Neistina

SNSD je glasao za dopunu dnevnog reda zakonom o Ustavnom sudu BiH

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Želimir Nešković (SDS) gostovao je 10. oktobra 2023. godine na BN televiziji, pri čemu je komentarisao dešavanja na nekoliko posljednjih sjednica Doma naroda i glasanje delegata/kinja SNSD-a.

Screenshot: BN televizija

Nešković je ustvrdio da su delegati/kinje SNSD-a glasali/e protiv njegovog prijedloga da se na dnevni red 8. sjednice Doma naroda, održane 30.8.2023. godine, uvrsti Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH:

Meni je žao što su u tom momentu, praktično, poslanici SNSD-a, odnosno delegati SNSD-a, u Domu naroda glasali za ove zakone, a nisu dozvolili da na dnevni red dođe zakon o Ustavnom sudu.

Želimir Nešković, 10.10.2023.

Prema Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je Nešković uputio u parlamentarnu proceduru 28.8.2023. godine, u ovom organu bilo bi ukupno devet sudija državljana BiH, bez stranih sudija. Nešković je obrazložio da, prema ovom prijedlogu, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH bira šest sudija, a Narodna skupština Republike Srpske troje te da iz svakog od konstitutivnih naroda može biti izabrano najviše troje sudija.

Prijedlog zakona nije uvršten na dnevni red sjednice Doma naroda 30. augusta, ali je sjednica otvorena glasanjem o Neškovićevom prijedlogu da se dnevni red dopuni tačkom “Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH po hitnom postupku”.

Prijedlog nije prihvaćen usljed nedostatka opšte većine, budući da je od 14 prisutnih delegata/kinja, njih devet glasalo protiv, a pet za. Međutim, suprotno Neškovićevoj tvrdnji, sva četiri delagata/kinje iz SNSD-a (Nikola Špirić, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Sredoje Nović) glasali su za ovaj prijedlog.

U nastavku emisije Nešković je komentarisao i mandat visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, rekavši da je on jedini visoki predstavnik koji nije imao “ovjeru Savjeta bezbjednosti UN-a”:

Stav SDS-a je potpuno jasan. Gospodin Christian Schmidt za nas nije visoki predstavnik u BiH iz razloga što nema ovjeru Savjeta bezbjednosti UN-a. Svi dosadašnji visoki predstavnici su imali potvrdu svog mandata u ovoj instituciji koju sam naveo.

Želimir Nešković, 10.10.2023.

Istinomjer je već pisao o tome da Schmidt nije jedini visoki predstavnik o čijem se imenovanju nije glasalo u Vijeću sigurnosti UN-a, budući da ni Christian Schwarz-Schilling nije imao potvrdu Vijeća sigurnosti, pri čemu smo neistinitom ocijenili konstatacije Zorana Adžića i Snježane Novaković Bursać.

S obzirom na navedeno, tvrdnje Želimira Neškovića Istinomjer ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!