Neispunjeno

Titova pećina u Drvaru nije otvorena 9. maja a rekonstrukcija se nastavlja

Ističući važnost Titove pećine kao kulturno-istorijskog spomenika, načelnica Opštine Drvar, Dušica Runić polovinom februara 2020. godine najavila je skoro okončanje njegove obnove kao i datum otvaranja za posjetioce.

Titova pećina, kulturno-istorijski spomenik u okviru Spomen-kompleksa “25. maj” u Drvaru, biće otvoren 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom. Radovi su počeli tokom prošle godine postavljanjem vertikalne žičane zaštite na stijenama iznad baraka. Ostalo je još da uradimo sanaciju baraka, uređenje pristupnog puta i elektrifikaciju.

Dušica Runić, 18. februar 2020.

Runićeva je tom prilikom i podsjetila da je Titova pećina za turiste zatvorena prošle godine kada je usljed elementarnih nepogoda odron uništio baraku na ulazu, o čemu je Istinomjer imao priliku pisati.

Sredstva za obnovu u iznosu od 50.000 KM obezbijedila je Vlada Federacije BiH.

Kulturno-istorijski spomenik Titova pećina nije otvoren 9. 5. 2020. godine kako je to prvobitno najavljeno, a na zvaničnoj stranici Opštine Drvar 17. 7. 2020. godine javnost je obaviještena da se radovi na njenoj rekonstrukciji nastavljaju:

Ovih dana počeli su radovi na obnovi porušenog djela Titove pećine. Sredstva za rekonstrukciju porušenog djela kućice Titove pećine obezbjedilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Ukupna vrijednost radova je 13.000 KM.
Završetkom radova na kućici i već postavljenom zaštitnom mrežom, stvoreni su uslovi za bezbjedan obilazak ovog značajnog istorijskog lokaliteta, koji su svake godine posjećivali brojni turisti.

Opština Drvar, 17. juli 2020.

Istinomjer će nastaviti pratiti daljnje aktivnosti na rekosntrukciji Titove pećine u Drvaru, a ovom prilikom obećanje Dušice Runić da će rekonstrukcija ovog objekta biti okončana ranije, te ovaj kultruno-istorijski spomenik 9. 5. 2020. godine biti otvoren za posjetioce ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!