Analize

Poboljšanje poslovnog okruženja: Ko je sve pretekao BiH po lakoći poslovanja

Iako su vlasti u oba entiteta sa preuzimanjem obaveza iz Reformske agende najavile brži ekonomski napredak i predstojeći period proglasile ključnim za provođenje mjera koje će rezultirati poboljšanjem poslovnog okruženja u zemlji, rezultati su po svemu sudeći izostali. Pokazao je to i posljednji izvještaj Svjetske banke “Doing business” za 2017. godinu u kojem je BiH po lakoći poslovanja nazadovala za 7 pozicija u odnosu na prošlogodišnji izvještaj.

Premijer FBiH, Fadil Novalić na press konferenciji povodom godine rada Vlade FBiH, u aprilu 2016. godine, najavio je kako će glavni cilj budućih reformi biti poboljšanje poslovnog okruženje, a o tome je opširno nedavno pisao Istinomjer.

Nakon zajedničke sjednice Vlada oba bh. entiteta, održane početkom 2017. godine, zaključeno je kako je RS ostvarila veći napredak u ovoj oblasti, a federalni premijer Fadil Novalić je kazao kako će se uskoro pristupiti harmonizaciji rješenja.

Mi malo imamo teži zadatak od RS-a, zato što je složeniji, dvodomni je sistem kod nas pa vi morate sve da kažem progurati kroz dva parlamenta. To je jedno i imamo još te kantone koji također čine jedan nivo vlasti više pa se optički dobije utisak da idemo malo sporije i malo teže procesiramo te stvari. Zato smo neke mjere koje smo mi u Federaciji predvijeli za ovu godinu, a RS ih je uradio, zamolili da ne izmišlamo toplu vodu, da naše ekipe dođu tu i da ta iskustva preuzmu kako bismo mi to preformatirali u zakone u Federaciji.”

Fadil Novalić, 25.01.2017.

Provedbom mjera iz Reformske agende hvalila se ljetos i premijerka RS, Željka Cvijanović.

Moram ga podsjetiti da su i Vlada i Narodna skupština Republike Srpske sve svoje obaveze iz Reformske agende ispunile još prije sedam mjeseci, i da ni jedan od zakona koji su iz nje proistekli nisu podržale partije koje su kobajagi Zvizdićeva koaliciona evropska snaga.”

Željka Cvijanović, 01.08.2017.

Kako RS provodi mjere iz Reforske agende Istinomjer je tematizovao i nakon sličnih tvrdnji Milorada Dodika.

Prema posljednjem 5. nezavisnom izvještaju CCI-a, pod nazivom Stanje nacije, RS je od 27 mjera iz Akcionog plana za provedbu Reformske agende u oblasti poslovne klime i konkurentnosti, u potpunosti provela 14, u proceduri je njih 11, dok 2 mjere nisu razmatrane. Sa druge strane, u FBiH je od 21 mjere iz ove oblasti tek 6 u potpunosti provedeno, 5 ih je u proceduri, dok 10 mjera nije. Iz akcionog plana Vijeća ministara BiH od 4 mjere koje se bave poboljšanjem poslovne klime i konkurentnosti provedene su 2, dok su 2 mjere u proceduri.

Da cijela zemlja ipak ne ide u dobrom smjeru kada je u pitanju poslovno okruženje, pokazala je i nedavno objavljena lista Svjetske banke – Doing Business – na kojoj je BiH prema lakoći poslovanja pala sa 79. na 86. mjesto.

Na novi ranking BiH, svoj komentar je dao premijer FBiH, Fadil Novalić:

Veoma sam razočaran činjenicom da, iako smo poboljšali poziciju u smislu takozvane ‘distance to frontier’, ipak smo pali za nekoliko mjesta u rejtingu lakoće poslovanja. To znači da druge zemlje puno brže napreduju na reformskom putu, te da su tokom posljednjih nekoliko godina znatno poboljšale poslovni ambijent.”

Fadil Novalić, 31.10.2017.

Inače Doing Business lista mjeri 10 oblasti poslovne regulacije u 190 zemalja svijeta: započinjanje biznisa, rješavanje građevinskih dozvola, snabdijevanje električnom energijom, registrovanje svojine, dobijanje kredita, zaštita manjinskih investitora, plaćanje poreza, prekogranična trgovina, sprovođenje ugovora i rješavanje nesolventnosti.

U protekloj godini 11 zemalja koje su bile iza BiH na ovoj listi se sada nalaze na pozicijama ispred naše zemlje.

Malta je pala sa 80. na 85. mjesto, ali je na novoj listi za jedno mjesto ipak ispred BiH. Ukrajina sa 83. na 76.

Brunei Darussalam napredovali su sa 84. na 56. Mjesto, dok je Kina sa 84. mjesta stigla na 78. El Salvador koji je bio 86. zemlja po lakoći poslovanja sada je na 73. poziciji, a Uzbekistan je sa 87. dospio na 74. poziciju.

Veliki skok zabilježio je Vijetnam koji je napredovao za 22 pozicije, sa 90. na 68. mjesto liste, kao i Albanija koja je zabilježila skok sa 97. na 65. mjesto. Zambija koja je bila na 97. mjestu sada se nalazi jedno mjesto ispred BiH, na 85. poziciji, Kenija je sa 108. dospjela na 80. mjesto, a Indonezija je napredovala čak za 37 pozicija na ovoj listi – sa 109. na 72. mjesto.

Posljednja Doing business lista je pokazala kako su svi hvalospjevi lokalnih zvaničnika daleko od realnosti i da svi uloženi napori u proteklom period nisu dali gotovo nikakve rezultate. BiH u pogledu unaprijeđenja poslovanja nije napravila nikakav pomak u odnosu na prethodnu godinu, a mnoge, ranije niže rangirane zemlje su ostvarile veliki napredak što je i rezultiralo padom BiH na ovoj inače najrelevantnijoj listi koja mjeri mogućnosti za pokretanje poslovanja u jednoj zemlji.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!