Neutemeljeno

NiP nije ocjenjen kao stranka “opasna za implementaciju ljudskih prava i sloboda”

Dževad Adžem (DF), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, bio je gost emisije “Odgovorite ljudima” na Federalnoj televiziji 3. februara 2021. godine, gdje je iznio jednu netačnu tvrdnju kojom se Istinomjer bavio u nekoliko navrata tokom 2020. godine.

FOTO: Klix.ba

Govoreći o stranci Narod i pravda (NiP), Adžem je istakao da je to stranka koja je ocjenjena kao “stranka opasnih stavova za implementaciju ljudskih prava i sloboda”.

Ako je Narod i pravda ocjenjen od Američke ambasade i stranih zemalja kao stranka koja je opasna u svojim stavovima za implementaciju ljudskih prava i sloboda, onda je to alarm Bh. bloku da se odmakne od radikalno desno orijentisane stranke.

Dževad Adžem, 3. 2. 2021.

Istinomjer se tokom 2020. godine u dva navrata bavio sličnim navodima člana Predsjedništva DF-a Mahira Mešalića i predsjednika Građanskog saveza (GS) Muhameda Fazlagića, koji su tvrdili da Sjedinjene Američke Države predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića vide kao sigurnosnu prijetnju, odnosno da je on osoba sa crne liste State Departmenta. Ove tvrdnje ocijenjene su kao neutemeljene i neistinite.

Podsjećamo, Izvještaj o međunarodnim religijskim slobodama za 2019. godinu objavljen je u junu 2020. godine od strane američkog State Department-a, koji podnosi izvještaje u skladu s Međunarodnim zakonom o vjerskim slobodama iz 1998. godine, a pomenuti izvještaj pokriva period između 1. januara i 31. decembra 2019. godine. Američke ambasade pripremaju početne nacrte za svaku državu posebno na osnovu podataka državnih službenika, vjerskih grupa, nevladinih organizacija, novinara, promatrača ljudskih prava, akademika, medija itd.

Uvidom u Izvještaj o međunarodnim religijskim slobodama za 2019. godinu, u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu moguće je utvrditi da se stranka Narod i pravda, odnosno njen predsjednik Elmedin Konaković ne spominju u kontekstu sigurnosne prijetnje ili opasnosti po “implementaciju ljudskih prava i sloboda”. Naime, u ovom izvještaju navodi se da Skupština Kantona Sarajevo “ponovo nije uspjela provesti odluku iz 2018. godine o promjeni naziva osnovne škole i ulice u naselju Dobroševići u Općina Novi Grad nazvanim po Mustafi Busuladžiću”. Izvještaj između ostalog navodi da je Busuladžić bio simpatizer nacista, a referira se i na izjavu Elmedina Konakovića koju je dao dok je obnašao funkciju predsjedavajućeg Skupštine KS, tokom 2019. godine.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Dino Konaković, 16. septembra rekao je u jednom intervjuu da nema ništa protiv toga da škola u Dobroševićima i dalje bude imenovana po Mustafi Busuladžiću.

State Department, 10. 6. 2020.

Iz navedenog je jasno da stranka Narod i pravda nije bila predmet ocjene Američke ambasade, već se predsjednik ove stranke spominje u pomenutom izvještaju, odnosno u čitavom izvještaju koji se odnosi na BiH, ime Elmedina Konakovića spominje se samo u kontekstu jedne njegove izjave bez ikakvih zaključaka i ocjena.

Sličnim navodima bavio se i naš partnerski portal Raskrinkavanje.ba u junu 2020. godine.

Na 9. stranici izvještaja se navodi da lokalne vlasti u Sarajevu nisu uspjele da provedu odluku o promjeni naziva Osnovne škole “Mustafa Busuladžić”. U istom pasusu se navodi i da je Konaković u jednom intervju izjavio da mu ne smeta što se škola tako zove. To je prvi i jedini put da se u 14. stranica izvještaja pominje Konaković – osim u dijelu pod naslovom “Executive Summary”, odnosno u sažetku izvještaja gdje se navedeni zaključci ponavljaju.

Raskrinkavanje.ba, 19. 6. 2020.

S obzirom na činjenicu da se u posljednjem izvještaju američkog State Department-a o međunarodnim religijskim slobodama za 2019. godinu stranka Narod i pravda i njen predsjednik ne spominju u kontekstu sigurnosne prijetnje ili opasnosti po “implementaciju ljudskih prava i sloboda”, odnosno da NiP nije bio predmet ocjene Američke ambasade, Istinomjer će pomenutu tvrdnju Dževada Adžema ocijeniti neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!