Djelimično ispunjeno

Titova pećina u Drvaru privremeno otvorena za posjetioce

Titova pećina u Drvaru koja je dio Spomen-kompleksa “25. maj” usljed, kako je tada navedeno, “odrona koji je uništio drvene barake na ulazu u pećinu” još je aprila tekuće godine bila zatvorena radi bezbjednosti posjetilaca.

Podvlačeći značaj ovog kulturno-istorijskog spomenika za Opštinu Drvar, direktorica Javne ustanove Centar za kulturu i sport Opštine Drvar u okviru koje su i Spomen-kompleks i Muzej “25 maj”, Suzana Jović početkom maja 2019. godine javnosti je predočila šta je sve potrebno uraditi u smislu sanacije i obnove ovoga objekta:

Drvar je vezan za tu pećinu. Nije dovoljno obnoviti samo kućice, potrebno je napraviti zaštitnu ogradu, kako se ne bi desilo da neki veći odron ponovo izazove štetu. Druga baraka je potpuno uništena. Posebno u sezoni, koja počinje od aprila do kraja oktobra. Ljudi koji nam dolaze u posetu žele i to da vide. Obe Titove barake su nacionalni spomenici, urađene su po uzoru na stare barake, koje su bile tu pre rata.

Suzana Jović, 04.05.2019.

Nekoliko dana kasnije, Jovićeva je i najavila “mogućnosti da će se pojaviti neki sponzori i da će se Titova pećina moći obnoviti”.

Neće to moći odmah. Dugoročan je projekat. Nadamo se da bi do kraja ljetne sezone moglo se renovirati kako treba, da posjetioci imaju šta vidjeti.

Suzana Jović, 07.05.2019.

U skladu sa najavom, direktorica Jović je potvrdila da su 17.09.2019. godine počeli radovi na sanaciji Titove pećine u Drvaru za šta je Vlada FBiH izdvojila 50.000 KM, te da je rok za završetak radova 15 dana.

Podsjećajući da se 05.10. 2019. godine u spomen-kompleksu “25. maj 1944” organizuje 18. privredno-turistička manifestacija “Dani drvarske drenjine”, Jovićeva je dodala:

Očekujemo da će do tada biti završena sanacija i da će Titova pećina biti otvorena za posjetioce.

Suzana Jović, 17.09.2019.

Nakon isteka roka Istinomjer je kontaktirao direktoricu Jović koja nas je obavijestila da je nakon postavljanja jednog dijela zaštitne ograde, “obzirom na interesovanje posjetilaca, Titova pećina u Drvaru privremeno otvorena za obilazak u narednih mjesec dana”. Sa druge strane, Jovićeva je rekla da je za postavljanje ostatka zaštitne ograde u prvoj fazi rekonstrukcije koja je još uvijek u toku, izvođač radova zatražio dodatna sredstva u iznosu cca 40 000 KM.

Obzirom da je Titova pećina u Drvaru otvorena za posjetioce, ali da prva faza njene rekonstrukcije nije završena u najavljenom roku, Istinomjer će obećanju direktorice Suzane Jović dati ocjenu djelimično ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!