Neispunjeno

Rekonstrukcija puta Trebinje- Ljubinje- Stolac i dalje na čekanju

Rekonstrukcija magistralne ceste Trebinje – Ljubinje u dužini od 59 kilometara više puta je najavljivana u posljednje dvije godine. Međutim, JP Putevi Republike Srpske do sada su uradili samo parcijalne rekonstrukcije nekoliko kilometara puta.

Podsjećamo, tokom 2016. godine, od skoro 60 kilometara ceste novim asfaltom pokriveno je svega 6 kilometara. Direktor Puteva Republike Srpske, Nenad Nešić govoreći o ovoj temi svojevremeno je obećao da će se započeta rekonstrukcija magistralnog puta Trebinje – Ljubinje nastaviti sredinom maja 2017. godine.

Također želim da kažem, pošto novinari često postavljaju pitanje šta je sa putem Trebinje- Ljubinje. U ovoj godini, znači u ovoj sezoni radova, mi ćemo nastaviti sa daljom sanacijom kritičnih mjesta na putu Trebinje- Ljubinje. Mi smo prošle godine uradili 6 kilometara, ja se nadam da ćemo iduće godine isto toliko i da ćemo na neki način potpuno rehabilitovati put Trebinje- Ljubinje.

Nenad Nešić, 19.05.2017.

Nešić je tada rekao da će “Putevi RS pristupiti radovima” i kada je upitanju “povezivanje Ljubinja sa Stocem”.

I u maju prošle godine Nešić je najavio da će dosadašnja vožnja putem preko Stoca i Ljubinja do Trebinja uskoro biti prošlost, obzirom da će Putevi RS uraditi “revitalizaciju” cijelog puta.

Mi smo u okviru vanrednog održavanja predvidjeli određena sredstva za revitalizaciju puta, a isto tako očekujemo određena sredstva od Švedske banke kako bi mogli u potpunosti revitalizovati put Trebinje-Ljubinje-Stolac.

Nenad Nešić, 13.05.2018.

Izvod iz Plana javnih nabavki JP Putevi RS za 2019. godinu

U planu javnih nabavki JP Putevi RS, za tekuću godinu, planirana je “rehabilitacija magistralnog puta M-6, Ljubinje-Trebinje” u dužini od 59 km” te navedeno da će za istu biti izdvojeno 12,3 miliona KM. Međutim, ni u ovoj godini neće biti ispunjeno ovo obećanje, obzirom da je ministar saoraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić rekao da će tek “iduće godine biti rekonstruisan magistralni put Trebinje-Ljubinje”. Potpuna “rehabilitacija” ovaj put nije spomenuta već je saopćeno sljedeće:

Rekonstrukcija će se raditi tamo gdje je neophodno od Trebinja do entitetske granice, gdje bude potrebno gradićemo i tri trake. Prva faza je 6,5 miliona KM i to počinjemo vrlo brzo. Projektna dokumentacija je već urađena, a sada se radi eksproprijacija i sa Evropskom bankom i razvoj za obnovu razgovaramo o obezbjeđivanju oko 70 miliona evra.

Neđo Trninić, 17.07.2019.

Shodno navedenom Istinomjer će obećanjima Nenada Nešića, prema kojima je rekonstrukcija puta Trebinje – Ljubinje trebala biti već okončana, dati ocjenu neispunjeno uz napomenu da ćemo pratiti i novo obećanje resornog ministra Neđe Trninića.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!