RS nije ispunila sve obaveze iz Reformske agende

Predsjednik RS, Milorad Dodik, nakon sastanka sa liderom HDZ-a BiH i članom Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem, izjavio je kako politička situacija u zemlji blokira provođenje reformi na koje se naša zemlja obavezala, te je kazao kako je RS ispunila sve obaveze u postavljenim rokovima.

RS je ispunila sve obaveze iz Reformske agende do ovog vremena. FBiH i državni nivo nisu i to nam pravi problem”

Milorad Dodik, Press nakon sastanka sa Čovićem, N1, Banja Luka, 14.03.2017.

Iako je RS jedno vrijeme bila lider u ispunjavanju stavki iz Akcionog plana za provedbu Reformske agende za BiH, ova izjava ipak je daleko od realnosti. U svim oblastima na koje je podjeljen akcioni plan RS dosta mjera je ispunjeno ili se našlo u proceduri, ali postoje i one na čijem provođenju se nije radilo, a za koje je, suprotno Dodikovoj izjavi, postavljeni rok već prošao.

Tako na primjer, u oblasti javnih finansija još uvijek nije provedena mjera uvođenja trezorskog sistema poslovanja u zdravstveni sektor iako je ta mjera trebala biti provedena u oktobru 2015. godine. Vlada RS tek je u decembru prošle godine usvojila informaciju nadležne radne grupe o uvođenju trezorskog sistema poslovanja u Fond zdravstvenog osiguranja i javne zdravstvene ustanove u RS, te zadužila sve nadležne institucije da najkasnije do 28. februara 2017. godine preduzmu neophodne aktivnosti i izvrše izmjene i dopune akata kojim se obezbjeđuje uvođenje trezorskog poslovanja u zdravstvene ustanove. Prema posljednjim informacijama, trezorski sistem poslovanja se može očekivati tek od aprila ove godine. S obzirom da je od postavljenog roka do ove informacije prošlo više od godinu i pol dana, evidentno je da se akcioni plan ne provodi postavljenom dinamikom.

Također, Vlada RS je odredila i rok za normiranje mreža zdravstvenih ustanova do maja 2016. godine. Međutim,  Vlada je tek u maju započela aktivnosti na provođenju ove mjere iz Akcionog plana za provedbu Reformske agende.

U ovoj oblasti jedna mjera je i izbrisana iz akcionog plana, iako je također trebala biti provedena do oktobra 2015. godine. Radi se o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji.

Poboljšanje poslovne klime jedna je od oblasti gdje je RS ostvarila dobar napredak, međutim ni tu rokovi nisu ispoštovani. Registar parafiskalnih nameta trebao je biti kreiran još u decembru 2015. godine, ali prema posljednjim informacijama on bi trebao biti uspostavljen od ovog mjeseca.

Jedna od mjera koja u ovoj oblasti nije provedena je “Jačanje nacionalne kontrole kvaliteta”, koje je trebalo biti završeno do kraja 2015. godine, ali još uvijek nije stvoren Pravni okvir za naplatu i rješavanje nekvalitetnih kredita iako je ova mjera trebala biti završena u prošloj godini.

U oblasti tržišta rada još uvijek nije razdvojeno obavezno zdravstveno osiguranje od funkcije posredovanja u zapošljavanju, iako je ova mjera trebala biti provedena u periodu septembar – decembar 2015. godine.

Reforma javne uprave također je jedna od oblasti u kojoj su probijeni rokovi za provedbu mjera. Jedna od takvih je i uspostava sistema određivanja plata na osnovu vrijednosti, te određivanje kriterijuma i testova kompetentnosti pri zapošljavanju državnih službenika.

Svakako treba napomenuti i da provođenje velikog broj mjera koje su se do sada našle u proceduri kasni u odnosu na zacrtanu dinamiku.

Dakle, iako je RS ostvarila značajan napredak u provedbi Reformske agende, ta dinamika je daleko od onoga što je u svojoj izjavi tvrdio Milorad Dodik. Stoga za svoju tvrdnju od Istinomjera dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

Doboj još uvijek čeka na kamen temeljac za novu bolnicu

Jedno od mnogobrojnih obećanja koje su političke partije dale tokom predizborne kampanje uoči Opštih izbora 2018....

Stav OHR-a i Delegacije EU o 9. januaru poznat je od ranije

U nedavnom gostovanju u programu N1 televizije, zastupnik HDZ-a u državnom parlamentu, Nikola Lovrinović, je između ostalog govorio i o prisustvu delegacije HDZ-a BiH na proslavi 9. januara u...Glasanje u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH demantovalo tvrdnje Heleza

Potpredsjednik SDP-a BiH, Zukan Helez u jednom od svojih intervjua izrazio je uvjerenje da “Bh. blok sa drugim strankama ima većinu od 52 poslanika u Predstavničkom domu FBiH”, te da će to biti i...