Radi se na tome

Usvojen još jedan zakon koji je ranije najavio ministar Bukejlović

​Početkom februara ove godine ministar pravde u Vladi Republike Srpske (RS) Miloš Bukejlović najavio je set zakona koji bi trebali biti usvojeni u Narodnoj skupštini RS (NSRS) do kraja 2023. godine. Među njima se našao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima RS.

Izvor: NS RS

Nakon što je, govoreći o ciljevima ministarstva na čijem je čelu, ministar Bukejlović polovinom februara 2023. godine najavio usvajanje seta zakona do kraja 2023. godine, Istinomjer prati aktivnosti nadležnih institucija u tom pravcu.

Tom prilikom Bukejlović je istakao da je cilj Ministarstva pravde RS do kraja 2023. godine usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija RS, ali i donošenje izmjena i dopuna još četiri zakona.

Planiramo i da budu usvojeni zakon o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, zakon o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji, te zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima.

Miloš Bukejlović, 15.2.2023.

Posljednja aktivnost u pravcu ispunjavanja Bukejlovićevog obećanja zabilježena je na 5. redovnoj sjednici Narodne skupštine RS okončanoj 28.9.2023. godine, na kojoj je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima RS.

Prilikom usvajanja Nacrta ovog zakona u junu ove godine, Bukejlović je, obrazlažući ga, naveo da se njime propisuje mogućnost da se novčana kazna plati elektronski na licu mjesta, uz korištenje POS terminala, te mogućnost zadržavanja lišenjem slobode lica koje odbije testiranje na drogu.

U prethodnom periodu, ​na 3. redovnoj sjednici NSRS početkom juna ove godine, usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske (RS).

Tim povodom ministar Bukejlović rekao je da je cilj zakona unapređenje sistema krivičnih i prekršajnih sankcija, kao i da je izvršeno i usklađivanje s odredbama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje regulišu pitanje načina izvršenja kazne doživotnog zatvora. Zakonom je, dodao je resorni ministar, propisano da zatvorenik koji izdržava kaznu doživotnog zatvora može nakon pet godina izdržane kazne podnijeti Ministarstvu molbu za premještaj u drugu ustanovu koja ima odjeljenje s posebnim režimom izvršenja kazne zatvora.

Zatvoreniku se ne može odobriti prekid izdržavanja kazne, a postoji i nemogućnost upućivanja takvih zatvorenika na radilišta izvan ustanove te im se ne mogu odobravati pogodnosti koje se koriste van kruga ustanove.

Miloš Bukejlović, 6.6.2023.

Nakon što je NSRS usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija RS, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima RS, Istinomjer obećanju ministra pravde u Vladi RS Miloša Bukejlovića daje ocjenu radi se na tome te ćemo nastaviti pratiti dalje aktivnosti na njegovom ispunjavanju.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!