Potpisan ugovor za gradnju autoputa od Banjaluke do Prijedora

Gradnja autoputa od Banjaluke do Prijedora i Novog Grada najavljena je u novembru 2017. godine, nakon što je na samitu 16+1 u Sofiji potpisan Protokol o okončanju pregovaračkog postupka sa kineskom kompanijom “Šandong”.

Tada je iz kompanije Autoputevi RS rečeno da će se prvo graditi dionica do Prijedora, a u martu 2018. godine saopšteno je da su ostvareni uslovi za dodjelu koncesije putem pregovaračkog postupka za gradnju autoputa, dok je potpisivanje konačnog ugovora o koncesiji najavljeno za april ili u maj.

To se ipak nije dogodilo u tom vremenskom roku, niti u septembru. što je također obećavano, a Vlada RS je tek 1. oktobra ove godine dodijelila koncesiju za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor kineskoj kompaniji “Šandong” na 33 godine, uključujući i period izgradnje.

Samo par dana nakon toga, 4. oktobra ove godine, Trninić je parafirao ugovor o izgradnji autoputa sa predstavnicima kineske kompanije, te je tada najavio potpisivanje konačnog ugovora nakon što kineski partner uplati koncesionu naknadu.

Kineska strana to ne osporava, nego je razlog u procedurama koje mora da prođe ova državna kompanija. Zbog toga smo ostavili razuman rok za uplatu koncesione naknade poslije čega će ugovor biti potpisan i postati punovažan.”

Neđo Trninić, 04.10.2018.

Konačno, 13. decembra 2018. godine, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić i generalni direktor kineske firme “SDHS-CSI BH”, Yang Xu potpisali su ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta Banja Luka-Prijedor-Novi Grad, odnosno za prvu dionicu od Banje Luke do Prijedora.

Kako je rečeno, dionica je duga oko 42 km, sa po dvije saobraćajne trake, razdjelnim ostrvom i zaustavnim trakama, dok je vrijednost projekta 297 miliona eura.

S obzirom da je ugovor o projektu, koji je najavljen prije nešto više od godinu dana, konačno i potpisan sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci, Istinomjer će data obećanja ocijeniti kao ispunjena.

(Istinomjer.ba)

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog...

SDS nije podržao Dodikov veto

Narodna Skupština Republike Srpske (NSRS) podržala je prijedlog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da blokira stupanje na snagu odluke kojom bi se od Hrvatske tražilo da prekine gradnju...DF uputio inicijativu za održavanje zajedničke sjednice Vlada Federacije BiH i Republike Hrvatske

Samo nekoliko dana od izdavanja saopćenja za javnost u kojem je DF tražio održavanje zajedničke sjednice Vlade Federacije i Vlade Republike Hrvatske, Klub DF-GS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH...