Započela izgradnja dječijeg igrališta u Aleji ambasadora

Na Darivi, u Aleji ambasadora započela je izgradnja velikog dječijeg igrališta simboličnog naziva “Park mira” čiju je izgradnju Općina Stari Grad najavila krajem prošle godine.

Ovaj projekat koji implementira UNDP u BiH, Općina Stari Grad Sarajevo i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja finansirat će Ambasada Švedske u BiH sa oko 150.000 KM. Planirano je da se novo igralište prostire na 1.200 m2 na mjestu na kojem se trenutno nalazi devastirano dječije igralište, a načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić istakao je da je na ovoj lokaciji planirano “postavljanje dječijeg mobilijara uključujući i mobilijar za djecu sa invaliditetom, fitness sparava za rekreaciju, te sadnja trave, stabala i grmlja, kao i cvijeća”.

U predstojećem periodu u saradnji s nadležnim institucijama i organizacijama završit ćemo neophodne saglasnosti i dozvole za izgradnju igrališta, te putem tendera odabrati najpovoljnijeg izvođača kako bismo na proljeće imali sve spremno za početak radova.

Sektor za lokalni razvoj Općine Stari Grad, 07.11.2018.

Iako radovi nisu započeli na proljeće 2019. godine kako je prvobitno najavljeno, Općina Stari Grad je u periodu od novembra 2018. do juna 2019. godine osigurala potrebne saglasnosti i dozvole, kao i projektno-tehničku dokumentaciju, što je potvrđeno za Istinomjer. U junu je raspisan i Javni poziv za izbor izvođača radova na pomenutom igralištu, a rok za završetak radova je 60 dana od uvođenja izvođača u posao.

Općina Stari Grad Sarajevo je u periodu od novembra, 2018. godine, pa do raspisivanja poziva za odabir izvođača radova, u cilju implementacije projekta osigurala sve neophodne saglasnosti od strane JU “Zaštićena prirodna područja KS” koje upravlja prostorom Darive, kao i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Također, Općina Stari Grad Sarajevo je osigurala kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju na nivou Idejnog i Glavnog projekta. Za potrebe realizacije projekta izgradnje dječjeg igrališta u prethodnom periodu pokrenute su procedure za Odobrenje za građenje, koje će u narednim danima biti izdate posredstvom nadležne općinske Službe za urbanizam.

Saopćenje, 19.06.2019.

Septembra 2019. godine iz Općine Stari Grad obavijestili su javnost da su radovi na izgradnji pomenutog igrališta započeli:

Popularno šetalište Aleja ambasadora uskoro će biti upotpunjeno novim sadržajem – Parkom mira. Radi se o kombinovanom parku koji je zajednički projekat Općine Stari Grad, Ambasade Švedske u BiH i UNDP-a u BiH, a čija gradnja je počela ove sedmice. Cijeli park bit će izgrađen u skladu sa ambijentom u kojem se nalazi, a ponudit će građanima jedinstvenu oazu za odmor i opuštanje u neposrednoj blizini gradske jezgre.

Saopćenje, Općina Stari Grad, 13.09.2019.

S obzirom na do sada poduzete aktivnosti kojima su stvoreni uslovi za izgradnju pomenutog igrališta u Aleji ambasadora, te da su radovi na izgradnji započeli, Istinomjer će ovom obećanju dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti dalje aktivnosti na izgradnji igrališta, kao i da li će radovi biti završeni u roku od 60 dana.

(Istinomjer.ba)

Tek će “opsežno” da se pregovara o izgradnji gasovoda

Nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu koji je...

Raspuštanje Skupštine opštine Teslić-nakon Vlade RS na potezu Narodna skupština RS

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak ukoliko njegov opoziv na referendumu ne uspije. Kao što je javnosti već...


Reforma obrazovanja u Republici Srpskoj

Govoreći o planovima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) za predstojeću školsku godinu, ministrica Natalija Trivić je izjavila da će “u septembru početi reforma obrazovanja” te da...