Ispunjeno

Uklonjen otpad sa teritorije opštine Drvar

Govoreći o nelegalno deponovanih 300 tona otpada na teritoriji opštine Drvar, načelnica ove opštine Dušica Runić, pored ostalog, u decembru 2020. godine izjavila je da je “pravda spora, ali dostižna”, najavivši istovremeno da će pomenuti otpad biti uklonjen iz Drvara.

Foto: Oslobođenje.ba

Dodavši tom prilikom da će Opština Drvar nastaviti tražiti od nadležnog tužilaštva da budu pronađene i kažnjene osobe odgovorne za štetu koju je opština Drvar pretrpjela, Runić je izjavila:

Nakon šest mjeseci administrativne borbe, Opština Drvar postigla je da se realizuje prvi zahtjev, a to je da se nelegalno deponovanih 300 tona otpada odveze iz naše opštine.

Dušica Runić, 24. 12. 2020.

Podsjećamo, nakon što je početkom jula 2020. godine, kako je tada navedeno, prema ocjeni inspektora utvrđeno da više od 300 tona tekstilnog otpada iz Italije, koji je deponovan u krugu nekadašnje firme “Grmeč”, nije prikladno za reciklažu, te da se radi o ilegalno odloženom otpadu, načelnica Runić uputila je pismo “višim nivoima vlasti, inspektoratima, sudstvu, tužilaštvima i svim zainteresovanim stranama” u kojem je, između ostalog, pozvala da se otpad ukloni sa područja opštine Drvar:

Otpad je i dalje u Drvaru. Kisne. Isparava. Hronični bolesnici imaju probleme. Smrdi. Pojavili su se prvi slučajevi zaraze virusom korona. Šta da kao načelnik opštine odgovorim narodu koji ne može više da izdrži, narodu koji je do prije mjesec dana živio u ekološki zdravoj sredini.

Dušica Runić, 26. 7. 2020.

Nakon navedene najave iz decembra da će otpad biti uklonjen sa područja opštine na čijem je čelu, Runić je 11. 3. 2021. godine potvrdila da je počeo odvoz otpada koji je u tu opštinu dovezen iz Italije:

Imam informaciju da bi sav otpad trebalo da bude uklonjen u toku ovog mjeseca.

Dušica Runić, 11. 3. 2021.

Naglasivši tom prilikom da su kamioni za odvoz ovog otpada stigli, te da je potrebno oko 14 kamiona da se odveze sav otpad, načelnica je i podsjetila da je “firma iz Lukavca dobila tender i da taj otpad treba da se šredira i pali u nekoj cementari”.

Nekoliko dana kasnije, načelnica je potvrdila da se, u skladu sa zvaničnim zahtjevom Opštine Drvar, otpad odvozi, te da se treba “na ekološki prihvatljiv način tretirati, odnosno spaliti”.

Neformalna grupa građana, okupljena oko inicijative “Drvar bez italijanskog otpada”, 29. 3. 2021. godine organizovala je performans pod sloganom “Svečani ispraćaj otpada iz Drvara”, istovremeno podsjećajući da za deponovanje ovog otpada još uvijek niko nije odgovarao, što je navela članica ove grupe Živana Sabljić:

Nelegalno deponovani otpad je napokon napustio naš grad, a nadamo se i ostale gradove u kojima su ga neodgovorni pojedinci istresli. Naravno, i dalje nema nijedne informacije da je neko zbog ove afere odgovarao, a ne da je iz moralne odgovornosti podnio ostavku. Kada to kažem prvenstveno mislim na kantonalnog ministra ekologije Hikmeta Hodžića koji ne samo da nije podnio ostavku nakon ovog skandala, nego je nagrađen novim mandatom. U normalnoj državi, i nakon blažih afera, ljudi napuštaju funkcije.

Živana Sabljić, 29. 3. 2021.

Da se uklanjaju posljednji ostaci nelegalno deponovanog italijanskog otpada koji se nalazio u krugu nekadašnjeg preduzeća “Grmeč” u Drvaru, za portal Klix.ba istog dana potvrdila je i načelnica Runić, podsjetivši da je u Drvaru deponovano 280 tona otpada, a da je ukupno 414 tona uvezeno u BiH.

Osim u Drvaru, otpad je deponovan u Bosanskom Grahovu, Bihaću, Kiseljaku i Busovači te mislim da je i iz tih nekih područja također odvezen. Firma Kemeko iz Lukavca odvozi otpad koji će ići na šrediranje i zatim spaljivanje, tako je dogovoreno ugovorom.

Dušica Runić, 29. 3. 2021.

Ovim Istinomjer obećanju načelnice Drvara Dušice Ružić da će otpad biti odvezen iz Drvara daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!