RS ima još neispunjenih obaveza iz Reformske agende

Nakon što u Parlamentu BiH nije usvojen Izvještaj o Vijeću ministara BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, optužio je SBB i SNSD za uspostavu “neprincipijelne koalicije” koja ima za cilj da opstruira rad Vijeća ministara. Premijerka manjeg bh. entiteta, Željka Cvijanović, u svom odgovoru Zvizdiću je ustvrdila kako je RS ispunila sve obaveze iz Reformske agende.

 

Moram ga podsjetiti da su i Vlada i Narodna skupština Republike Srpske sve svoje obaveze iz Reformske agende ispunile još prije sedam mjeseci, i da ni jedan od zakona koji su iz nje proistekli nisu podržale partije koje su kobajagi Zvizdićeva koaliciona evropska snaga.

Željka Cvijanović, 01.08.2017.

Ovo inače nije prvi put da zvaničnici RS tvrde kako su ispunili sve obaveze iz reformske agende u predviđenim rokovima. O tome je istinomjer već pisao i u martu ove godine, nakon sličnih tvrdnji predsjednika RS, Milorada Dodika.   

Akcioni plan RS sadrži 78 mjera i prema posljednjem nezavisnom izvještaju o provedbi mjera iz Reformske agende za BiH, koji je CCi objavio krajem januara ove godine, RS je do tada provela 53% predviđenih mjera. Osim toga, veliki broj mjera do tada se našao u proceduri, dok za 6 mjera nisu vršene nikakve aktivnosti na njihovom implementiranju.

Jedna od mjera iz akcionog plana koja još uvijek nije provedena, jeste povećanje akciza na duhan i alkohol kako bi se novac preusmjerio u zdravstveni sektor, koji se već duže vremena u ovom entitetu nalazi pred kolapsom.  Iz RS su prilikom posljednjeg pokušaja usvajanja izmjena Zakona o akcizama u Parlamentu BiH tražili da se akciza ne poveća samo na naftne derivate u svrhu gradnje autocesta, nego i na duhan, alkohol i pivo, da bi taj novac preusmjerili na saniranje gubitaka u zdravstvu. Ovo je, između ostalog, bio i razlog neusvajanja ovog zakona u PSBiH, za koji nisu glasali poslanici SNSD-a. Inače, prema akcionom planu za provedbu Reformske agende na nivou BiH, ova mjera je trebala biti provedena još u decembru 2015. godine.

Kada govorimo o zdravstvenom sektoru, Vlada RS je akcionim planom predvidjela uvođenje trezorskog poslovanja u ovom sektoru i započela aktivnosti na provedbi ove mjere. Međutim, ona još uvijek nije u potpunosti provedena.

Vlada RS je odredila i rok za normiranje mreža zdravstvenih ustanova do maja 2016. godine, ali je tek u maju započela aktivnosti na provođenju ove mjere. Još uvijek nije razdvojeno ni obavezno zdravstveno osiguranje od funkcije posredovanja u zapošljavanju, iako je ova mjera trebala biti provedena u periodu septembar – decembar 2015. godine.

Akcionim planom za RS predviđeno je i uvođenje Registra parafiskalnih nameta kroz izmjene Zakona o poreskom sistemu. Rok za provedbu ove mjere također je bio decembar 2015. godine, međutim ovaj zakon NSRS je usvojila tek 3. jula ove godine. Ovim zakonskim rješenjem predviđena je objava Registra svih poreskih i neporeskih davanja, najkasnije 90 dana od stupanja na snagu ovog zakona, što znači da ni ova mjera još uvijek nije u potpunosti provedena.

Kreiran je Program restrukturiranja Željeznica Republike Srpske, ali, prema posljednjim informacijama, Svjetska banka će tek u septembru odlučiti da li će podržati ovaj plan.

Posljednje izmjene zakona o doprinosima desile su se krajem 2015. godine, a novim rješenjem opterećenje je smanjeno za tek 1,3% – sa 38,2% na 36,9% što je nedovoljno s obzirom da je poresko opterećenje do februara 2011. godine iznosilo rekordno niskih 35,7%.

Ni Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza ranije nije prihvaćen u NSRS, te se ponovo nalazi u formi Nacrta, koji je utvrđen na posljednjoj sjednici Vlade RS održanoj 3. augusta i tek se treba naći pred poslanicima u NSRS. Ovim Nacrtom predviđeno je da se plaćanje novčanih obaveza između privrednih subjekata ograniči na maksimalno 60 dana.

Dakle, iako je RS do sada bila uspješnija od FBiH u provođenju Akcionog plana za provedbu Reformske agende, posebno u oblasti poboljšanja poslovne klime, tvrdnja Željke Cvijanović da su sve mjere implementirane i to prije sedam mjeseci, daleko je od realnosti, kako se može utvrditi iz analize provedbe ovih nekoliko mjera iz akcionog plana.

(Istinomjer.ba)

 

 

Izborni zakon BiH demantuje Mujagića

Delegat Liberalne stranke u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde, Nudžeim Džihanić 14.02.2019. godine...

Povećane januarske penzije u RS

Povećanje penzija u Republici Srpskoj bila je nezaobilazna tema na predizbornim skupovim SNSD-a uoči Općih izbora u oktobru 2018. godine, a tokom jednog od tih skupova, tadašnja premijerka, a...


Ministar saobraćaja KS je bio još sinoć na terenu

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) objavio je saopćenje u kojem su optužili ministre u Vladi KS, na čelu s premijerom Edinom Fortom, “da su prespavali poplave” koje su pogodile...