Neispunjeno

Podzemna garaža na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović neće biti izgrađena

Duže od godinu trajala je saga oko izgradnje podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u sarajevskoj općini Stari Grad. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić je javno predstavio projekat u junu prošle godine, da bi, nakon niza događaja koji su uslijedili, jučer saopštio da garaže ipak neće biti.

FOTO: Općina Stari Grad

Još 22. maja 2020. godine, na 38. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, usvojen je Prijedlog odluke o pristupanju izradi urbanističkog projekta “Trg oslobođenja – Alija Izetbegović“. Početkom narednog mjeseca, na poziv općinskog načelnika Hadžibajrića, održan je sastanak kojem je prisustvovao i tadašnji ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić, kako bi se odredile smjernice za dalje postupanje i dogovorili konkretni koraci u vezi sa realiziranjem ovog projekta. Tada je Hadžibajrić izjavio da bi radovi trebali početi u maju 2021. godine:

Izgradnja podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović sa višenamjenskim trgom i centralnim spomen obilježjem poginulim borcima je krucijalni projekat od značaja za cijeli grad Sarajevo. Planiramo je da u maju sljedeće godine počnemo sa radovima izgradnje dvije podzemne etaže garaže i višenamjenskog trga sa spomen obilježjem koji će biti realizovani u granicama općine Stari Grad.

Ibrahim Hadžibajrić, 4. 6. 2020.

Nezadovoljni najavom izgradnje garaže i posljedičnog eventualnog uništavanja zelenih površina na tom području, kreirana je građanska inicijativa “Spasimo Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović i njegova stabla”, čija Facebook grupa danas broji preko 3.000 članova.

Javna rasprava o projektu Trg oslobođenja – Alija Izetbegović inicijalno je zakazana za 2. mart, ali je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH naložila Općini Stari Grad da “obustavi sve aktivnosti u okviru ovog projekta do dostavljanja mišljenja Komisije o usaglašenosti Nacrta Urbanističkog projekta Trg oslobođenja – Alija Izetbegović sa odredbama Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH”.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 23. marta donijela zaključak da Nacrt urbanističkog projekta “Trg oslobođenja – Alija Izetbegović“ nije prihvatljiv, objasnivši da “dostavljeno projektno rješenje nije u skladu sa Programom razvoja gradske jezgre Sarajeva, koji na predmetnom prostoru ne predviđa izgradnju parking-garaže”, te da “Komisija cijeli prostor vidi kao afirmaciju pješačke zone sa očuvanjem zelenog dijela površina te predlaže izgradnju sadržaja na drugim mjestima predviđenim regulacionim i drugim planovima”.

Načelnik Starog Grada je nakon odluke Komisije izjavio da će se “tačka na i” u vezi sa implementacijom projekta donijeti na javnoj raspravi najavljenoj za 15. april, a članovi građanske inicijative “Spasimo Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović i njegova stabla” uputili su 8. aprila otvoreno pismo načelniku sa zahtjevom da zvanično odustane od izgradnje podzemne garaže na ovom lokalitetu. Do održavanja javne rasprave u navedenom terminu nije došlo.

Na odluku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH načelnici općina Stari Grad (Ibrahim Hadžibajrić) i Centar (Srđan Mandić) uputili su apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali je ona odbijena početkom juna, “zbog nenadležnosti Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje”.

Konačno, Hadžibajrić je 14. juna 2021. godine saopštio da podzemna garaža neće biti izgrađena, nego će se na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović izvršiti rekonstrukcija platoa, uz zadržavanje zelenih površina:

Razmatrajući sve opcije i prijedloge koji su nam upućeni nakon najave izgradnje podzemne garaže na Trgu Alije Izetbegovića, odlučili smo se za ono rješenje koje će svima biti najprihvatljivije. Uz podršku naše pobratimske Općine Fatih iz Republike Turske, radit ćemo rekonstrukciju trga, uz zamjenu dotrajalih ploča. Imali smo u opciji dva projekta, jedan je uključivao podzemnu garažu, a drugi koji smo napravili još prije nekoliko godina uključivao je samo rekonstrukciju platoa. Odlučili smo se za drugu opciju i pronašli donatore, te zvanično mogu najaviti da nam za 20-ak dana u posjetu dolazi načelnik Općine Fatih Ergun Turan kada ćemo potpisati sporazum o saradnji. Oni će u potpunosti finansirati ovaj projekat.

Ibrahim Hadžibajrić, 14. 6. 2021.

S obzirom na to da je Općina Stari Grad odustala od izgradnje podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, Istinomjer obećanje Ibrahima Hadžibajrića iz juna prošle godine ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!