Nedosljedno

Košarac nedosljedan u stavovima o proglašenju Dana žalosti u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na vanrednoj sjednici održanoj 14.8.2023. godine, trebalo je razmatrati Prijedlog odluke o proglašenju 16.8.2023. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini povodom ubistava u Gradačcu, ali zbog nedostatka kvoruma, ova odluka nije usvojena. Ministri iz Republike Srpske Staša Košarac i Nenad Nešić odbili su da glasaju po ovom pitanju.

Izvor: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Podsjećamo, 11.8.2023. godine Nizamu Hećimović pretukao je, a potom i ubio bivši partner Nermin Sulejmanović, a pri tome je ubistvo prenosio uživo preko Instagrama. Sulejmanović je potom ubio još dvije i ranio tri osobe, od čega jednu teže, te je izvršio samoubistvo.

Nizama Hećimović je Nermina Sulejmanovića nekoliko dana ranije prijavila policiji zbog nasilja, ali reakcija nadležnih institucija još jednom je izostala.

Širom Bosne i Hercegovine, građanke i građani organizirali su proteste zbog još jednog femicida i izostanka reakcije policije i pravosuđa da zaštite žrtvu. Vrijedi podsjetiti da nadležni do sada nisu gotovo ništa uradili da zakonski klasificiraju slučajeve ubistva žena kao femicid.

Nakon posljednjeg slučaja femicida u Gradačcu, Vlada RS donijela je 14.8.2023. Odluku da se 16.8.2023. proglasi Danom žalosti u RS. Kako se navodi u zvaničnom saopćenju, Vlada RS “očekuje od Vlade FBiH da donese istu odluku”.

Istog dana, Vijeće ministara BiH trebalo je razmatrati odluku o proglašenju Dana žalosti na teritoriji Bosne i Hercegovine. Međutim, kako se navodi u zvaničnom saopćenju, Vijeće ministara nije imalo potreban kvorum za odlučivanje.

Prema informacijama iz medija (1, 2), ministri iz Republike Srpske Nenad Nešić i Staša Košarac nisu nikako glasali po ovom pitanju.

Nakon sjednice, Staša Košarac oglasio se na Instagramu, gdje je naveo da ministri iz Republike Srpske “nisu bili protiv proglašavanja dana žalosti, ali je proglašenje Dana žalosti u nadležnosti entiteta”.

Pored toga, Košarac je u objavi, paradoksalno, zaključio da “nikome ne treba politikantstvo”.

Srpski ministri u Savjetu ministara BiH nisu bili protiv proglašavanja dana žalosti, kako to pojedini federalni mediji pokušavaju predstaviti.

Naš stav je bio da se ovo pitanje reguliše u skladu sa ustavnim nadležnostima, koje su u konkretnom slučaju primarno na vladama Republike Srpske i Federacije BiH.

Vlada Republike Srpske već je proglasila 16. avgust za dan žalosti zbog tragedije u Gradačcu. Vlade TK i Brčko Distrikta takođe.

Ne znam zašto Vlada Federacije BiH to nije uradila. Ona treba da odgovori na ovo pitanje.

Potrebna je odluka Vlade FBiH i bilo bi korisnije da kolege iz SMBiH na to usmjere politički kapacitet i autoritet.

Iskreno dijelimo bol i saosjećamo sa porodicama žrtava monstruoznog zločina u Gradačcu.

Nikome ne treba politizacija.

Staša Košarac, 14.8.2023.

Podsjećamo, prethodni saziv Vijeća ministara BiH, u kojem je Košarac također obnašao funkciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, na sjednici održanoj 1.1.2021. godine jednoglasno je donijelo Odluku o proglašenju 2. januara 2021. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini zbog smrti osmero mladih iz općine Posušje od posljedica gušenja plinom. Vijeće ministara ovu je odluku jednoglasno usvojilo.

Pored toga, Vijeće ministara je na vanrednoj sjednici održanoj 4.5.2023. godine donijelo Odluku o proglašenju 5. maja 2023. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini povodom ubistva osmero djece i zaštitara u osnovnoj školi u Beogradu.

Budući da je ranije u dva navrata podržao odluke o proglašenju Dana žalosti na državnom nivou, Istinomjer je od ministra Košarca zatražio pojašnjenje kako prije dvije i pol godine i prije tri mjeseca proglašenje Dana žalosti za njega nije predstavljalo prijenos nadležnosti, a jeste na posljednjoj vanrednoj sjednici Vijeća ministara. Do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Imajući u vidu da je Staša Košarac u dva navrata podržao proglašenje Dana žalosti na državnom nivou, što nije uradio povodom ubistva Nizame Hećimović i još dvije osobe, pravdajući to prijenosom nadležnosti, Istinomjer će njegov stav po tom pitanju ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!