Neispunjeno

Javna rasprava o projektu Trg oslobođenja – Alija Izetbegović nije održana

Saga oko najave izgradnje podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović još uvijek traje, a projektne aktivnosti su pauzirane nakon odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine da nacrt urbanističkog projekta nije prihvatljiv. Nakon ovakve odluke Komisije, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić izjavio je da će konačan ishod biti poznat sredinom aprila.

FOTO: Facebook/Ibrahim Hadžibajrić

Hadžibajrić je u izjavi za TVSA istakao 15. april kao dan kada će se održati javna rasprava o izgradnji podzemne garaže:

Mi smo, što se toga tiče, javnu raspravu zakazali, koliko se ja sjećam za 15. april. Ona je trebala biti odmah iza Dana nezavisnosti, mislim 2. ili 3. mart, pa smo za 15. april. Javna rasprava će se ovdje održati, tu ćemo staviti tačku na i.

Ibrahim Hadžibajrić, 25. 3. 2021.

O Hadžibajrićevim komentarima na temu potencijalne izgradnje ovog objekta Istinomjer je pisao i prošle sedmice, te je njegovu izjavu da je ovaj projekat uvršten u “Sarajevski dogovor” ocijenio kao neistinitu.

Podsjećamo, u maju prošle godine, na 38. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, usvojen je Prijedlog odluke o pristupanju izradi urbanističkog projekta “Trg oslobođenja – Alija Izetbegović“, a Hadžibajrić je u junu izjavio da bi radovi na izgradnji garaže mogli početi u maju 2021. godine:

Izgradnja podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović sa višenamjenskim trgom i centralnim spomen obilježjem poginulim borcima je krucijalni projekat od značaja za cijeli grad Sarajevo. Planiramo je da u maju sljedeće godine počnemo sa radovima izgradnje dvije podzemne etaže garaže i višenamjenskog trga sa spomen obilježjem koji će biti realizovani u granicama općine Stari Grad.

Ibrahim Hadžibajrić, 4. 6. 2020.

Javna rasprava o projektu Trg oslobođenja – Alija Izetbegović inicijalno je zakazana za 2. mart, ali je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine naložila Općini Stari Grad da “obustavi sve aktivnosti u okviru ovog projekta do dostavljanja mišljenja Komisije o usaglašenosti Nacrta Urbanističkog projekta Trg oslobođenja – Alija Izetbegović sa odredbama Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH”. Tim povodom su iz Općine saopštili da se javna rasprava odgađa za 15. april.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 23. marta donijela zaključak da Nacrt urbanističkog projekta Trg oslobođenja – Alija Izetbegović nije prihvatljiv, objasnivši da “dostavljeno projektno rješenje nije u skladu sa Programom razvoja gradske jezgre Sarajeva, koji na predmetnom prostoru ne predviđa izgradnju parking-garaže”, te da “Komisija cijeli prostor vidi kao afirmaciju pješačke zone sa očuvanjem zelenog dijela površina te predlaže izgradnju sadržaja na drugim mjestima predviđenim regulacionim i drugim planovima”.

Unatoč odluci Komisije, Hadžibajrić je, kao što smo naveli, potvrdio da će se javna rasprava održati 15. aprila. Za razliku od ranijih slučajeva, iz Općine nisu oglašavali u vezi tačnog termina održavanja javne rasprave, a moderatori građanske inicijative “Spasimo Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović i njegova stabla” pokrenute na društvenoj mreži Facebook, potvrdili su da je ona ipak otkazana:

Zbog odluke Komisije za ocuvanje spomenika Opcina je otkazala raspravu, iako nisu odustali od projekta. Mi nastavljamo sa nasim zalaganjem, da Opcina definitivno odustane od garaze, i da se postuje vazeci Prostorni plan dok se ne donese novi.

Kadira Polimac, 15. 4. 2021.

S obzirom na to da se javna rasprava o izgradnji podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović nije održala, Istinomjer obećanje Ibrahima Hadžibajrića da će ista biti biti upriličena 15. aprila ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!