosti na ispunjenju obećanja koja se tiču izgradnje raskrsnice i dva nova tramvajska stajališta u naselju Bulevar, obnove Kuće Nurije Pozderca te izgradnje IX transverzale u naselju Novi Grad Sarajevo. Ova obećanja dobila su ocjenu “u progresu”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!