Analize

Neispunjena obećanja predsjednika stranaka vladajuće većine u FBiH i izvještaj o ispunjenosti predizbornih obećanja VMBiH u fokusu Istinomjera

Istinomjer se protekle sedmice kroz analizu osvrnuo na pitanje izgradnje Južne i Istočne interkonekcije i usvajanja državnog zakona o gasu, objavljen je monitoring ispunjenosti predizbornih obećanja tokom prvih 100 dana rada Vijeća ministara BiH, nekolicina tvrdnji ocijenjena je neistinitim i neutemeljenim, a zabilježena su i dva neispunjena obećanja.

Tokom protekle sedmice Istinomjer je objavio izvještaj o radu Vijeća ministara BiH tokom prvih 100 dana novog saziva, koji je formiran 25. januara ove godine. Vijeće ministara BiH u prvih 100 dana radilo je na manje od trećine datih obećanja, odnosno od 260 obećanja, na 72 obećanja zabilježene su određene aktivnosti te su ona dobila ocjene započeto ili u progresu, dok je ostatak obećanja nezapočet. U izvještaju smo se osvrnuli i na kvalitet predizbornih programa partija koje su formirale vlast, ali i na problem nepostojanja predizbornih programa kod jednog dijela partija, nizak broj obećanja za državni nivo, ali i na činjenicu da budžet institucija BiH nije dostupan u mašinski čitljivom, odnosno pretraživom formatu, što je otežavalo/usporavalo provođenje monitoringa.

U analizi “Šta je starije – plinske konekcije ili državni zakon i usklađenost s vanjskom politikom EU?” osvrnuli smo se na temu koja je proteklih sedmica bila aktuelna u bh. javnosti – izgradnju plinovoda Južna i Istočna interkonekcija te usvajanje državnog zakona o gasu.

Istinomjer prati obećanje gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića da će se nakon neradne nedjelje za trgovine u ovom gradu uvesti i neradni ponedjeljak za ugostitelje.

Kada je u pitanju rubrika “Istinitost, tokom protekle sedmice zabilježili smo dvije neistinite te po jednu neutemeljenu i poluistinitu tvrdnju.

Iako se broj krivičnih djela smanjuje na godišnjem nivou, u posljednjih nekoliko mjeseci taj se broj nije smanjio, kako tvrdi ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, već se povećao, zbog čega je njegova tvrdnja ocijenjena poluistinitom.

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Branislav Borenović ustvrdio je da je glasao protiv imenovanja prethodnog saziva Vijeća ministara BiH, ali i da je Milan Petković nedavno podržao izmjene Zakona o akcizama u Predstavničkom domu PSBiH. S obzirom na činjenicu da Borenović nije bio prisutan na sjednici kada se glasalo o potvrđivanju prethodnog saziva Vijeća ministara te budući da je Milan Petković bio suzdržan prilikom glasanja o Izvještaju Zajedničke komisije o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, Istinomjer je Borenovićeve tvrdnje ocijenio neistinitim.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić komentarisao je izvještaj Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti UN-a i činjenicu da se u njemu našla i izjava reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. Tokom gostovanja u emisiji “Dan uživo” Zvizdić je naveo da se izjava reisa Kavazovića nije trebala naći u tom izvještaju te je ponovio njegovu izjavu, kako je rekao, “od riječi do riječi”. Nakon uvida u intervju u kojem je reis Kavazović dao spomenutu izjavu, Istinomjer je utvrdio da Zvizdić nije ponovio izjavu “od riječi do riječi”, zbog čega je njegova tvrdnja ocijenjena neistinitom.

Neutemeljenom je ocijenjena izjava ministrice porodice, omladine i sporta Republike Srpske (RS) Selme Čabrić da je RS 2015. godine postao članica Evropske federacije školskog sporta, s obzirom na to da je ovo tijelo osnovano u martu 2020. godine. Također, i tvrdnja da je RS učestvovao u osnivanju Svjetske federacije neutemeljena je s obzirom na činjenicu da je Svjetska federacija osnovana 1972. godine, kada bh. entiteti nisu ni postojali.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kojović u junu prošle godine izjavio je da “ako opozicija pobijedi, 14 prioriteta će biti usvojeno u prva tri mjeseca nove većine” te da će “lično preuzeti odgovornost ako se desi suprotno”. S obzirom na činjenicu da u prva tri mjeseca novog Vijeća ministara nije ispunjen nijedan od 14 prioriteta Evropske komisije, Istinomjer je njegovo obećanje ocijenio neispunjenim.

Obećanje Dragana Čovića, Nermina Nikšića, Edina Forte, Elmedina Konakovića, Fuada Kasumovića i Elzine Pirić da će “odmah nakon imenovanja, a prije potvrđivanja, resorni ministri i Vlada Federacije BiH detaljno razraditi i usvojiti Program mjera za mandatno razdoblje 2022–2026. godina” Istinomjer je ocijenio neispunjenim s obzirom na to da, ni dvije sedmice nakon imenovanja nove vlasti, program još uvijek nije usvojen.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan sredinom marta ove godine najavio je pokretanje aktivnosti na uvođenju srednje škole unutrašnjih poslova. Dvije sedmice kasnije Vlada RS donijela je Odluku o osnivanju Javne ustanove Srednja škola unutrašnjih poslova. U maju 2023. godine Vlada RS utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjih poslova i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, čime je ovo obećanje dobilo ocjenu radi se na tome.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!