Neispunjeno

Ugovor o gradnji autoputa Banjaluka – Prijedor nije potpisan u septembru

Gradnja autoputa od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada najavljuje se u RS već neko vrijeme, a na samitu 16+1 u Sofiji, održanom u novembru 2017. godine potpisan je Protokol o okončanju pregovaračkog postupka sa kineskom kompanijom “Šandong”.

Krajem novembra prošle godine direktor kompanije “Autoputevi RS”, Dušan Topić, u Budimpešti je sa predstavnicima kineske kompanije “Šandong Internešnal” potpisao sporazum za ovaj projekat vrijedan oko 320 miliona eura, a planirano je da se prvo gradi dionica do Prijedora.

Za “Autoputeve” ovaj projekat Banjaluka – Prijedor je posebno interesantan i značajan, jer bi taj projekat trebalo da bude po modelu koncesije. To znači da kineski partner za projekat koncesije autoputa obezbjeđuje finansijska sredstva i gradi autoput, a onda u koncesionom periodu od trideset godina vrši povrat tih sredstava kroz naplatu putarine”.

Dušan Topić, direktor Autoputeva RS, 26.11.2017.

U martu ove godine utvrđeni su uslovi za dodjelu koncesije putem pregovaračkog postupka za izgradnju auto-puta Banjaluka – Prijedor od strane Vlade RS, čime je napravljen još jedan korak u realizaciji ovog projekta, a potpisivanje konačnog ugovora o koncesiji trebalo je da bude završeno do kraja aprila ili u maju.

Usvajanjem ove odluke, napravili smo još jedan korak ka realizaciji ovog značajnog projekta. Možemo slobodno reći da je nekih 95 odsto ispregovarano, a sad ulazimo u završnicu koja počinje momentom njihove tehničke ponude i finansijskog modela.”

Dušan Topić, direktor “Autoputeva RS”, 16.03.2018.

Pregovori sa kineskom kompanijom nastavljeni su u maju, te je tada iz Autoputeva RS najavljeno skoro potpisivanje koncesionog ugovora.

Privodimo kraju pregovore oko koncesionog ugovora i nadamo se da ćemo za par sedmica biti u prilici da pošaljemo na Vladu kao radna grupa, pošaljemo na Vladu prijedlog ugovora na konačno odobrenje i saglasnost”

Dušan Topić, 31.05.2018.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić potpisao je, 8. jula 2018. godine, Protokol o okončanju pregovaračkog postupka u vezi sa izgradnjom autoputa Banjaluka – Prijedor sa predstavnikom kineske Međunarodne kooperacije za ekonomsku i tehnološku saradnju pri Shandong hi speed group.

Trninić je tom prilikom rekao da bi potpisivanje konačnog ugovora o izgradnji autoputa Banjaluka-Prijedor trebalo da uslijedi već u septembru, a za pet godina autoput bi trebalo da bude završen.

Vlada RS dodijelila je na sjednici održanoj 1. oktobra koncesiju kineskoj kompaniji “Šandong” za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor na 33 godine, uključujući period izgradnje.

Samo par dana nakon toga, 4. oktobra ove godine, Trninić je parafirao ugovor o izgradnji autoputa sa predstavnicima kineske kompanije, te je najavio potpisivanje konačnog ugovora nakon što kineski partner uplati koncesionu naknadu.

Kineska strana to ne osporava, nego je razlog u procedurama koje mora da prođe ova državna kompanija. Zbog toga smo ostavili razuman rok za uplatu koncesione naknade poslije čega će ugovor biti potpisan i postati punovažan.”

Neđo Trninić, 04.10.2018.

Na zvaničnoj web stranici JP Autoceste RS, posljednja objavljena informacija upravo je ona o parafiranju ugovora o izgradnji ovog autoputa, a ni na stranici Ministarstva saobraćaja i veza RS ne može se naći više informacija kada će biti potpisan konačni ugovor..

Stoga će i Istinomjer obećanje ministra saobraćaja i veza RS, Neđe Trninića, da će ugovor o izgradnji autoputa Banjaluka – Prijedor sa kineskom kompanijom “Šandong Internešnal”, biti potpisan u septembru, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!