Gradnja međudržavnog mosta kod Gradiške nije počela u maju

Gradnja međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške kojim bi se autoput Banjaluka – Gradiška  trebao spojiti sa autoputom Zagreb – Beograd, najavljuje se nekoliko godina, a nakon što je Republika Hrvatska raspisala tender za igradnju ovog mosta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će kamen temeljac za ovaj most biti postavljen tokom maja 2019. godine.

U toku ovog mjeseca trebali bi da položimo kamen temeljac za početak. Predviđeno je da to bude izgradnja 24 mjeseca, ali ja mislim da će biti izgrađen za 16 narednih mjeseci.”

Milorad Dodik, 12.05.2019.

Ipak, kako je saopšteno, svečano potpisivanje Ugovora za prvu fazu projekta izgradnje saobračajnice od Okučana do granice sa Bosnom i Hercegovinom, koja podrazumijeva i izgradnju mosta na granici preko rijeke Save, održano je tek 16. jula 2019. godine, u sjedištu Hrvatskih cesta u Zagrebu.

Izvođač radova, Joint Venture „Integral Inženjering a.d., Đuro Đaković Montaža d.o.o. i Zagreb-Montaža d.o.o“, izabran je na međunarodnom tenderu koji je raspisalo preduzeće Hrvatske ceste d.o.o. iz Zagreba.

Vrijednost ugovorenih radova je 19.540.997,00 eura (bez PDV) ili 38.218.868,00 KM (bez PDV), a predviđeno je da radovi traju 30 mjeseci.

S obzirom da kamen temeljac za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške nije položen u maju, te kako je ugovor o njegovoj izgradnji potpisan tek sredinom jula, Istinomjer će ranije obećanje Milorada Dodika ocijeniti kao neispunjeno. 

(Istinomjer.ba)

Dodik o popularnosti Donalda Trumpa

Govoreći o svojoj ličnoj podršci aktuelnom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, predsjedavajući Predsjedništva BiH...

Vlada FBiH da nagradi rukometnu reprezentaciju BiH sa 100.000 KM

Nakon što je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila plasman na naredno evropsko prvenstvo, zastupnik Demokratske Fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Samer...Pitanja vezana za granicu između BiH i Republike Srbije i dalje bez odgovora

Problem oko demarkacije postojeće međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije proteklih je dana ponovo aktueliziran. Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik,...