Neispunjeno

Rekonstrukcija Kuće Nurije Pozderca neće biti završena do kraja 2023. godine

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević potpisao je u decembru 2022. godine ugovor s izvođačem radova o potpunoj rekonstrukciji Kuće Nurije Pozderca. Tom prilikom Ogrešević je najavio da će rekonstrukcija biti završena u narednoj godini. Rekonstrukcija je započeta u ljeto 2023. godine, a prema informacijama koje je Istinomjer dobio iz Grada Cazina rekonstrukcija neće biti završena do kraja 2023. godine.

Izvor: FENA

U decembru 2022. godine gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević potpisao je ugovor sa izvođačem radova o potpunoj rekonstrukciji nacionalnog spomenika Kuća Nurije Pozderca. Ugovor o rekonstrukciji vrijedan je oko 540.000 KM i njime je predviđena temeljita rekonstrukcija kompletnog objekta, koji datira iz 1819. godine.

Gradonačelnik Ogrešević tada je ustvrdio da očekuje da bi radovi trebali biti završeni tokom 2023. godine.

Bilo je zakonskih izmjena i projektiranje je nažalost, uzelo dosta vremena. Kao i to što su brojne nadležnosti na zavodima za zaštitu kulturno- historijskog naslijeđa kantona i Federacije. Ali, evo danas je napokon i taj svečani trenutak kada smo sve to priveli kraju, potpisali ugovor i u dolazećoj godini očekujemo da će rekonstrukcija biti završena i da će objekat biti predan javnosti na upotrebu kao nacionalni spomenik.

Nermin Ogrešević, 8.12.2022.

INFOBOX: Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, historijska građevina – Kuća Nurije Pozderca (Kuća porodice Pozderac) u Cazinu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Rodna kuća Nurije Pozderca, predsjednika Narodnooslobodilačkog odbora u Cazinu i potpredsjednika Izvršnog odbora AVNOJ-a, izgrađena je oko 1820. godine. Kuću je sagradio Agmet-aga Pozderac, jedan od vođa otpora odlukama Berlinskog kongresa.

Krajem aprila 2023. godine, predstavnici/ce Grada Cazina održali su sastanak s izabranim izvođačima radova i predstavnikom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH. Nakon sastanka, izvođači radova su s predstavnikom Zavoda obišli objekat i usvojili upute za izvođenje konzervatorskih radova na Kući Nurije Pozderca.

Prema informacijama iz jula 2023. godine, mogli smo vidjeti da je rekonstrukcija Kuće Nurije Pozderca započela i da su radovi bili u toku.

Prema informacijama koje je Istinomjer dobio iz Grada Cazina, rekonstrukcija kuće Nurije Pozderca neće biti realizovana do kraja 2023. godine, a završetak radova se očekuje tokom 2024. godine. Iz Grada Cazina su dodali da se radi o specifičnom projektu, s obzirom da je riječ o nacionalnom spomeniku i da realizaciju projekta prati i Zavod za zaštitu spomenika FBiH, a dinamika radova zavisi i od samog izvođača.

S obzirom na činjenicu da rekonstrukcija nacionalnog spomenika Kuća Nurije Pozderca neće biti završena do kraja 2023. godine, Istinomjer obećanje Nermina Ogreševića iz decembra 2022. godine ocjenjuje neispunjenim. Nastavit ćemo da pratimo realizaciju ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!