Neistina

Novalić nije pod američkim sankcijama jer je “dodatno podijelio penzije”

Delegat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (ZD PFBiH) Nezir Pivić (SDA), gostujući u emisiji “Dan uživo” N1 televizije 3.8.2023. godine, komentarisao je i posljednje uvođenje sankcija američke administracije za četiri politička zvaničnika u BiH. U tom kontekstu, Pivić je iznio i neistinu o tome zbog čega su uvedene sankcije bivšem premijeru FBiH Fadilu Novaliću.

Screenshot: N1

Govoreći o ovoj temi, Pivić je pozdravio posljednje sankcije koje je uveo Ured za kontrolu imovine Ministarstva finansija (OFAC) Sjedinjenih Američkih Država za četvero političkih aktera koji dolaze iz RS, o čemu je Istinomjer detaljno pisao.

U nastavku, govoreći o razlozima zbog kojih je OFAC pojedinim ličnostima u BiH ranije uvodio sankcije, Pivić je ustvrdio da je Fadil Novalić pod sankcijama američke administracije “jer je dodatno podijelio penzije”.

Uvijek dođemo u poziciju da nekako onda to komentarišemo, svako brani svoje. Ne želim to na takav način iz razloga što je gospodin Novalić stavljen, iz kojih razloga, što je podijelio dodatno penzije na crnu listu, a ovi su stavljeni što napadaju ustavni poredak.

Nezir Pivić, 3.8.2023.

U svojstvu premijera FBiH, Fadil Novalić je 2.10.2018. godine, pet dana prije održavanja Opštih izbora u BiH 2018. godine, na adrese penzionera/ki u FBiH uputio pismo u kojem je, pored ostalog, navedeno šta je po pitanju penzija do tada uradila Vlada FBiH te šta u narednom periodu namjerava raditi, uz obećanje da će penzije rasti.

Na kraju obraćanja, Novalić je pozvao penzionere/ke da “ostanu i dalje partner onima koji sistemski, hrabro i odlučno rješavaju probleme u našem društvu”.

Kao i u slučaju drugih lica koja su stavljena na tzv. američku crnu listu, o čemu je Istinomjer u više navrata detaljno pisao, razlozi zbog kojih je to učinjeno i kada je bivši premijer Vlade FBiH Fadil Novalić u pitanju detaljno su obrazloženi na zvaničnoj stranici OFAC-a 3.10.2022. godine.

Tako je iz obrazloženja u Novalićevom slučaju jasno da on nije pod sankcijama “jer je dodatno podijelio penzije”, već zbog zloupotrebe podatka o penzionerima/kama u korist vlastite političke stranke, do kojih je došao putem svoje službene pozicije, što predstavlja kršenje zakona BiH.

U svojstvu premijera FBiH, Fadil Novalić zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH. Novalić je u sedmici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao putem svoje službene pozicije, kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za ličnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH.

OFAC, 3.10.2023.

Tim povodom oglasio se i državni sekretar SAD-a Anthony Blinken, potvrdivši da je Novalić osumnjičen za podrivanje demokratskih procesa ili institucija u BiH te da je, između ostalog, zloupotrijebio svoj položaj.

Kao premijer FBiH, gdje pitanje penzija ima jaku političku važnost, zloupotrebio je podatke o penzionerima suprotno zakonima BiH u korist vlastite političke stranke. Ova akcija je samo jedna od mnogih javno prijavljenih aktivnosti u kojima je on svoju poziciju iskoristio za ličnu ili stranačku korist i potkopavao demokratske procese i političke institucije koje su bitne za budućnost BiH u euroatlantskoj zajednici.

Anthony Blinken, 3.10.2022.

Ovim Istinomjer tvrdnju Nezira Pivića da je Fadila Novalića američka administracija sankcionisala jer je dodatno podijelio penzije ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!