Neutemeljeno

Izvještaj State Departmenta Konakovića nije nazvao sigurnosnom prijetnjom

Nakon što je objavljen posljednji izvještaj State Departementa o stanju vjerskih sloboda u svijetu u kojem se u kontekstu naše zemlje spominje i lider stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković u vezi svog stava u pogledu imena Osnovne škole “Mustafa Busuladžić” u sarajevskom naselju Dobroševići, oglasili su se i iz Demokratske fronte (DF).

Član Predsjedništva DF-a Mahir Mešalić, tako je ustvrdio da Sjedinjene Američke Države, Konakovića “vide kao sigurnosnu prijetnju”, te je upozorio stranke “lijevo od centra da se distanciraju od radikalno desničarske politike Elmedina Konakovića i njegove tzv. stranke Narod i pravda”.

Očito je da tzv. Bh. blok postoji tek samo kako bi se Konakoviću omogućilo zauzimanje najmanje pola Sarajeva. Taj blok ne postoji nigdje drugo izvan Sarajeva. On ne postoji u Tuzli, a vidimo da ne postoji ni na pitanju Srebrenice i Mostara, gdje SDP i NS vode potpuno suprotne politike. Jedini njegov smisao jeste davanje vjetra u leđa Elmedinu Konakoviću i NiP-u kojeg Sjedinjene Američke Države vide kao sigurnosnu prijetnju.

Mahir Mešalić, 12. juni 2020.

U tom kontekstu treba napomenuti da se posljednji objavljeni izvještaj State Departmenta koji je komentarisao i Mešalić ne bavi sigurnosnim prijetnjama nego stanjem vjerskih sloboda u svijetu. U posljednjem izvještaju State Departmenta o stanju vjerskih sloboda u 2019. godini navedeno je da Skupština Kantona Sarajevo “ponovo nije uspjela provesti odluku iz 2018. godine o promjeni naziva osnovne škole i ulice u naselju Dobroševići u Općina Novi Grad nazvanim po Mustafi Busuladžiću”. Izvještaj između ostalog navodi da je Busuladžić bio simpatizer nacista, a referira se i na izjavu Elmedina Konakovića koju je dao dok je obnašao funkciju predsjedavajućeg Skupštine KS, tokom 2019. godine.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Dino Konaković, 16. septembra rekao je u jednom intervjuu da nema ništa protiv toga da škola u Dobroševićima i dalje bude imenovana po Mustafi Busuladžiću.

State Department, 10. juni 2020.

Istinomjer se temom nedosljednosti političkih subjekata u pogledu imena škole u Dobroševićima bavio u opširnoj analizi.

Konakovićevo ime u izvještaju State Departmenta nigdje se ne spominje u kontekstu sigurnosne prijetnje. Sa druge strane na pojedinim američkim listama nalaze se drugi domaći zvaničnici kojima je zabranjen ulazak u SAD, a čije partije su u partnerskom odnosu sa DF-om. Tako su u skladu sa Zakonom o odobravanju sredstava za Državni sekreterijat, međunarodne operacije i povezane programe (Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Appropriations Act), sankcionisani visoki dužnosnici SNSD-a i SDA, Nikola Špirić (od septembra 2018. godine) i Amir Zukić (od maja 2020. godine), dok se lider SNSD-a Milorad Dodik nalazi na spisku američkog ministarstva finansija. Svoj trojici zabranjen je ulazak u SAD, s tim što su sankcije za Milorada Dodika nešto šire te između ostalog uključuju i zabranu poslovanja sa američkim državljanima.

Treba napomenuti da su iz DF-a, uputili i dopis na adrese ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ambasade Velike Britanije u BiH, delegacije Evropske unije u BiH, kao i na adresu Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), u kojem kako je navedeno u saopštenju ove stranke, “pozivajući se na izvještaj State Departmenta, a u vezi sa zastupanjem antisemtiskih uvjerenja i širenjem homofobije od strane političke partije Narod i pravda, pledira na preispitivanje odnosa prema ovoj političkoj partiji”.

S obzirom da izvještaj State Departmenta o stanju vjerskih sloboda u svijetu ne spominje Elmedina Konakovića u kontekstu sigurnosne prijetnje po SAD, Istinomjer će tvrdnju Mahira Mešalića ocijeniti kao neutemeljenu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!