Postavljena solarna stabla

U septembru 2018. godine, s ciljem ukazivanja na važnost korištenja obnovljivih izvora električne energije, iz Općine Stari Grad Sarajevo najavljeno je postavljanje dva solarna stabla.

Najavljujući realizaciju projekta “Prvo solarno stablo Općine Stari Grad” načelnik ove općine, Ibrahim Hadžibajrić rekao je sljedeće:

Ukupno će biti postavljena dva solarna stabla: jedno na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, a drugo u neposrednoj blizini sarajevske Vijećnice. U ovaj projekat ulazimo zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH i zajedno ćemo omogućiti građanima, ali i brojnim turistima, da u Starom Gradu koriste solarna stabla za punjenje mobitela, tableta i prenosnih računara, kao i za besplatan wifi na javnim površinama.

Ibrahim Hadžibajrić, 27.09.2018.

U Općini Stari Grad, na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović i u neposrednoj blizini Vijećnice, 25. aprila ove godine postavljena su dva solarna stabla koja će koristiti sunčevu energiju za osvjetljavanje okolnog prostora, ali i služiti kao solarni punjači mobitela, tableta i sl.

Omogućili smo građanima, ali i brojnim turistima, da prvi put u Starom Gradu koriste solarna stabla za punjenje mobitela, tableta i prenosnih računara, kao i za besplatan wifi na javnim površinama. Također, u toku je izrada aplikacije kroz koju ćemo poticati korisnike na očuvanje okoliša, te važnost korištenja obnovljivih izvora energije. Uskoro ćemo izabrati i najbolje studentsko idejno rješenje za treće solarno stablo kroz projekat Udruženja inžinjera na globalnom nivou, a gdje je za najbolji rad studenata predviđena nagrada od 2.500 KM.

Ibrahim Hadžibajrić, 25.04.2019.

Kako je i najavljeno, najbolje studentsko idejno rješenje za treće solarno stablo izabrano je 29. aprila. Općina Stari Grad Sarajevo, na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem za realizaciju projekta postavljanja solarnih stabala od Istinomjera dobja ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje uslovljeno entitetskim glasanjem

Demokratska fronta (DF) pokrenula je inicijativu kojom od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH)...

Društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U skladu sa najavom gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića iz maja ove godine, obnova društvenog doma u Mišinom hanu započela je 18. septembra 2019. godine. Sada se rade projekti sanacije...Nakon “tehničke greške” PDP najavio ispravku

Jedna od tačaka koja se našla na dnevnom redu 3. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) bio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH...