Analize

Od položaja bob-staze na Trebeviću do puta BiH ka EU: Netačne tvrdnje obilježile sedmicu na Istinomjeru

Tokom protekle sedmice Istinomjer je zabilježio tri neistinite i dvije neutemeljene tvrdnje. Jedno obećanje je djelimično ispunjeno, dok je jedno ostalo neispunjeno, a kroz dvije analize osvrnuli smo se na aktuelne teme.

Komentirajući proces integracije Bosne i Hercegovine u EU, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović ustvrdio je da će se “na sjednici Evropskog vijeća u decembru pružiti odgovor da li je BiH aktivirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”. Podsjećamo, BiH je spomenuti sporazum potpisala 2008. godine, a on je stupio na snagu 2015. godine. S tim u vezi, Istinomjer je ovu Martinovićevu tvrdnju ocijenio neutemeljenom.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović govorio je o eventualnoj rekonstrukciji bob-staze na Trebeviću. Tada je, između ostalog, naveo da “jedan dio staze prolazi kroz entitet RS”. Uvidom u podatke o vlasništvu katastarskih čestica na kojima se nalazi bob-staza i analizom položaja bob-staze u odnosu na međuentitetsku liniju utvrdili smo da nijedan dio bob-staze na Trebeviću ne prolazi kroz RS, stoga smo Ademovićevu tvrdnju ocijenili neistinitom.

Neistinitom je ocijenjena i tvrdnja predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića da je “Ustavom RS regulisano da imovina pripada entitetima”. Podsjećamo, ni na jednom mjestu u Ustavu RS nije definirano da imovina pripada ovom entitetu. Pored toga, nekoliko odluka Ustavnog suda BiH i stav OHR-a, kao vrhovnog tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma, demantiraju ovu Stevandićevu tvrdnju.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH komentarisao je prošle sedmice rad Evropskog suda za ljudska prava, a pri tome je ustvrdio da je “člankom 35. Evropskog suda za ljudska prava propisano da sudije ne smiju biti politički angažirani”. Džeba se u svojoj tvrdnji nije precizno pozvao na pravni akt kojim je ovo pravilo normirano. Pojedinim propisima ESLJP propisano je da sudije ne smiju biti politički aktivni, ali s obzirom na to da ni u jednom dokumentu to nije propisano članom 35, kako je ustvrdio Džeba, Istinomjer je njegovu tvrdnju ocijenio neutemeljenom.

Tokom gostovanja na BN televiziji prošle sedmice delegat u Domu naroda PSBiH Želimir Nešković izjavio je da delegati SNSD-a u Domu naroda nisu dozvolili da na dnevni red dođe njegov Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Također, tokom ovog gostovanja izjavio je i da su svi visoki predstavnici do sada, osim Schmidta, imali potvrdu Vijeća sigurnosti UN-a. S obzirom na to da su sva četiri delegata iz SNSD-a glasali za Neškovićev prijedlog te budući da ni Christian Schwarz-Schilling nije imao potvrdu Vijeća sigurnosti, Istinomjer je tvrdnje Želimira Neškovića ocijenio neistinitim.

Pored toga, Istinomjer je u protekloj sedmici zabilježio jedno neispunjeno i jedno djelimično ispunjeno obećanje.

Ministar prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona Pero Radić (HDZ BiH) potpisao je polovinom augusta ove godine ugovore s predstavnicima izvođača radova na saniranju dionica pet regionalnih cesta na području grada Orašja i općina Odžak i Domaljevac-Šamac. Ministar je tom prilikom najavio da će sanacija biti započeta za sedam, a završen u roku 30 dana. Iz resornog ministarstva zu 11.10.2023. za Istinomjer rekli da je sanacija četiri od pet cesta okončana u roku, a da su radovi u Donjoj Mahali produženi za 20 dana. S tim u vezi, Istinomjer je obećanje Pere Radića ocijenio djelimično ispunjenim.

Krajem augusta 2023. gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić najavio da će radovi oko i u bihaćkoj sportskoj dvorani “Luke” biti gotovi do kraja septembra. S obzirom na to da najavljeni radovi nisu okončani do kraja septembra, Istinomjer je obećanje Elvedina Sedića ocijenio neispunjenim.

Početkom februara ove godine ministar pravde RS Miloš Bukejlović najavio je set zakona koji bi trebali biti usvojeni u NSRS do kraja 2023. godine, a među njima se našao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima RS. Na 5. redovnoj sjednici NSRS, koja je okončana 28.9.2023, usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima RS. Bukejlović je ranije naveo da se usvajanjem ovog zakona otvara mogućnost da se novčana kazna plati elektronski na licu mjesta uz korištenje POS terminala, kao i mogućnost lišenja slobode lica koje odbije testiranje na drogu. Na 3. redovnoj sjednici NSRS, u junu ove godine, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija RS. S obzirom na navedeno, Istinomjer je obećanju Miloša Bukejlovića dao ocjenu radi se na tome.

Nakon što su greške u udžbeniku “Društvo” za 5. razred osnovne škole ponovo aktualizirale probleme udžbeničke politike u FBiH, Istinomjer je analizirao koji su to uzroci problema. Iako su oni davno detektirani, stvari se i dalje sporo, ili nikako, ne pomjeraju s mjesta.

Zastupnik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda PFBiH Haris Zahiragic gostovao je u emisiji “Dan uživo” na N1 televiziji 3.10.2023. godine. Istinomjer je u minuloj sjednici analizirao njegovo gostovanje, narative i tvrdnje koje je tom prilikom iznio.

Pored toga, Zahiragić se našao i u Istinomjerovoj rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer”.

On je tokom gostovanja na N1 komentirao izjavu Bakira Izetbegovića da je SDA “njegovo nasljeđe” te je iznio i svoje viđenje Izetbegovićeve izjave. Tom prilikom naveo je kako SDA nije “klasična demokratska stranka”.

U pomenutoj rubrici našla se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je tokom gostovanja na N1 televiziji, u kontekstu trenutnog izraelsko-palestinskog rata, izjavila je da “podjednako moramo osuditi sve što se dešava”. Nekoliko sati kasnije, Karić je prenijela svoje citate iz tog gostovanja na svojim profilima na društvenim mrežama, a neke je malo i uredila. Tako je u jednom od njih navedeno da kao ljudi moramo “podjednako osuditi svaku nevinu žrtvu”. Narednog dana, objava je uređena, te je u njoj pisalo da “moramo osuditi ubistvo svake nedužne žrtve”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!