Ispunjeno

Stvoreni uslovi za masovnu vakcinaciju u Zetri

Gostujući u emisiji “Federacija danas” na FTV-u 10. aprila 2021. godine, ministar zdravstva u Vladi KS-a Haris Vranić govorio je o planovima ove kantonalne vlade za masovnu vakcinaciju u Sarajevu.

FOTO: Vlada KS

Vranić je, govoreći o planu vakcinacije stanovništva, najavio i da “već od naredne sedmice počinje otvaranje dvorane Zetra za masovnu vakcinaciju.”

U ponedjeljak počinjemo otvaranje i pripremu Zetre za masovnu vakcinaciju. Tu će biti 30 boksova, biće timovi za vakcinaciju. Potrebno nam je nekih 125 sestara, 10 ljekara, da vam sada ne nabrajam. Napravili smo ograde, dakle, nabavili smo stolice, sve je spremno.

Haris Vranić, 10. 4. 2021.

Nekoliko dana kasnije, Ademir Spahić, glavni medicinski tehničar u JU Dom zdravlja KS-a, istakao je da su radovi na preuređenju sarajevske dvorane Zetra “u punom jeku”, te da će “od ponedjeljka biti u funkciji 30 vakcinalnih punktova koji će dnevno moći primiti 2.000 pacijenata”, a naglasio je i da bi se, u slučaju da KS dobije veći broj vakcina, broj punktova mogao proširiti, te bi se dnevno moglo vakcinisati i 8.000 osoba.

Koristit će se ulazi A i B na kojima će biti pet administratora koji će skenirati zdravstvenu knjižicu. Osobe koje je nemaju, mogu koristiti ličnu kartu ili drugi dokument koji sadrži JMBG. Sve će biti digitalizovano bez papira.

Ademir Spahić, 14. 4. 2021.

Izvor: N1
Izvor: N1

Nekoliko dana kasnije, portal Klix prenio je informaciju da se pripremni radovi u sarajevskoj dvorani Zetra privode kraju, “kako bi masovna vakcinacija, čiji se početak očekuje u srijedu 21. aprila, mogla neometano početi”.

U ponedjeljak je trening timova i funkcionalnosti sistema, a u srijedu, najvjerovatnije, start vakcinacije.

Vlada KS-a za Klix.ba, 18. 4. 2021.

U ponedjeljak, 19. aprila, saopćeno je da se u Olimpijskoj dvorani Zetra održava trening timova i funkcionalnosti sistema uoči početka masovne vakcinacije za stanovnike Kantona Sarajevo te je obavljena i simulacija procesa vakcinacije.

Sve je spremno, jutros smo izvršili i simulaciju procesa vakcinacije. Medicinski kadar je provjeren i već je radio vakcinaciju. Najveća bojazan je zbog informacionog sektora. Tu će biti izdavanje bar kodova, prijavljivanje i pohranjivanje na servere. Nadam se da tu neće biti problema.

Haris Vranić, 19. 4. 2021.

Podsjećamo, u Kantonu Sarajevo trenutno je na raspolaganju 12.800 vakcina – oko 10.000 AstraZeneca vakcina i i oko 3.000 kineskih vakcina Sinovac, a prioritet za vakcinaciju imat će osobe starije od 75 godina.

Vranić je kazao da će prilikom dolaska u Zetru građani davati osnovne informacije o eventualnim bolestima ili alergijama na prijemnom punktu te da bi cijeli proces vakcinacije trebao trajati oko 25 minuta. Dodaje i da, nakon što se osoba vakciniše, u karton se upisuje vrsta vakcine koju je primila, vrijeme i lokacija te broj vakcine, što ide dalje na server, a kada se obavi revakcinacija, svaka osoba će dobiti barkod koji garantuje da je proces vakcinacije u potpunosti završen.

Deset minuta traje registracija. Zatim vakcinacija i još 10-15 minuta postvakcinalni period, mislimo da ne treba više. To je oko 25 minuta ukupno. (…) Taj barcode će služiti npr. kada putujete, kao što sada kažu, Covid pasoši. On će biti provjerljiv na svakom graničnom prijelazu, jer je uvezan s našim sistemom u Zavodu za javno zdravstvo. Moći će se provjeriti da li je barcode vjerodostojan ili je lažan. (…) Nema štela, nema ulazaka na sporedna vrata ili vakcina koje će ovdje nestati, pa se iskoristiti na drugom mjestu.

Haris Vranić, 19. 4. 2021.

S obzirom na činjenicu da su stvoreni uslovi da se započne sa masovnom vakcinacijom u Kantonu Sarajevo, Istinomjer će ministru Vraniću za spomenuto obećanje dati ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!