Neistina

Odluke gradske skupštine objavljivane su u Službenom glasniku Banjaluke

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković održao je 17. augusta 2023. godine konferenciju za medije tokom koje se osvrnuo na rad aktuelne gradske skupštine, ustvrdivši da je grad posljednjih mjeseci u “apsolutnoj blokadi”.

Izvor: A. Čavić/Grad Banjaluka

Stanivuković je izjavio da u posljednjih pet mjeseci nijedan usvojeni akt gradske skupštine nije objavljen u Službenom glasniku Grada Banjaluka:

Banjaluka је 150 dana u apsolutnoj blokadi i neko tvrdi da to nije tako. 150 dana nijedan akt Skupštine Grada nije objavljen u Službeni glasnik.

Draško Stanivuković, 17.8.2023.

Na zvaničnoj stranici gradske uprave moguće je pristupiti Registru Službenih glasnika Grada Banjaluka u elektronskom obliku, počevši od 2002. godine do danas.

U posljednjih 150 dana, odnosno od sredine marta 2023. godine, Skupština Grada Banjaluka objavila je 14 službenih glasnika. Među njima, suprotno Stanivukovićevoj tvrdnji, u četiri se nalaze i akti koje je donijela gradska skupština, odnosno potpisao predsjednik ili potpredsjednik Skupštine Grada.

Između ostalih, potpredsjednik gradske skupštine Saša Čudić potpisao je 31.5.2023. godine Odluku o preraspodjeli budžetskih sredstava, koju je Skupština donijela na 10. vanrednoj sjednici, održanoj 24.5.2023.

U istom dokumentu, predsjednik gradske skupštine Ljubo Ninković potpisao je i rješenja o razrješenju, odnosno imenovanju članova gradske izborne komisije.

U Službenom glasniku objavljenom 3.4.2023. godine predsjedavajući Ninković potpisao je niz odluka koje je gradska skupština ranije usvojila, uključujući odluke o obračunu naknade troškova uređenja gradskog građevinskog zemljišta, o izmjenama i dopunama Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima, o usvajanju Programa razvoja sporta Grada Banjaluka s prioritetnim oblastima finansiranja za 2023. godinu te druge.

Službeni glasnik od 31.3.2023. također sadrži nekoliko odluka gradske skupštine, uključujući one o usvajanju rebalansa budžeta Grada Banjaluka za 2023. godinu, kao i Odluku o kapitalnom grantu za izgradnju sportskog objekta s pratećim sadržajima kao kapitalne investicije u javnom interesu, i to za potrebe izgradnje teniskih terena radi organizovanja turnira ATP 250 “Srpska Open”.

Predsjedavajući Ninković potpisao je i akte objavljene u Službenom glasniku 24.3.2023. godine, poput Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o javnom vodovodu i javnoj kanalizaciji, kao i Zaključak o davanju saglasnosti na povećanje cijena prikupljanja i odvoza komunalnog otpada.

Uzevši u obzir navedeno, tvrdnju gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da “150 dana nijedan akt Skupštine Grada nije objavljen u Službeni glasnik” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!