Najave

Obnova Kuće Nurije Pozderca tokom 2023 godine?

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević potpisao je u decembru 2022. godine ugovor s izvođačem radova o potpunoj rekonstrukciji Kuće Nurije Pozderca. Tom prilikom Ogrešević je najavio da će rekonstrukcija biti završena u narednoj godini.

Izvor: Facebook/Nermin Ogrešević

Potpisani ugovor o rekonstrukciji nacionalnog spomenika Kuća Nurije Pozderca vrijedan je oko 540.000 KM i njime je predviđena temeljita rekonstrukcija kompletnog objekta, koji datira iz 1819. godine.

Gradonačelnik Ogrešević ustvrdio je da očekuje da bi radovi trebali biti završeni tokom 2023. godine.

Bilo je zakonskih izmjena i projektiranje je nažalost, uzelo dosta vremena. Kao i to što su brojne nadležnosti na zavodima za zaštitu kulturno- historijskog naslijeđa kantona i Federacije. Ali, evo danas je napokon i taj svečani trenutak kada smo sve to priveli kraju, potpisali ugovor i u dolazećoj godini očekujemo da će rekonstrukcija biti završena i da će objekat biti predan javnosti na upotrebu kao nacionalni spomenik.

Nermin Ogrešević, 8.12.2022.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, historijska građevina – Kuća Nurije Pozderca (Kuća porodice Pozderac) u Cazinu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Rodna kuća Nurije Pozderca, predsjednika Narodnooslobodilačkog odbora u Cazinu i potpredsjednika Izvršnog odbora AVNOJ-a, izgrađena je oko 1820. godine. Kuću je sagradio Agmet-aga Pozderac, jedan od vođa otpora odlukama Berlinskog kongresa.

Istinomjer će pratiti da li će u toku 2023. godine, kako je najavio gradonačelnik Ogrešević, biti završena rekonstrukcija Kuće Nurije Pozderca.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!