Neispunjeno

Rekonstrukcija magistralne ceste Trebinje – Ljubinje

Rekonstrukcija magistralne ceste Trebinje – Ljubinje, izgrađene prije 45 godina, najavljivana je više puta u posljednje dvije godine. Ipak, do novembra 2019. godine, osim parcijalnih rekonstrukcija, nije bilo značajnijih aktivnosti na realizaciji ovoga projekta.

Još 2017. godine tadašnji direktor Puteva Republike Srpske Nenad Nešić najavio je da će se radovi na sanaciji pomenute ceste nastaviti, a isto obećanje ponovio je i tokom 2018. godine, o čemu je Istinomjer ranije pisao.

Tokom 2019. godine, i tadašnji ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić obećao je rekonstrukciju magistralnog puta Trebinje – Ljubinje, navodeći da je vrijednost ovog projekta 12,5 miliona KM.

Rekonstrukcija će se raditi tamo gdje je neophodno, od Trebinja do entitetske granice, gdje bude potrebno gradićemo i tri trake. Prva faza je 6,5 miliona KM i to počinjemo vrlo brzo.

Neđo Trninić, 18. 7. 2019.

S tim u vezi, javnost je obaviještena da su radovi na izgradnji ovog magistralnog puta zvanično započeli 5. 11. 2019. godine, nakon što je preduzeće Hercegovina putevi, koje je izvođač radova, uvedeno u posao nakon okončanja pripremnih radova.

Osim rehabilitacije kolovoza, uradićemo kompletnu rehabilitaciju saobraćajne signalizacije, i vertikalnu i horizontalnu. Radićemo i zaštitne ograde u dužini od 10,5 kilometara i na taj način riješiti dugogodišnji problem ovog puta. Sloj asfalta će biti debljine pet centimetara, radi se najkvalitetnijim eruptivnim materijalom, takozvanim dijabasom.

Nenad Nešić, 5. 11. 2019.

Početkom jula 2020. godine Nešić je obišao radove na lokaciji puta Trebinje – Ljubinje, te je najavio da će oni biti okončani i prije prvobitno najavljenog roka od 36 mjeseci, kao i da se njihov završetak na ovom putnom pravcu očekuje do 15. novembra tekuće godine.

Kako se do 15. 11. 2020. godine u javnosti nisu pojavile informacije o okončanju radova na ovoj magistralnoj cesti, Istinomjer je kontaktirao JP Putevi RS-a, te je potvrđeno da radovi nisu okončani, kako je i najavljeno.

Radovi rehabilitacije kolovoza na magistralnom putu M6, Trebinje – Ljubinje završeni su 5. 11. 2020. godine. U sklopu prijema radova, insistirano je na određenim dodatnim radovima (riječ je o dodatnom uređenju bankina), te je izvođaču radova dat rok do 1. 12. 2020. godine da te radove izvede, a navedeni rok će biti ispoštovan.

Odgovor na upit, JP Putevi RS, 19. 11. 2020.

S obzirom na činjenicu da radovi nisu okončani do 15. 11. 2020. godine, Istinomjer će pomenuto obećanje ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!