Ugovor o gradnji autoputa Banjaluka – Prijedor nije potpisan u septembru

Gradnja autoputa od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada najavljuje se u RS već neko vrijeme, a na samitu 16+1 u Sofiji, održanom u novembru 2017. godine potpisan je Protokol o okončanju pregovaračkog postupka sa kineskom kompanijom “Šandong”.

Krajem novembra prošle godine direktor kompanije “Autoputevi RS”, Dušan Topić, u Budimpešti je sa predstavnicima kineske kompanije “Šandong Internešnal” potpisao sporazum za ovaj projekat vrijedan oko 320 miliona eura, a planirano je da se prvo gradi dionica do Prijedora.

Za “Autoputeve” ovaj projekat Banjaluka – Prijedor je posebno interesantan i značajan, jer bi taj projekat trebalo da bude po modelu koncesije. To znači da kineski partner za projekat koncesije autoputa obezbjeđuje finansijska sredstva i gradi autoput, a onda u koncesionom periodu od trideset godina vrši povrat tih sredstava kroz naplatu putarine”.

Dušan Topić, direktor Autoputeva RS, 26.11.2017.

U martu ove godine utvrđeni su uslovi za dodjelu  koncesije putem pregovaračkog postupka za izgradnju auto-puta Banjaluka – Prijedor od strane Vlade RS, čime je napravljen još jedan korak u realizaciji ovog projekta, a potpisivanje konačnog ugovora o koncesiji trebalo je da bude završeno do kraja aprila ili u maju.

Usvajanjem ove odluke, napravili smo još jedan korak ka realizaciji ovog značajnog projekta. Možemo slobodno reći da je nekih 95 odsto ispregovarano, a sad ulazimo u završnicu koja počinje momentom njihove tehničke ponude i finansijskog modela.”

Dušan Topić, direktor “Autoputeva RS”, 16.03.2018.

Pregovori sa kineskom kompanijom nastavljeni su u maju, te je tada iz Autoputeva RS najavljeno skoro potpisivanje koncesionog ugovora.

Privodimo kraju pregovore oko koncesionog ugovora i nadamo se da ćemo za par sedmica biti u prilici da pošaljemo na Vladu kao radna grupa, pošaljemo na Vladu prijedlog ugovora na konačno odobrenje i saglasnost”

Dušan Topić, 31.05.2018.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić potpisao je, 8. jula 2018. godine, Protokol o okončanju pregovaračkog postupka u vezi sa izgradnjom autoputa Banjaluka – Prijedor sa predstavnikom kineske Međunarodne kooperacije za ekonomsku i tehnološku saradnju pri Shandong hi speed group.

Trninić je tom prilikom rekao da bi potpisivanje konačnog ugovora o izgradnji autoputa Banjaluka-Prijedor trebalo da uslijedi već u septembru, a za pet godina autoput bi trebalo da bude završen.

Vlada RS dodijelila je na sjednici održanoj 1. oktobra koncesiju kineskoj kompaniji “Šandong” za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor na 33 godine, uključujući period izgradnje.

Samo par dana nakon toga, 4. oktobra ove godine, Trninić je parafirao ugovor o izgradnji autoputa sa predstavnicima kineske kompanije, te je najavio potpisivanje konačnog ugovora nakon što kineski partner uplati koncesionu naknadu.

Kineska strana to ne osporava, nego je razlog u procedurama koje mora da prođe ova državna kompanija. Zbog toga smo ostavili razuman rok za uplatu koncesione naknade poslije čega će ugovor biti potpisan i postati punovažan.”

Neđo Trninić, 04.10.2018.

Na zvaničnoj web stranici JP Autoceste RS, posljednja objavljena informacija upravo je ona o parafiranju ugovora o izgradnji ovog autoputa, a ni na stranici Ministarstva saobraćaja i veza RS ne može se naći više informacija kada će biti potpisan konačni ugovor..

Stoga će i Istinomjer obećanje ministra saobraćaja i veza RS, Neđe Trninića, da će ugovor o izgradnji autoputa Banjaluka – Prijedor sa kineskom kompanijom “Šandong Internešnal”, biti potpisan u septembru, ocijeniti kao neispunjeno. 

(Istinomjer.ba)

 

Kasni se sa rekonstrukcijom ulice Donja mahala u Travniku

Krajem oktobra u Travniku je započela potpuna rekonstrukcija ulice Donja mahala na kojoj je trebao biti uređen i...

RS: Nova vlada do kraja novembra

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, početkom novembra, u svom intervjuu za Alternativnu Televiziju, izjavio je da bi nova Vlada RS trebala biti formirana do kraja ovog mjeseca....


Džaferović još uvijek nije tužio Vladu RS zbog klevete

Nakon što je Vlada Republike Srpske uputila Izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, novoizabrani član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović uputio je pismo premijerki RS, Željki Cvijanović u kojem traži da...