Neistina

Konaković nije na “crnoj listi” State Departmenta

Muhamed Fazlagić, predsjednik Građanskog saveza (GS) i kandidat koalicije DF – GS za načelnika Općine Centar, komentarišući odsustvo podrške održavanju Druge povorke ponosa u Sarajevu od strane Naše stranke i SDP-a BiH zbog, kako je rekao, utjecaja njihovog koalicionog partnera Naroda i pravde (NiP), iznio je i netačnu tvrdnju o predsjedniku te stranke, Elmedinu Konakoviću.

Naime, Fazlagić je ustvrdio da je Konaković “osoba sa crne liste State Departmenta”.

Razočaravajuće je što je izostala podrška kandidata Naše stranke za Općinu Centar Srđana Mandića, premda u tome smislu treba razumijeti strah koji vlada u Našoj stranci, koja je u potpunosti stavljena pod palicu Elmedina Konakovića, osobe sa crne liste State Departmenta.

Muhamed Fazlagić, 23. avgust 2020.

Podsjećamo, Istinomjer je o sličnim navodima pisao i dva mjeseca ranije, kada je član Predsjedništva DF-a, Mahir Mešalić ustvrdio da Sjedinjene Američke Države Konakovića “vide kao sigurnosnu prijetnju”. Istinomjer se pozvao na izvještaj State Departmenta o stanju vjerskih sloboda u svijetu koji ne spominje Elmedina Konakovića u kontekstu sigurnosne prijetnje po SAD.

U pomenutom izvještaju State Department pod nazivom “2019 Report on International Religious Freedom (2019 Međunarodni izvještaj o vjerskim slobodama)” objavljenom 10. juna 2020. godine, o BiH se govori u dijelu “Bosnia And Herzegovina 2019 International Religious Freedom Report”.

Na 9. stranici izvještaja se navodi da lokalne vlasti u Sarajevu nisu uspjele da provedu odluku o promjeni naziva Osnovne škole “Mustafa Busuladžić”. U istom pasusu se navodi i da je Konaković u jednom intervju izjavio da mu ne smeta što se škola tako zove. To je prvi i jedini put da se u 14. stranica izvještaja pominje Konaković – osim u dijelu pod naslovom “Executive Summary”, odnosno u sažetku izvještaja gdje se navedeni zaključci ponavljaju.

Raskrinkavanje.ba, 19. juni 2020.

Uvidom u ovaj izvještaj jasno je da se Konakovićevo ime u izvještaju State Departmenta ne spominje u kontekstu sigurnosne prijetnje, niti se Konaković nalazi na američkim listama sa drugim bh. zvaničnicima kao što su Amir Zukić, Nikola Špirić i Milorad Dodik kojima je, između ostalog, zabranjen ulazak u SAD.
Podsjećamo, spisak osoba koje su pod sankcijama SAD- a može se pronaći na stranici U.S. Department of State.

S obzirom na činjenicu da se Elmedin Konaković trenutno ne nalazi na “crnoj listi” State Departmenta, Istinomjer će tvrdnju Muhameda Fazlagića ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!