Gradnja međudržavnog mosta kod Gradiške nije počela u maju

Gradnja međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške kojim bi se autoput Banjaluka – Gradiška  trebao spojiti sa autoputom Zagreb – Beograd, najavljuje se nekoliko godina, a nakon što je Republika Hrvatska raspisala tender za igradnju ovog mosta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će kamen temeljac za ovaj most biti postavljen tokom maja 2019. godine.

U toku ovog mjeseca trebali bi da položimo kamen temeljac za početak. Predviđeno je da to bude izgradnja 24 mjeseca, ali ja mislim da će biti izgrađen za 16 narednih mjeseci.”

Milorad Dodik, 12.05.2019.

Ipak, kako je saopšteno iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, svečano potpisivanje Ugovora za prvu fazu projekta izgradnje saobračajnice od Okučana do granice sa Bosnom i Hercegovinom, koja podrazumijeva i izgradnju mosta na granici preko rijeke Save, održano je tek 16. jula 2019. godine, u sjedištu Hrvatskih cesta u Zagrebu.

Izvođač radova, Joint Venture „Integral Inženjering a.d., Đuro Đaković Montaža d.o.o. i Zagreb-Montaža d.o.o“, izabran je na međunarodnom tenderu koji je raspisalo preduzeće Hrvatske ceste d.o.o. iz Zagreba.

Vrijednost ugovorenih radova je 19.540.997,00 eura (bez PDV) ili 38.218.868,00 KM (bez PDV), a predviđeno je da radovi traju 30 mjeseci.

S obzirom da kamen temeljac za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške nije položen u maju, te kako je ugovor o njegovoj izgradnji potpisan tek sredinom jula, Istinomjer će ranije obećanje Milorada Dodika ocijeniti kao neispunjeno. 

(Istinomjer.ba)

Ipak može i “preko reda”

Nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) održane početkom septembra 2019....

Izabran novi Nadzorni odbor RMU “Banovići”

Govoreći o problemima u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Banovići” federalni ministar energetike i rudarstva, Nermin Džindić istakao je da će Vlada Federacije BiH “ubrzo” riješiti probleme sa kojima se...Parlament FBiH uskoro odlučuje o prihvatanju zaduženja za nove trolejbuse

Prezentirajući bosanskohercegovačkoj javnosti aktivnosti i rezultate Vlade Kantona Sarajevo (KS) u prvih 100 dana njenog rada, premijer Vlade KS, Edin Forto između ostalog je najavio “kupovinu 20...