Radi se na tome

Započela obnova Kuće Nurije Pozderca

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević potpisao je u decembru 2022. godine ugovor s izvođačem radova o potpunoj rekonstrukciji Kuće Nurije Pozderca. Tom prilikom Ogrešević je najavio da će rekonstrukcija biti završena u narednoj godini. Rekonstrukcija je započeta u ljeto 2023. godine.

Izvor: FENA

Potpisani ugovor o rekonstrukciji nacionalnog spomenika Kuća Nurije Pozderca vrijedan je oko 540.000 KM i njime je predviđena temeljita rekonstrukcija kompletnog objekta, koji datira iz 1819. godine.

Gradonačelnik Ogrešević ustvrdio je da očekuje da bi radovi trebali biti završeni tokom 2023. godine.

Bilo je zakonskih izmjena i projektiranje je nažalost, uzelo dosta vremena. Kao i to što su brojne nadležnosti na zavodima za zaštitu kulturno- historijskog naslijeđa kantona i Federacije. Ali, evo danas je napokon i taj svečani trenutak kada smo sve to priveli kraju, potpisali ugovor i u dolazećoj godini očekujemo da će rekonstrukcija biti završena i da će objekat biti predan javnosti na upotrebu kao nacionalni spomenik.

Nermin Ogrešević, 8.12.2022.

Krajem aprila 2023. godine, predstavnici/ce Grada Cazina održali su sastanak s izabranim izvođačima radova i predstavnikom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH. Nakon sastanka, izvođači radova su s predstavnikom Zavoda obišli objekat i usvojili upute za izvođenje konzervatorskih radova na Kući Nurije Pozderca.

Prema posljednjim dostupnim informacijama, iz jula 2023. godine, možemo vidjeti da je rekonstrukcija Kuće Nurije Pozderca započela i da su radovi bili u toku.

U cilju pribavljanja aktuelnih informacija, Istinomjer se obratio Gradskoj Upravi Grada Cazina, ali do trenutka objave ovog teksta na upit i poziv Istinomjera nije odgovoreno.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, historijska građevina – Kuća Nurije Pozderca (Kuća porodice Pozderac) u Cazinu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Rodna kuća Nurije Pozderca, predsjednika Narodnooslobodilačkog odbora u Cazinu i potpredsjednika Izvršnog odbora AVNOJ-a, izgrađena je oko 1820. godine. Kuću je sagradio Agmet-aga Pozderac, jedan od vođa otpora odlukama Berlinskog kongresa.

S obzirom na činjenicu da je rekonstrukcija Kuće Nurije Pozderca u toku, Istinomjer će gradonačelniku Cazina Nerminu Ogreševiću za ovo obećanje dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti da li će rekonstrukcija biti završena u toku ove godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!