Neispunjeno

Gradnja međudržavnog mosta kod Gradiške nije počela u maju

Gradnja međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške kojim bi se autoput Banjaluka – Gradiška trebao spojiti sa autoputom Zagreb – Beograd, najavljuje se nekoliko godina, a nakon što je Republika Hrvatska raspisala tender za igradnju ovog mosta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će kamen temeljac za ovaj most biti postavljen tokom maja 2019. godine.

U toku ovog mjeseca trebali bi da položimo kamen temeljac za početak. Predviđeno je da to bude izgradnja 24 mjeseca, ali ja mislim da će biti izgrađen za 16 narednih mjeseci.”

Milorad Dodik, 12.05.2019.

Ipak, kako je saopšteno iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, svečano potpisivanje Ugovora za prvu fazu projekta izgradnje saobračajnice od Okučana do granice sa Bosnom i Hercegovinom, koja podrazumijeva i izgradnju mosta na granici preko rijeke Save, održano je tek 16. jula 2019. godine, u sjedištu Hrvatskih cesta u Zagrebu.

Izvođač radova, Joint Venture „Integral Inženjering a.d., Đuro Đaković Montaža d.o.o. i Zagreb-Montaža d.o.o“, izabran je na međunarodnom tenderu koji je raspisalo preduzeće Hrvatske ceste d.o.o. iz Zagreba.

Vrijednost ugovorenih radova je 19.540.997,00 eura (bez PDV) ili 38.218.868,00 KM (bez PDV), a predviđeno je da radovi traju 30 mjeseci.

S obzirom da kamen temeljac za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške nije položen u maju, te kako je ugovor o njegovoj izgradnji potpisan tek sredinom jula, Istinomjer će ranije obećanje Milorada Dodika ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!