Od akciza “najviše su profitirali budžeti”

Iako su brojni bh. političari tvrdili da akcize neće značiti i poskupljenje, to se ispostavilo netačnim. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović jedan je od rijetkih zvaničnika i članova Vijeća ministara BiH koji je od početka priče o donošenju seta Zakona o akcizama u BiH tvrdio da akcize mogu, i trebaju biti manje obzirom da teret istih snose građani/ke, a profitira jedino vlast.

Odgovarajući na pitanje da li ima realnog i ekonomski opravdanog prostora za smanjenje akciza, ministar Šarović odgovorio je potvrdno.

Mislim da uvijek ima prostora za smanjenje, to smo vidjeli i u ovim danima da je protest građana urodio plodom. Da li postoji veći prostor za smanjenje to je na relevantnim organima i stručnjacima da procjene. Slab je alibi da su kod nas najmanje cijene goriva jer su kod nas i najmanje plate. Sa povećanjem cijena najviše su profitirale vlade entiteta. Za ekonomiju je bitno da cijene goriva ne budu velike.

(Mirko Šarović, 25.06.2018.)

Komentirajući poskupljenja prouzrokovana akcizama, Šarović je i ranije isticao da usvajanjem seta Zakona o akcizama u BiH profitiraju samo entitetski budžeti.

Najviše su profitirali budžeti. Od akciza se na jedinstveni račun slilo preko 100 miliona maraka. Jasno je da su entiteti ubrali više sredstava i da postoji mogućnost da se to vrati građanima i privredi. Ne treba biti posebno pametan, pa to znati. Mislim da ne treba pozivati na bunt, ali vlast mora povesti računa o građanima i reagovati. Ako to ne uradi, onda može doći do problema.

(Mirko Šarović, 13.06.2018.)

I prije donošenje seta Zakona o akcizama u BiH, Mirko Šarović je zagovarao korekcije zakona, naglašavajući pri tom da je “guranje” akciza u hitni postupak “izigravanje poljoprivrednika”, obzirom da je hitnom procedurom propuštena šansa da se amandmanima na Zakon o akcizama pokuša poboljšati položaj poljoprivrednika.

Trebamo tražiti modele kako da izađemo sa novim prijedlogom, koji će svima biti prihvatljiv. Ja sam kao član Savjeta ministara BiH voljan da nađemo kompromis, kojim bi se omogućio model da teret akciza ne nose oni koji su najranjiviji.

(Mirko Šarović, 12.05.2017.)

Za svoje dosadašnje izjave da se akcize u BiH mogu, i trebaju smanjiti jer teret istih snose bh. građani/ke, te profitiraju jedino entitetski budžeti, a novac se ne vraća građanima i privredi kako je obećano, Mirko Šarović dobija ocjenu dosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

Hoće li biti riješen problem raskrsnice u naselju Ramići?

Zbog, kako se navodi, dešavanja većeg broja saobraćajnih nesreća na raskrsnici koja se nalazi na magistralnom putu...

U akciji čišćenja Sarajeva angažovano 600 nezaposlenih osoba

U Sarajevu je danas počela velika proljetna akcija čišćenja, a na uklanjanju nezakonitih odlagališta smeća, čišćenju ulica i postavljanju mobilnih fasada u naredna dva mjeseca radit će 600...


Poddionica Buna-Počitelj gradi se planiranom dinamikom

Polovinom maja 2018. godine, od strane Adnana Terzića, direktora JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitora, direktora Hering d.d. Široki Brijeg, Ladislava Bevande kao izvođača radova, te Denisa...