Neispunjeno

Iznosi plata i naknada za uprave preduzeća u FBiH još uvijek nisu dostupni javnosti

Komentarišući odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donesenu početkom oktobra 2023. godine, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta i zamjenik premijera Vlade FBiH Vojin Mijatović (SDP BiH) najavio je da će iznosi plata i naknada za uprave preduzeća, komisije i stručna tijela za period 2022. i 2023. godine biti dostupni javnosti.

Izvor: Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta

“Danas smo na 16. redovnoj sjednici Vlade donijeli zaključak kojim smo obavezali sve uprave javnih preduzeća, agencija, fondacija i institucija Federacije BiH da u roku od tri dana dostave iznose plaća i naknada za uprave preduzeća, komisije, stručna tijela za period 2022. i 2023. godine” potvrdio je Mijatović, dodavši da će, čim Vlada dobije tražene podatke, oni biti javno objavljeni.

Čim dobijemo sve podatke ide javna objava, jer građani Federacije BiH moraju znati kolika su primanja svih funkcionera i kako se troši novac poreskih obveznika. Nakon toga slijedi usklađivanje shodno primanjima ministara i državnih službenika. Jer smo svjesni da su primanja mnogih enornmo visoka u odnosu na ostale. Bit će puno razočaranih, ali ova Vlada polaže račune građanima i nikom drugom.

Vojin Mijatović, 4.10.2023.

Na 16. sjednici održanoj 4.10.2023. godine Vlada FBiH donijela je zaključak kojim je zatražena dostava podataka o neto platama članova uprava te naknadama članova upravnih i nadzornih odbora, kao i rada u radnim tijelima i komisijama.

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Vlade, zadužena su sva privredna društva s učešćem državnog kapitala u kojima federalna ministarstva vrše ovlaštenja organa Federacije BiH; federalne ustanove i druge federalne institucije, zavodi i agencije čiji je osnivač Federacija BiH da u roku tri dana federalnoj Vladi dostave podatke o neto platama članova uprava (direktora i izvršnih direktora), o naknadama članova upravnih i nadzornih odbora za 2022. i 2023. godinu, kao i da dostave akte na osnovu kojih je utvrđena njihova visina.

Pored toga, dodano je, rukovodioci navedenih institucija zaduženi su da u roku sedam dana Vladi FBiH dostave pregled svih radnih tijela i komisija s pregledom isplaćenih naknada po osnovu rada u za 2022. i 2023. godinu. Kako je na kraju saopštenja sa sjednice podvučeno, zaključak je stupio na snagu danom donošenja.

S obzirom na to da nakon više od mjesec od odluke Vlade i najave ministra Mijatovića navedeni podaci nisu bili dostupni javnosti, Istinomjer je 14.11.2023. godine poslao upit na adresu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta s molbom da nam se odgovori da li je u najavljenom roku Vlada FBiH dobila tražene podatke te da li su oni dostupni javnosti.

Na naš upit nije odgovoreno, a putem telefonskog razgovora službenici Ministarstva nisu bili u mogućnosti da nam daju tražene informacije.

Istinomjer je 28.11.2023. godine upit uputio i na adresu Vlade FBiH, a iz Ureda Vlade FBiH rečeno nam je da je upit portala Istinomjer proslijeđen pisarnici, uz napomenu “da Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću ne raspolaže traženim informacijama”.

U međuvremenu, na zvaničnoj stranici Vlade FBiH, Ministarstava, kao ni posebnih tijela/agencija te samostalnih federalnih uprava i upravnih organizacija, do momenta objavljivanja ovog teksta navedeni podaci nisu objavljeni.

S obzirom na činjenicu da su istekli zakonski rokovi navedeni u odluci Vlade FBiH te da podaci o platama članova uprava i upravnih i nadzornih odbora za 2022. i 2023. godinu ni duže od dva mjeseca od stupanja na snagu odluke nisu dostupni javnosti, Istinomjer obećanju Vojina Mijatovića daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!