Potpisan ugovor za gradnju autoputa od Banjaluke do Prijedora

Gradnja autoputa od Banjaluke do Prijedora i Novog Grada najavljena je u novembru 2017. godine, nakon što je na samitu 16+1 u Sofiji potpisan Protokol o okončanju pregovaračkog postupka sa kineskom kompanijom “Šandong”.

Tada je iz kompanije Autoputevi RS rečeno da će se prvo graditi dionica do Prijedora, a u martu 2018. godine saopšteno je da su ostvareni uslovi za dodjelu koncesije putem pregovaračkog postupka za gradnju autoputa, dok je potpisivanje konačnog ugovora o koncesiji najavljeno za april ili u maj.

To se ipak nije dogodilo u tom vremenskom roku, niti u septembru. što je također obećavano, a Vlada RS je tek 1. oktobra ove godine dodijelila koncesiju za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor kineskoj kompaniji “Šandong” na 33 godine, uključujući i period izgradnje.

Samo par dana nakon toga, 4. oktobra ove godine, Trninić je parafirao ugovor o izgradnji autoputa sa predstavnicima kineske kompanije, te je tada najavio potpisivanje konačnog ugovora nakon što kineski partner uplati koncesionu naknadu.

Kineska strana to ne osporava, nego je razlog u procedurama koje mora da prođe ova državna kompanija. Zbog toga smo ostavili razuman rok za uplatu koncesione naknade poslije čega će ugovor biti potpisan i postati punovažan.”

Neđo Trninić, 04.10.2018.

Konačno, 13. decembra 2018. godine, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić i generalni direktor kineske firme “SDHS-CSI BH”, Yang Xu potpisali su ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta Banja Luka-Prijedor-Novi Grad, odnosno za prvu dionicu od Banje Luke do Prijedora.

Kako je rečeno, dionica je duga oko 42 km, sa po dvije saobraćajne trake, razdjelnim ostrvom i zaustavnim trakama, dok je vrijednost projekta 297 miliona eura.

S obzirom da je ugovor o projektu, koji je najavljen prije nešto više od godinu dana, konačno i potpisan sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci, Istinomjer će data obećanja ocijeniti kao ispunjena.

(Istinomjer.ba)

Raspuštanje Skupštine opštine Teslić-nakon Vlade RS na potezu Narodna skupština RS

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Vlada FBiH ispituje stanje u Zavodu “Pazarić”

Nakon što je je na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić govorio direktor tog zavoda Redžep Salić, premijer...U obnovu Gimnazije Ljubuški uloženo oko 300.000 KM

Krajem aprila ove godine Grad Ljubuški napravio je svoj prvi rebalans proračuna za 2019. godinu u okviru kojeg je, između ostalog, planirana i obnova Gimnazije Ljubuški. Pojašnjavajući razloge...